81ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΛΦΩΝ Γενέθλια με διπλοβάρδια και μαθητές σε υπόγεια

- Newsroom

Τα παιδιά περνούν την είσοδο της αυλής και... κατηφορίζουν στο υπόγειο του κτιρίου, όπου, ανάμεσα σε σωληνώσεις, βρίσκονται οι τάξεις τους. Το θέαμα ίσως δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση σε παιδιά ηλικίας 5 χρονών, αφού αυτή είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα εικόνα που έχουν για το σχολείο!

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
smargaritidou@makthes.gr

Σαν να μην έφτανε αυτό, ανάλογα με το πρόγραμμα τα παιδιά του νηπιαγωγείου ξεκινούν το μάθημα στις 2 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που κανονικά θα έπρεπε να παίρνουν μεσημεριανό, και τελειώνουν το απόγευμα, την ώρα που θα έπρεπε να ξεκουράζονται!
Το ιστορικό 81ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, που στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο στην οδό Δελφών 131, θα γιορτάσει φέτος τον Μάιο τα 100 χρόνια λειτουργίας του, με δύο νηπιαγωγεία -το 67ο και 78ο- να στεγάζονται στο υπόγειο του κτιρίου και να λειτουργούν σε διπλοβάρδια.
Το διατηρητέο σχολικό κτίριο ολοκληρώθηκε το 1910 με δαπάνες των ενοριτών της περιοχής Ανάληψης και με τη συνδρομή του Βασίλειου Μελά, εμπόρου από τη Μασσαλία, θείου του Παύλου Μελά.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου, Κώστας Χατζηιωάννου, έχει ήδη βρεθεί οικόπεδο για να μεταφερθεί το δημοτικό σχολείο και για να φιλοξενηθούν τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία. Το οικόπεδο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μαλακάση και Μακεδονίας, οι εργασίες ανέγερσης όμως δεν έχουν ξεκινήσει.
“Το κτίριο είναι παλιό και παρουσιάζει διάφορα προβλήματα”, λέει ο διευθυντής, όμως αυτό που προβληματίζει τους γονείς είναι ότι τα νηπιαγωγεία από το 1977 μέχρι σήμερα λειτουργούν στο υπόγειο του κτιρίου και σε διπλή βάρδια.
“Πριν από 15 χρόνια τα νηπιαγωγεία στεγάζονταν στα διπλανά μαγαζιά. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό ήταν επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών κι έτσι οι ίδιοι οι γονείς επιλέξαμε το υπόγειο. Εκείνο που μας προβληματίζει τώρα είναι η διπλή βάρδια. Είναι δυνατόν ένα παιδί του Νηπιαγωγείου να πηγαίνει σχολείο το απόγευμα;” λέει ο Αντώνης Πέλλας, που φέρνει στο νηπιαγωγείο την εγγονή του.
“Εδώ φτάσαμε. Να είμαστε ικανοποιημένοι που τα παιδιά μας έχουν σχολείο και καλούς δασκάλους. Έτσι παραβλέπουμε τα υπόλοιπα”, λέει ο Κυριάκος Κοτρίδης.
Γνωρίζοντας από την αρχή τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της περιοχής, επιστράτευσαν γιαγιάδες και παππούδες να πηγαίνουν τα παιδιά στις 2 το μεσημέρι στο σχολείο. Η Χαρίκλεια Δημητριάδη παίρνει τον εγγονό της κάθε μέρα από το σχολείο λέγοντας ότι "τη λύση σε τέτοια προβλήματα συχνά δίνουν οι συγγενείς”.
Το 81ο Δημοτικό Σχολείο λειτουργεί ως ολοήμερο από το 1997. Το 67ο και 78ο Νηπιαγωγείο, αφού δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα, παραμένουν από τότε στα υπόγεια του κτιρίου.
“Το πρόβλημα της σχολικής στέγης παραμένει. Το σχολείο αυτό όμως είναι ένα από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης. Εδώ πήγα δημοτικό κι εγώ, εδώ στέλνω και τον γιο μου”, λέει ο Δημήτρης Πίγκος και φωτογραφίζεται μπροστά στο ιστορικό σχολείο με τον γιο του Πέτρο...
Loader