Μητσοτάκης για την εκλογή του νέου Πάπα: Η ηγεσία σας έρχεται σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανάρτηση στην πλατφόρμα X για το νέο Ποντίφικα
O Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας με αρκετές διεθνείς υποχρεώσεις
«Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους; Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις» έλεγε στο γνωστό του ποίημα, γραμμένο το 1904,ο Κωνσταντίνος Καβάφης. Οι στίχοι ταιριάζουν κουτί στις χτεσινές εξελίξεις, σε μια χώρα που συζητά εδώ και ένα χρόνο και τόσο εντατικά για το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που ουσιαστικά δεν έχει αρμοδιότητες. Και ξαφνικά έχουμε το όνομα μπροστά μας…
Θα μου πείτε; Ήταν εύκολο να μη το συζητάμε; Θα μπορούσε ποτέ να είναι δυνατόν στην πολιτική Ελλάδα να σεβαστούμε -όπως ζητούσε εδώ και καιρόο πρωθυπουργός- το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και να αφήναμε την όλη συζήτηση για τώρα; Όχι βέβαια…
Και μπορεί να έχει και πάλι δίκιο ο πρωθυπουργός όταν λέει σήμερα ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση, ότι η επόμενη προεδρική θητεία θα πρέπει να είναι 6 χρόνια και να μην ανανεώνεται, έτσι ώστε να μην υπάρχουν ατέρμονες συζητήσεις για το αν κάποιος θα κάνει μια δεύτερη θητεία.
Από την άλλη έχει δίκιο και ο Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρώην υπουργός, που έλεγε αυτές τις ημέρες ότι δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να κρέμεται από τα χείλη του πρωθυπουργού για το ποιον θα ανακοινώσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και ότι φτάσαμε από το ένα άκρο, να προκαλούνται δηλαδή εκλογές, αν δεν υπάρχει συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την άλλη να έχουμε σήμερα μπροστά μας το απόλυτο πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα.
Τώρα για την ιστορία και το παρασκήνιο της επιλογής: φαίνεται ότι ο Κώστας Τασούλας ήταν στη λίστα του πρωθυπουργού εδώ και καιρό. Μόνο που σε αυτή τη λίστα υπήρχαν κι άλλοι, οι οποίοι στην πορεία σιγά σιγά αποκλείστηκαν.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ουσιαστικά βγήκε εκτός γιατί υπήρχε ενδεχόμενο να εκλεγεί μεν με άνεση στη Βουλή, γιατί θα είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα 10 -ας πούμε- λευκά από τη ΝΔ στην ψηφοφορία θα έτσουζαν πολύ και κυρίως θα δυσκόλευαν την περαιτέρω σταθερή διακυβέρνηση της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κόπηκε εξαιτίας του… πολιτικού του βάρους. Γιατί έχει πολιτικό εκτόπισμα, που όπως είπε ο πρωθυπουργός χρειάζεται να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά θα μπορούσε να δημιουργήσει σε κάποιες στιγμές και έναν δεύτερο πόλο εξουσίας. Άσε που κάποιοι δεν ξέχασαν και την αρχική του δήλωση για το ζήτημα των υποκλοπών που ενόχλησε πολλούς. Και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Έτσι φτάσαμε στην επιλογή Τασούλα, που θα είναι ένας καλός πρόεδρος. Με χιούμορ, με κουλτούρα, με συναίσθηση των εθνικών θεμάτων, αλλά και των κοινωνικών ζητημάτων, μια και έρχεται από μια περιοχή που θεωρείται από τις λιγότερο αναπτυγμένες της χώρας και σίγουρα θα έχει καλή συνεργασία με τον εκάστοτε πρωθυπουργού. Τι περισσότερο θέλουμε;
Τώρα τα περί αλλαγής στρατηγικής που ακούγονται, ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κοιτάξει πιο πολύ προς τα δεξιά του, θα φανούν στο μέλλον.
Ας μην ξεχνάμε εδώ το επίμονο κεντρώο βλέμμα που είχε το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εκφράστηκε με τις δηλώσεις του, αλλά και με την όλη του παρουσία στην κηδεία του Κώστα Σημίτη.
Συμπληρωματικά, λοιπόν μετά τον κεντροαριστερό λόγο του πρωθυπουργού για τον Κώστα Σημίτη ήρθε η κεντροδεξιά επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Όσο για τον ανασχηματισμό, αυτός όσο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ παραμένει ήρεμη και ήσυχη -και αυτό ισχύει αυτή τη στιγμή- απομακρύνεται. Πλην ίσως της αντικατάστασης του Κώστα Φραγκογιάννη από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών με τον Τάσο Χατζηβασιλείου.
Στο ΠΑΣΟΚ σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική του Ομάδα και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν επικρατέστερος για να προταθεί θεωρείται ο Τάσος Γιαννίτσης.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις εισηγήσεις συμπεριλαμβάνονται το όνομα του πρώην υπουργού και νυν προέδρου του Σωματείου «Διάζωμα» Σταύρου Μπένου και του Νίκου Αλιβιζάτου, που είχαν προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας το 2015 το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και άλλων στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Και μια και τελειώσαμε με τους… βαρβάρους ας δούμε τι έρχεται το επόμενο διάστημα για τον πρωθυπουργό, καθώς ο Φεβρουάριος θα είναι ένας μήνας με αρκετές διεθνείς υποχρεώσεις.
Αρχικά, στις 3 Φεβρουαρίου θα γίνει το άτυπο retreat των Ευρωπαίων ηγετών, που διοργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, με θέμα την Άμυνα, σε έναν πύργο έξω από τις Βρυξέλλες.
Στις 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου, ο Μητσοτάκης πάει στο Μόναχο για τη Διάσκεψη Ασφαλείας και στις 19 θα είναι στη Ρώμη για τη Διακυβερνητική μαζί με τη Μελόνι, ενώ πιθανώς εντός Φεβρουαρίου θα γίνει στο Παρίσι μια Σύνοδος Κορυφήςπου διοργανώνει ο Μακρόν για την τεχνητή νοημοσύνη.
*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε ανάρτηση στην πλατφόρμα X για το νέο Ποντίφικα
Κ. Τσιάρας: Σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
Με αφορμή την ημέρα της επετείου της νίκης κατά του φασισμού και του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης