21η ΔΕΒΘ: To KΘΒΕ συμμετέχει φέτος με το δικό του περίπτερο και ποικίλες δράσεις

Γνωριμία των παιδιών με τη δύναμη του παιχνιδιού, το έργο του Ιταλού ποιητή Πιέρ Πάολο Παζολίνι και ένα σύγχρονο μαντείο Τεχνητής Νοημοσύνης

- Newsroom

Δυναμική θα είναι και φέτος η παρουσία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος(ΚΘΒΕ) στην 21η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, με τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης την Ιταλία.

Το ΚΘΒΕ θα ενημερώνει τους επισκέπτες της 21ης ΔΕΒΘ για τις δραστηριότητες του θεάτρου στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερό του, από όπου θα μπορούν επιπλέον να προμηθευτούν τις εκδόσεις του και συλλεκτικά είδη από θεατρικές παραστάσεις, ενώ ταυτόχρονα, θα έχει ισχυρή παρουσία στο πολιτιστικό πρόγραμμα της έκθεσης.

afisa-kthve.jpg

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9 Μαΐου στο πλαίσιο της παιδικής - εφηβικής -εκπαιδευτικής γωνιάς, στην αίθουσα 3 του Περιπτέρου 13, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Παιχνίδια με την Πολυξένη», όπου, με αφορμή την παράσταση «Πολυξένη» της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα το αίσθημα της απομόνωσης, τη διέξοδο στη φαντασία και τη δύναμη του παιχνιδιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 7 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, με τη συγγραφέα Στέλλα Μιχαηλίδου και τις θεατροπαιδαγωγούς Ματίνα Παγουλάτου και Μαρία Χατζηαγγελίδου και απευθύνεται σε παιδιά 6 - 10 ετών.

Στο πλαίσιο της φετινής τιμώμενης χώρας της ΔΕΒΘ, το ΚΘΒΕ θα πραγματοποιήσει την ίδια μέρα εκδήλωση στην αίθουσα Λέξις του Περιπτέρου 12 με τίτλο «Λέξεις, σκέψεις και εικόνες από το έργο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι». Εκεί, ο ποιητικός λόγος του Πιέρ Πάολο Παζολίνι θα συναντήσει τη θεωρητική και κινηματογραφική του δράση, μέσα από έναν διάλογο μεταξύ της καθηγήτριας ιστορίας και μετάφρασης ιταλικής λογοτεχνίας του ΑΠΘ, Ζώζης Ζωγραφίδου και των σκηνοθετών Άκη Κερσανίδη και Χρύσας Τζελέπη. Ποιήματα του Ιταλού Ποιητή και Σκηνοθέτη θα διαβάσουν ηθοποιοί του ΚΘΒΕ Ελένη Μισχοπούλου, Γιάννης Τσάτσαρης, Φαμπρίτσιο Μούτσο. Την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 10 το βράδυ και οργανώνει το ΚΘΒΕ, η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΘ) και Εταιρία Παραγωγής anemiCinema, θα συντονίσει η πρόεδρος της ΕΛΘ και συγγραφέας Δήμητρα Μήττα.

Τέλος, το Σάββατο 10 Μαΐου, στην αίθουσα Poetry Box στο Περίπτερο 14 θα παρουσιαστεί στις 4 το απόγευμα μία υβριδική performance με τίτλο «Oraculum Ex Machina: Ψηφιακές Προφητείες», η οποία αναζητά τις απαντήσεις στα μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα μέσω ενός σύγχρονου μαντείου Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η performance που διερωτάται ποιος είναι ο προγραμματιστής της ύπαρξής μας, αν υπάρχει ελεύθερη βούληση ή είμαστε προβλέψιμοι κώδικες και ποιο είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, συνδυάζει θέατρο, χορό, μουσική και τεχνητή νοημοσύνη, μετατρέποντας τη σκηνή σε ένα ζωντανό …μαντείο του 21ου αιώνα. Δύο ηθοποιοί, ένας χορευτής και μια τραγουδίστρια συνομιλούν με ένα σύστημα AI, το οποίο ανασύρει και επεξεργάζεται τις διαχρονικές ερωτήσεις της φιλοσοφίας (από τον Πλάτωνα μέχρι τον Χάιντεγκερ, από τον Ρουμί μέχρι τη σύγχρονη επιστήμη). Το μαντείο δεν απαντά απόλυτα, αλλά παράγει προβλέψεις, glitch μηνύματα και αινιγματικές φράσεις, δημιουργώντας έναν διάλογο μεταξύ του ανθρώπινου και του τεχνητού, του γνωστού και του αχανούς. Στην παράσταση, η AI δεν είναι απλώς ένα εργαλείο, αλλά μια οντότητα που αναζητά κι αυτή την αλήθεια, στα όρια της λειτουργίας της. Μέσα από τη διαδραστική χρήση οθονών, ηλεκτρονικής μουσικής με ambient ψαλμωδίες και μια κινησιολογική γλώσσα που ισορροπεί μεταξύ οργανικού και μηχανικού, το «Oraculum Ex Machina» εξερευνά το ερώτημα: Αν όλα τα ερωτήματα απαντηθούν, τι απομένει να αναζητήσουμε;

Η δράση βασίστηκε πάνω σε μια ιδέα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη, για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε ένα πρωτότυπο υβριδικό chat -theater. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χρήστος Παπαδημητρίου και τη δραματουργία το chat gpt.

Loader