Θεσσαλονίκη: «Χαμηλή πτήση» για την ευρωπαϊκή ένδυση-κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο τρίμηνο 2025
Τι έδειξαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης - Κλωστοϋφαντουργίας
- Newsroom
Επένδυση με προστιθέμενη αξία αποτελεί η αγορά κάποιου ακίνητου στους δήμους Θέρμης και Θερμαϊκού, λόγω των χαμηλών τιμών αλλά και των έργων υποδομής που προγραμματίζονται για τα επόμενα χρόνια.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου
Τις ευκαιρίες αυτές εντόπισαν επιχειρηματίες από τη Γερμανία και το Ισραήλ που ενδιαφέρονται για επενδύσεις, ενώ Βαλκάνιοι και Ρώσοι αγοράζουν ήδη παραθεριστικές κατοικίες. Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι των δύο περιοχών Γιάννης Μαυρομάτης (Θερμαϊκού) και Θόδωρος Παπαδόπουλος (Θέρμης) από κοινού με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΣΘ) Άγγελο Πασαλίδη.
Σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο οι τιμές των ακινήτων στους δύο δήμους έχουν μειωθεί κατά περίπου 50%, υποστήριξε ο κ. Πασαλίδης, προσθέτοντας ότι σήμερα υπάρχουν ακίνητα σε πολύ προσιτές τιμές για όλα τα βαλάντια, καθώς και πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης για περαιτέρω μείωσή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού αποτελούν το τμήμα του νομού Θεσσαλονίκης το οποίο θα συγκεντρώσει το υψηλότερο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ακίνητα τα επόμενα χρόνια, ενώ και σήμερα η ζήτησή τους είναι εμφανής. «Οι δήμοι Θέρμης και Θερμαϊκού έχουν συντριπτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της κτηματαγοράς σε σχέση με τον υπόλοιπο νομό της Θεσσαλονίκης. Έχουν, για παράδειγμα, άμεση πρόσβαση στη Χαλκιδική και στο αεροδρόμιο». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του:
- Στον δήμο Θέρμης, όπου τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ζήτηση για μονοκατοικίες, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική ζήτηση μικρών διαμερισμάτων από εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του βιοτεχνικού πάρκου αλλά και στους φορείς που θα εγκατασταθούν εκεί (π.χ. Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας).
- Στον δήμο Θερμαϊκού ήδη παρατηρείται ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών από Έλληνες και Βαλκάνιους (κυρίως Σέρβους και Σκοπιανούς), ενώ αναμένεται σύντομα να υπάρξει σημαντική ζήτηση και για σχετικά με τον τουρισμό ακίνητα (π.χ. εκτάσεις για ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, καταλυμάτων κλπ.).
Από την πλευρά τους οι δύο δήμαρχοι παρουσίασαν τα «θέλγητρα» των περιοχών τους, τα οποία έχουν ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών. Συγκεκριμένα, τον δήμο Θέρμης βολιδοσκοπούν ισραηλινοί και γερμανοί επενδυτές (οι τελευταίοι ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων), στον δήμο Θερμαϊκού γίνονται αγοραπωλησίες παραθεριστικής κατοικίας, ενώ και για τις δύο περιοχές υπάρχει ενδιαφέρον για δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΗΣ
Στον δήμο Θέρμης υπάρχει απόθεμα δημόσιας γης (σύμφωνα με τον δήμαρχο, σε κάθε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα αντιστοιχεί ένα που λειτουργεί ως χώρος πρασίνου και στάθμευσης) και πληθώρα διαθέσιμων ιδιωτικών ακινήτων (κατοικίες και βιοτεχνικές μονάδες) σε χαμηλές τιμές, ενώ, εκτός της εγγύτητας προς τη Θεσσαλονίκη, μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής είναι ότι έχει καθορισμένες χρήσεις γης (πλην του οικισμού των Βασιλικών), καλή ρυμοτομία, φιλοξενεί επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, ενώ έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και δρομολογούνται έργα υποδομής.
Ο δήμος διαθέτει 1.800 ακίνητα (τα οποία μέχρι το καλοκαίρι θα απογράψει σε γεωπληροφοριακό σύστημα GIS), εκ των οποίων πολλά είναι διαθέσιμα προς αξιοποίηση με τη μέθοδο της μακροχρόνιας μίσθωσης. Αν ξεπεραστούν δε τα νομοθετικά κωλύματα, θα προχωρήσει όχι μόνο η επένδυση για το αθλητικό κέντρο του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, αλλά, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, και άλλες μικρότερες ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα των αθλητικών εγκαταστάσεων και των πάρκων ψυχαγωγίας. Η δημοτική αρχή έχει δεχτεί κρούση από ισραηλινή εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει χώρο για να αναπτύξει επένδυση αγροβιοτεχνολογίας, αλλά και από επενδυτές που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν συγκρότημα κατοικιών για γερμανούς συνταξιούχους.
ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ
Οι οικισμοί του δήμου Θερμαϊκού (Περαία, Νέοι Επιβάτες, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι, Επανομή και Μηχανιώνα) έχουν αθροιστικά 52 χιλιόμετρα ακτογραμμής, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, κάτι που αποτελεί το βασικό πλεονέκτημα για τους ξένους αγοραστές. Ήδη Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και πολίτες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας έχουν προχωρήσει σε αγορές παραθεριστικών κατοικιών, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, αλλοδαποί επενδυτές (κυρίως Καναδοί, Γερμανοί και Ρώσοι) ενδιαφέρονται για τα κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και της Επανομής. Γερμανικές και σουηδικές εταιρείες του κλάδου τουρισμού υγείας εκδηλώνουν ενδιαφέρον για ακίνητα σε Αγγελοχώρι και Επανομή, ενώ γερμανικός όμιλος ενδιαφέρεται και για την έκταση εκείνη του Αγγελοχωρίου όπου υπήρχαν σχέδια δημιουργίας μεγάλου ενυδρείου (αντίστοιχου με εκείνο που λειτουργεί στην Κρήτη), ύψους επένδυσης 20 εκατ. ευρώ. Εφόσον η περιοχή αναπτυχθεί τουριστικά, είναι βέβαιο ότι θα αναπτυχθούν και ξενοδοχειακές μονάδες - την περιοχή είχαν βολιδοσκοπήσει προ κρίσης μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες του εξωτερικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου μεσιτών.
Η καλή θέση και οι χαμηλές τιμές αποτελούν δέλεαρ και για όσους ενδιαφέρονται για κύρια (και όχι για παραθεριστική) κατοικία, όμως σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι η προσβασιμότητα, καθώς το οδικό δίκτυο είναι κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1950, ενώ το «αγκάθι» για τους επενδυτές είναι οι χρήσεις γης (έχουν καθοριστεί μόνο για την περιοχή της Μηχανιώνας). Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Μαυρομάτη, έχουν δρομολογηθεί μελέτες για τη σύνδεση Τριλόφου - Καρδίας - Μηχανιώνας και για τη διαπλάτυνση από τα 9 στα 12 μέτρα του κεντρικού δρόμου που συνδέει την Περαία με τη Θεσσαλονίκη, ενώ ως προς τις χρήσεις γης ο δήμος θα προχωρήσει στην κατάργηση του χαρακτήρα της αμιγούς κατοικίας και σε αναθεώρηση όλων των μελετών πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ θα προωθήσει την έγκριση των ζωνών οικιστικού ελέγχου από το ΥΠΕΚΑ. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση μεγάλων δημοτικών ακινήτων, ο δήμος σκέφτεται μόνο την οδό της μακροχρόνιας μίσθωσης.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ
Οι τιμές των ακινήτων στους δύο δήμους παρουσιάζουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. Π.χ. στην περίπτωση των αγροτεμαχίων στον δήμο Θέρμης, οι υψηλότερες τιμές εκκίνησης εντοπίζονται στην περιοχή της πόλης της Θέρμης (20.000-40.000 ευρώ/στρέμμα) και οι χαμηλότερες στα Βασιλικά (5.000-25.000 ευρώ/ στρέμμα). Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα οικόπεδα (90-150 ευρώ/τ.μ. στη Θέρμη, έναντι 30-70 ευρώ στα Βασιλικά) και στα διαμερίσματα (900-1200 ευρώ/τ.μ. στη Θέρμη, 500-700 ευρώ/τ.μ. στα Βασιλικά).
Στον δήμο Θερμαϊκού, η Περαία παρουσιάζει τις συγκριτικά υψηλότερες τιμές εκκίνησης στα αγροτεμάχια (15.000-25.000 ευρώ/στρέμμα) και η Επανομή τις χαμηλότερες (6.000-12.000/στρέμμα). Το ίδιο ισχύει για τα οικόπεδα (Περαία: 300-700 ευρώ/τ.μ. και Επανομή 150-400 ευρώ/τ.μ.) και τα διαμερίσματα (500-1.100 ευρώ/τ.μ. στην Περαία και 400-900 ευρώ/τ.μ. στην Επανομή).
Τι έδειξαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ένδυσης - Κλωστοϋφαντουργίας
Ο 28χρονος σούτινγκ γκαρντ θα ενισχύσει την περιφέρεια των κυανόλευκων
Η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας είναι πρόσκαιρη, σε αντίθεση με τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο έδαφος και τις γύρω καλλιέργειες
«Η συζήτηση για το νέο Λύκειο και το Εθνικό Απολυτήριο έχει μήνες διαβούλευσης μπροστά της. Δεν επηρεάζει τους σημερινούς μαθητές λυκείου»