Θεσσαλονίκη: «Πλημμύρισε» με μοτοσικλέτες το κέντρο της πόλης
Μαγνήτισαν τα βλέμματα των περαστικών
Τα παράδοξα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με τις προκηρύξεις και τους πτυχιούχους λαϊκατζήδες
Μπλοκαρισμένο εδώ και 3,5 χρόνια είναι το σύστημα έκδοσης νέων αδειών σε λαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δραστηριοποιηθούν νέοι πωλητές, είτε πρόκειται για παραγωγούς είτε για επαγγελματίες, σύμφωνα με όσα αναφέρουν εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Ελλάδος και του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. «Το νομοθετικό πλαίσιο δεν διευκολύνει την είσοδο νέων πωλητών στις λαϊκές αγορές. Έχουν φύγει πολλοί παραγωγοί και έτσι όπως είναι φτιαγμένος ο νόμος δεν μπορούν να δοθούν άδειες σε νέους» επισημαίνει στο emakedonia.gr o πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών Ελλάδος Άγγελος Δερετζής.
Το θεσμικό πλαίσιο που εισήγαγε το 2021 η κυβέρνηση, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας αδειοδότησης, την «επαγγελματικοποίηση» του κλάδου και τον ανταγωνισμό μεταξύ των δραστηριοποιούμενων. Ο Ν.4849/2021 προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η περιφέρεια προκηρύσσει τις άδειες με τις αντίστοιχες θέσειςδραστηριοποίησης επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, ώστε να εξασφαλίζεται ότι ο πωλητής μπορεί να δραστηριοποιηθεί έξι ημέρες την εβδομάδα, σε λαϊκές αγορές στην ίδια ή όμορες περιφερειακές ενότητες. Αυτό έγινε για να διασφαλίζεται ότι ο κάθε παραγωγός και επαγγελματίας θα διασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο εισοδήματος. Ωστόσο η παράγραφος 3 του άρ.25 του νόμου προέβλεπε ότι εάν υπάρχουν επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών με υφιστάμενες άδειες και θέσεις, που δραστηριοποιούνται για λιγότερο από έξι ημέρες εβδομαδιαίως, δεν μπορούν να προκηρυχτούν νέες άδειες. Αυτή η πρόβλεψη (Αρ.25, παρ. 3) έχει δημιουργήσει μια σειρά από αδιέξοδα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φορέα Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Κωτσόπουλος.
Το αυγό του Κολόμβου
Όπως εξηγεί, ο νόμος προβλέπει διαφορετικές προκηρύξεις για την άδεια του πωλητή και για τη θέση του σε κάθε λαϊκή. «Για να να συμμετέχει κάποιος στην προκήρυξη για τις θέσεις πρέπει να έχει άδεια. Όμως απαγορεύεται η προκήρυξη νέων αδειών αν όσοι δραστηριοποιούνται ήδη στις λαϊκές αγορές δεν συμπληρώνουν έξι ημέρες εβδομαδιαίως» λέει, περιγράφοντας την κατάσταση ως «το αυγό του Κολομβού». Στη Θεσσαλονίκη από τις 550 κενές θέσεις σε 92 λαϊκές αγορές καλύφθηκαν οι 320 με την προκήρυξη της 1ης Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν παραιτήσεις. Πώς εξηγείται αυτή η απροιθυμία; «Οι παραγωγοί μπορεί να μην έχουν τόσο μεγάλη παραγωγή, ή δεν προλαβαίνουν να κάνουν συγκομιδή για να είναι σε έξι λαϊκές την εβδομάδα. Ή μπορεί οι θέσεις που προκηρύσσονται να είναι σε λαϊκές αγορές χαμηλού ενδιαφέροντος για τους πωλητές» εξηγεί ο κ. Κωτσόπουλος. Κάθε υποψήφιος μπορεί να συμμετέχει σε διαδικασία χορήγησης αδειών και παραχώρησης θέσεων με έκδοση προκήρυξης για τη διεκδίκηση μέχρι και τριών θέσεων, με δυνατότητα επιλογής μόνο μίας από αυτές. «Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε αν όσοι πέρασαν τη διαδικασία της αξιολόγησης και επιλέχθηκαν, αποδέχονται τη θέση». Σύμφωνα με τον κ. Κωτσόπουλο, αν δεν εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πωλητές με υφιστάμενες άδειες έχουν θέσεις σε λαϊκές για έξι μέρες τη βδομάδα, δεν μπορεί να προκηρυχτούν νέες άδειες. Αν υποθέσουμε ότι όλοι οι νυν πωλητές είχαν θέσεις για έξι ημέρες την εβδομάδα και προκηρύσσονταν νέες άδειες, υπάρχει ο κίνδυνος οι νέοι αδειούχοι... να μην είχαν θέσεις να διεκδικήσουν.
Πριμοδοτούνται οι πτυχιούχοι, όχι οι φτωχοί
Αυτό δεν είναι το μόνο παράδοξο του νόμου. Για τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εκδώσουν άδεια πωλητή σε λαϊκές αγορές ο νόμος προβλέπει μοριοδότηση σύμφωνα με ορισμένα κριτήρια. Πριμοδοτούνται με περισσότερα μόρια οι νέοι κάτω των 30 ετών, οι πολύτεκνοι αλλά και... οι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου σε αντικείμενο που σχετίζεται με την πρωτογενή παραγωγή. Δηλαδή ένας αγρότης χωρίς πτυχίο υστερεί έναντι ενός πτυχιούχου, ο οποίος θα συγκεντρώσει 20 από τα 100 μόρια, που είναι η μέγιστη βαθμολογία. Παράλληλα δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα (με εξαίρεση όσους είναι άστεγοι για πάνω από δύο χρόνια, που λαμβάνουν επιπλέον μόρια).
Έρχονται νέες αλλαγές
Κι ενώ η σημερινή κατάσταση είναι ήδη αρκετά περίπλοκη και με μεγάλη γραφειοκρατία, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης ε σκοπό το άνοιγμα των λαϊκών αγορών στον ανταγωνισμό και την είσοδο περισσότερων παραγωγών, το υπουργείο Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη θεσμοθέτηση λαϊκών αγορών μόνο για παραγωγούς, τις οποίες θα μπορούν να οργανώνουν οι δήμοι, με σκοπό την ενίσχυση του ανταγωνισμού, άρα στη βελτίωση της ποιότητας, αλλά και των τιμών των προϊόντων.
Για όλα αυτά ανοικτά ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες παραγωγούς και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται ως πωλητές σε λαϊκές αγορές σε όλη την Ελλάδα θα γίνει μια ανοικτή συζήτηση τη Δευτέρα 14 Ιουλίου και ώρα 19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (26ης Οκτωβρίου, Θεσσαλονίκη).
Επί τάπητος θα τεθούν θέματα όπως το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς και η επιτακτική ανάγκη τροποποίησής του. Παράλληλα θα συζητηθεί η ανάγκη διευκόλυνσης εισόδου νέων πωλητών – παραγωγών στις λαϊκές αγορές και η ανάγκη οι λαϊκές αγορές να μην γίνονται έρμαιο μικροσυμφερόντων και μικροπολιτικών.
Από τις 14 Ιουλίου και μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να αυξηθούν τα δρομολόγια
Το μοτίβο είναι σχεδόν πανομοιότυπο, οι αιτίες παραμένουν άγνωστες