- Newsroom
“Είχα σχεδόν τέσσερα-πέντε χρόνια που υπέφερα από την καρδιά μου. Δεν μπορούσα να περπατήσω, να παίξω με τα εγγόνια μου, να χαρώ τη ζωή. Η ανάσα μου κοβόταν και ο ύπνος ήταν ένα μαρτύριο, καθώς μου ήταν αδύνατον να ξαπλώσω στο κρεβάτι, για να κοιμηθώ. Έπρεπε να κοιμάμαι γονατιστός ή καθιστός. Επί δύο ολόκληρα χρόνια δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Τώρα με την τεχνητή καρδιά τα πάντα άλλαξαν, όλα είναι… τζάμι”.
Της Νικολέτας Μπούκα
Με τα λόγια αυτά ο Δήμος Στεργίου, 58 ετών, από την Αγκίστα του νομού Σερρών μιλά για τη νέα ζωή που του έχει προσφέρει η τεχνητή καρδιά η οποία χτυπά στο στήθος του εδώ και περίπου έναν μήνα μαζί με τη φυσική καρδιά του. Η επέμβαση που άλλαξε τη ζωή του έγινε στην αʼ κλινική θώρακος, καρδιάς και μεγάλων αγγείων του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ” της Θεσσαλονίκης από το διευθυντή της κλινικής, καθηγητή Καρδιοχειρουργικής Χρήστο Παπακωνσταντίνου.
“Σε πέντε ημέρες θα πάρω εξιτήριο από το νοσοκομείο και σίγουρα θα πάω για παραθέριση. Το βασικό όμως για μένα είναι να κοιμηθώ φυσιολογικά, όπως όλος ο κόσμος, και να παίξω πάλι με τα δύο εγγονάκια μου, χωρίς να μου κόβεται η ανάσα”, είπε ο κ. Στεργίου.
Ο 58χρονος άνδρας ήταν στο τελικό στάδιο καρδιακής ανεπάρκειας. Έπασχε από διατατική μυοκαρδιοπάθεια και είχε εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες να αποκτήσει μία φυσιολογική ζωή, παίρνοντας ειδικά φάρμακα αλλά και βάζοντας βηματοδότη. Όμως καμία από τις λύσεις αυτές δεν αποδείχθηκε ικανοποιητική, ενώ ο ασθενής δεν πληρούσε και τις προϋποθέσεις, για να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.
“Κρίναμε ότι η καλύτερη λύση ήταν η εμφύτευση τεχνητής καρδιάς. Η επέμβαση έγινε στις 12 Ιουνίου και ο ασθενής μπορεί από την ερχόμενη εβδομάδα να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Η συγκεκριμένη τεχνητή καρδιά είναι τελευταίας τεχνολογίας, είναι πιο εύχρηστη και απλή στη λειτουργία και την παρακολούθησή της, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο εμφυτεύεται για πρώτη φορά σε δημόσιο νοσοκομείο”, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Χρήστος Παπακωνσταντίνου.
Επιπλέον εξήγησε ότι η τεχνητή καρδιά αποτελείται από δύο μέρη: το ένα μέρος είναι εμφυτεύσιμο και τοποθετείται στην αριστερή κοιλία, παίρνοντας το αίμα από αυτήν και μεταφέροντάς το στην αορτή. Το δεύτερο μέρος είναι εξωτερικό και αποτελείται από την μπαταρία, η οποία χρειάζεται επαναφόρτιση κάθε δώδεκα ώρες, και από τον ελεγκτή (controler), που ορίζει τον αριθμό των στροφών και την ποσότητα του αίματος που θα διακινηθεί.
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου οι εμφυτεύσεις τεχνητής καρδιάς αναμένεται να αποτελέσουν τη μελλοντική λύση για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αντικαθιστώντας σταδιακά τις μεταμοσχεύσεις. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 48 εμφυτεύσεις τεχνητής καρδιάς, ενώ η καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε επιδημία.
“Εδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη στο νοσοκομείο μας πρόγραμμα αντιμετώπισης της καρδιακής ανεπάρκειας με διάφορες μεθόδους. Από το Σεπτέμβριο θα γίνουν κι άλλες τέτοιες εμφυτεύσεις σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ τον ίδιο μήνα θα αρχίσουν και δοκιμαστικές εμφυτεύσεις βλαστοκυττάρων”, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης επισήμανε ότι η συγκεκριμένη εμφύτευση τεχνητής καρδιάς συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 ετών από την πρώτη μεταμόσχευση που έγινε στην Ελλάδα και ήταν μεταμόσχευση νεφρού, που έγινε επίσης στο “ΑΧΕΠΑ”.
“Η τεχνολογία ξεπερνά την ανάγκη για μεταμόσχευση καρδιάς. Το συγκεκριμένο μοντέλο μηχανικής καρδιάς είναι το μακροβιότερο, καθώς εμφυτεύτηκε πριν από οκτώ χρόνια σε ασθενή στο εξωτερικό, ο οποίος σήμερα χαίρει άκρας υγείας”, είπε ο κ. Γάκης.
Από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Βασίλειος Δελής δήλωσε ότι η μηχανική καρδιά που εμφυτεύτηκε στον κ. Στεργίου αποτελεί απόδειξη ότι το ΕΣΥ δεν φείδεται εξόδων και προσπαθειών, προκειμένου να είναι πρωτοπόρο. Μάλιστα, αν και το συνολικό κόστος της επέμβασης φτάνει περίπου τις 100.000 ευρώ, καλύπτεται όλο από τα ασφαλιστικά ταμεία.