Με θετική οπτική κατά γενική ομολογία φαίνεται πως αντιμετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς την πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης από το Μάρτιο να πεζοδρομεί τη Λεωφόρο Νίκης δύο Κυριακές κάθε μήνα. Όπως είναι φυσικό, η πεζοδρόμηση του παραλιακού άξονα φέρνει πολύ μεγαλύτερη κίνηση πεζών, δημιουργώντας μια ζωντανή και θετική ατμόσφαιρα. Οικογένειες, παιδιά και τουρίστες κινούνται με άνεση χωρίς την παρουσία αυτοκινήτων, θορύβου και καυσαερίου, κάτι που κάνει την πόλη να φαίνεται πιο φιλόξενη και ανθρώπινη. Επιπλέον, η εικόνα της Θεσσαλονίκης γίνεται πιο ελκυστική και για τους επισκέπτες.
Η εικόνα αυτή ωστόσο δε φαίνεται να μεταφράζεται σε μεγαλύτερη κίνηση στα καταστήματα για τους επαγγελματίες εστίασης της περιοχής. Παρά το γεγονός της αύξησης των πεζών, οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι των καταστημάτων περιμένουν να δουν το μέτρο να εφαρμόζεται για περισσότερο χρονικό διάστημα, πριν εξάγουν τα τελικά συμπεράσματά τους.
Πρόδρομος Νικηφορίδης: Ο κόσμος το χαίρεται
Ο αρχιτέκτονας και εμπνευστής της πεζοδρόμησης, Πρόδρομος Νικηφορίδης βλέπει θετικά τη μέχρι τώρα εφαρμογή του μέτρου, τονίζοντας ότι είναι μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, στο emakedonia.gr, η πλειοψηφία χαίρεται το μέτρο και ελάχιστοι παραπονιούνται, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την πρόσβαση προς τα ανατολικά. Ωστόσο υπογραμμίζει πως τα παράπονα δε στοιχειοθετούν λόγο παύσης της πεζοδρόμησης. «Μιλάμε για μόλις 10 ώρες το μήνα – 5 ώρες κάθε Κυριακή. Δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές όπως η Εγνατία, που μπορεί να εξυπηρετήσει διαδρομές από και προς τα ανατολικά.»

Ο κ. Νικηφορίδης αναφέρει πως τους πρώτους μήνες λόγω καιρού, οι πολίτες δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την πεζοδρόμηση, αλλά τον Μάιο, τον Ιούνιο και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, η προσέλευση δείχνει πως ο κόσμος το έχει ανάγκη. Όπως επισημαίνει, η αρχική σκέψη πίσω από το μέτρο έχει και έναν «συμβολικό» χαρακτήρα. «Καταργήσαμε τον ποδηλατόδρομο, κάτι που προσωπικά δεν με κάνει υπερήφανο. Θέλαμε να δώσουμε κάτι πίσω στους πολίτες, να τους αποδώσουμε έστω αυτές τις λίγες ώρες τον μήνα, χωρίς αυτοκίνητα», εξηγεί.
Σε ό,τι αφορά την κίνηση των οχημάτων, ο αντιδήμαρχος ξεκαθαρίζει πως τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι περιορισμένα. «Την τελευταία Κυριακή, η Κουντουριώτου ήταν άδεια, δεν υπήρξαν ζητήματα. Με σωστή ενημέρωση και ρυθμίσεις, η κυκλοφορία ομαλοποιείται. Η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία έχουν κάνει θετικές παρεμβάσεις και έχουν φέρει εις πέρας την εποπτεία», τονίζει ο αντιδήμαρχος.
Κ. Τσιαπακίδης: Έχουμε ένα δημοτικό αστυνόμο σε κάθε κάθετο
Για να γίνει εφικτή η πεζοδρόμηση, η κυκλοφορία των οχημάτων διοχετεύεται προς την Εγνατία, και οι κάθετοι δρόμοι επιτηρούνται ώστε τα αυτοκίνητα να μην φτάνουν στη Νίκης. Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας, Κώστας Τσιαπακίδης, αναφέρει στο emakedonia.gr πως η επιτήρηση της περιοχής είναι πλήρης: «Έχουμε έναν δημοτικό αστυνόμο σε κάθε κάθετο δρόμο, από την αρχή ως το τέλος της πεζοδρόμησης, πάντα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας. Στην τελευταία εφαρμογή του μέτρου είχαμε 14 άτομα στο πεδίο. Επιτηρούμε τις διασταυρώσεις για να μην ξεφύγει η κατάσταση. Έχουμε και περιπολικό στην αρχή στα δικαστήρια, που καθοδηγεί τον κόσμο να αποφεύγει την παραλιακή και να στρίβει προς την 26ης Οκτωβρίου. Είναι κάτι που λειτουργεί, και είναι κάτι που ο κόσμος το χαίρεται», τονίζει ο αντιδήμαρχος.
Ανάμεικτες οι εντυπώσεις στην εστίαση
Παρά το γενικά θετικό κλίμα γύρω από το μέτρο της πεζοδρόμησης, οι πρώτες αντιδράσεις των επαγγελματιών εστίασης της Λ. Νίκης είναι ανάμεικτες. Ενώ το μέτρο είναι εκ των πραγμάτων θετικό για τον περισσότερο κόσμο, δε φαίνεται πως ακόμη τουλάχιστον μπορεί να μεταφραστεί σε περισσότερα έσοδα για τα καφέ και τα μπαρ της λεωφόρου. Ο Γιάννης Μπούτας, υπεύθυνος cafe - bar, βρίσκεται στην παραλία εδώ και 30 χρόνια και μεταφέρει μια διπλή οπτική. «Είναι ανάλογα. Σαν μαγαζί θα έλεγα πως μας αποσπά την προσοχή γιατί ο περισσότερος κόσμος βγαίνει για να περπατήσει και όχι να κάτσει. Δεν μπορούμε να πούμε με ευκολία τι γίνεται από τώρα. Είναι μόνο δύο φορές τον μήνα. Θέλουμε να το δούμε πώς θα πάει», δηλώνει στο emakedonia.gr.

«Ως απλοί πολίτες το χαιρόμαστε είναι η αλήθεια. Είναι κάτι όμορφο, ο κόσμος βγαίνει και βολτάρει, χωρίς αυτοκίνητα. Αλλά δεν ξέρω αν είναι κάτι που θα τονώσει την κίνησή μας. Οτιδήποτε αποσπά την προσοχή του κόσμου, δεν βοηθάει», προσθέτει.
Από την πλευρά του, ο Δημήτρης, υπάλληλος καφέ – μπαρ στη Λεωφόρο Νίκης, επισημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες κατά τις πρώτες Κυριακές εφαρμογής του μέτρου, δεν βοήθησαν ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα: «Φαίνεται πως βοηθάει το μέτρο, αλλά τις περισσότερες Κυριακές που ξεκίνησε έβρεχε. Είχαμε κόσμο, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν εξαιτίας της πεζοδρόμησης. Βοηθάει αρκετά τα καταστήματα take away – οι περισσότεροι παίρνουν έναν καφέ ή ποτό στο χέρι και κάνουν βόλτα, δεν κάθονται», αναφέρει.

Χωρίς πεζοδρόμηση κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ
Το μέτρο βρίσκεται υπό αξιολόγηση και υπάρχει πρόθεση για συνέχισή του το φθινόπωρο και ίσως τον χειμώνα, εφόσον το επιτρέπει ο καιρός. Ωστόσο, στην περίοδο της ΔΕΘ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου και δη τα σαββατοκύριακα, η πόλη γεμίζει από πολύ περισσότερο κόσμο και οχήματα, οι ανάγκες επιτήρησης της δημοτικής αστυνομίας αυξάνονται σε άλλες περιοχές. Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για μια πιλοτική εφαρμογή και όχι κάτι οριστικό, που όμως έχει μεγάλη αξία κυρίως για το καλοκαίρι, όταν έχει καλό καιρό και πολύ κόσμο στην πόλη.
Ξύλινο Ντεκ το 2027
Παράλληλα, ο σχεδιασμός για το νέο ξύλινο ντεκ στην παλιά παραλία προχωρά με ταχύτερους ρυθμούς. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, η πρώτη γενική μελέτη έχει εγκριθεί ενώ αναμένεται εντός του 2025 να εγκριθεί και η περιβαλλοντική μελέτη από όλους τους φορείς, η οποία καθυστερεί κυρίως καθώς το έργο εμπίπτει σε θαλάσσια και πολεοδομική ζώνη. «Αν όλα κυλήσουν ομαλά, μέχρι το 2027 θα περπατάμε στο ξύλινο ντεκ δίπλα στη θάλασσα», ξεκαθαρίζει ο αντιδήμαρχος, καθώς, χρειάζεται ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι εργασίες από την έναρξη τους, όπως εξηγεί.