Αλλάζουν πολλά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού και στα κολλέγια της Ελλάδας

Ο Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Χρ. Ατλάσης, εξηγεί επίσης πώς επηρεάζει το Brexit τα πανεπιστήμια και πόσο εύκολα μπορεί ένας μαθητής να πάρει υποτροφία

* του Χρήστου Ατλάση, Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, MA Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, υποψήφιου διδάκτορα Ψυχομετρίας Παν/μίου Ιωαννίνων, BSc Χημείας, MEdu Διδακτικής Φυσικών Επιστημών


Ο Χ. Ατλάσης εξηγεί τι αλλάζει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού και στα κολλέγια της Ελλάδας, ενώ αναφέρεται και στο πώς το Brexit τα επηρεάζει και πόσο εύκολα μπορεί να πάρει υποτροφία ο μέσος μαθητής.


    Πτυχία Ιδιωτικών Κολλεγίων

    Ισότιμα θεωρούνται πλέον τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των δημοσίων Πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον Ν 4763/20. Η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας αποτελεί σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας, υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας. Η εναρμόνιση της χώρας μας με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αυτό ορίζεται στην οδηγία 2005/36 (περί αναγνώρισης τίτλων σπουδών που αποκτήθηκαν σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη στη Βουλή. Οι υποψήφιοι λοιπόν του φετινού Μηχανογραφικούς έχουν μια επιπλέον επιλογή η οποία μπορεί να ακολουθηθεί, είτε μεμονωμένα, είτε παράλληλα με κάποιο ελληνικό ΑΕΙ ώστε ο μαθητής να βρεθεί στα 22 του με …. δύο πτυχία!

    Σπουδές στο Εξωτερικό

    Κλείνει η πόρτα της Βρετανίας μετά το Brexit, το οποίο θα επηρεάσει σημαντικά αυτή την τεράστια βιομηχανία τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα τριετή Bachelor σε Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Γενάρη του 2021 εκτινάσσονται από τις 10.000 ευρώ περίπου ανά έτος, στις 25.000 ευρώ περίπου, ενώ ταυτόχρονα κόβονται τα φοιτητικά δάνεια. Ασφυκτικές συνθήκες λοιπόν για τους International Students, τόσο σε Αγγλία-Ουαλία όσο και στη Σκωτία. Στροφή του ενδιαφέροντος των φοιτητών και των οικογενειών τους αναμένεται να παρατηρηθεί προς άλλα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών σε χώρες της Ευρώπης. Η Ολλανδία είναι από τις χώρες που θα μπορούσε να υποδεχθεί ένα μέρος των φοιτητών που δεν θα επιλέξουν πλέον τη Βρετανία για τη φοίτησή τους. Η βασική αιτία της στροφής αυτής, είναι το χαμηλό κόστος των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια της Ολλανδίας, το οποίο ανέρχεται περίπου στις 2.200 ευρώ ετησίως, ενώ η διαδικασία επιλογής, πλην της ιατρικής που απαιτεί εξετάσεις εισαγωγής, είναι ακόμη σχετικά ήπια. Άνοδο ωστόσο εμφανίζουν και τα αγγλόφωνα Πανεπιστήμια της Σλοβακίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που με τα ελκυστικά τους δίδακτρα και την αυστηροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών ακαδημαϊκών προσόντων, κατακτούν όλο και καλύτερες θέσεις στις διεθνείς αξιολογήσεις, όχι σπάνια δε, καλύτερες από αρκετά ελληνικά Πανεπιστήμια.

    Υποτροφίες

    ptyxio.jpg

    Υποτροφίες για σπουδές στην Ευρώπη

    Περίπου 65 ελληνικά ιδρύματα και φορείς παρέχουν υποτροφίες για σπουδές στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το Ίδρυμα Ωνάση, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Βρετανικό Συμβούλιο κ.α. Οι περισσότερες όμως υποτροφίες για προπτυχιακές σπουδές παραμένουν αδιάθετες, γιατί έχουν έντονα φωτογραφικό χαρακτήρα, οπότε δεν υπάρχουν αυτές οι περιπτώσεις που περιγράφονται. Αναφέρεται για παράδειγμα, ότι υποτροφία 250€ ανά μήνα θα αναλάβει ένας μαθητής με καταγωγή από το νομό Ροδόπης, ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000€ και γενικό μέσο όρο στις πανελλαδικές πάνω από 18.000 μόρια. Στην περίπτωση των μεταπτυχιακών σπουδών, οι υποτροφίες είναι περισσότερες και τα κριτήρια πιο ελαστικά. Ωστόσο, καταγράφεται ότι ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό σπουδαστών φοιτά στην Ευρώπη έχοντας λάβει με τη μορφή υποτροφίας ένα μέρος των διδάκτρων, καθώς και του κόστους διαβίωσης που έχει να καλύψει.

    Υποτροφίες για σπουδές στην Αμερική και τον Καναδά

    Παρά το υψηλό κόστος των διδάκτρων για σπουδές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι υποτροφίες στην περίπτωση αυτή είναι περισσότερες, η κάλυψη των δαπανών υψηλότερη και οι προϋποθέσεις ένταξης ηπιότερες.

    Στις ΗΠΑ βρίσκονται περίπου 4.000 πανεπιστήμια, τα περισσότερα από τα οποία διαθέτουν ειδικό ταμείο υποτροφιών. Το δόγμα της χώρας αυτής ωθεί τους scounders να αναζητήσουν σπουδαστές με ένα καλό ακαδημαϊκό προφίλ, οι οποίοι θα ανεβάσουν το γενικό επίπεδο των φοιτητών τους. Έτσι, αναζητούν υποψήφιους υποτρόφους κυρίως στην Ιαπωνία την Κίνα, αλλά και στην Ελλάδα. Οι Έλληνες μαθητές διαθέτουν πολύ καλό επίπεδο γνώσεων τόσο στις φυσικές επιστήμες, όσο και στα αγγλικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν ένα πολύπλευρο προφίλ ενδιαφερόντων, αφού τα περισσότερα παιδιά μας έχουν αναπτύξει κι άλλες δράσεις όπως αθλητισμός, μουσική, χορός, δράσεις SΤΕΜ κ.α. Με γενικό μέσο όρο (GPO) Γ’ Γυμνασίου, Α’ και Β´ Λυκείου πάνω από 17,5 ένας μαθητής μπορεί να λάβει ακόμα και πλήρη υποτροφία για προπτυχιακές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Πέρυσι έλαβαν περίπου 200 ελληνόπουλα υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ, γιατί το ζήτησαν με το σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο, ενώ περίπου 2.500 υποτροφίες έμειναν αδιάθετες, αφού δεν...ζητήθηκαν.

    Επερχόμενες Αλλαγές

    ergasia-neoi-douleies.jpg



    Ήδη από τον περασμένο μήνα είναι δημοσιευμένο το ΦΕΚ/Φύλλο 928, που αφορά στις εξετάσεις για την απόκτηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, ενώ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, αναμένεται το πολλαπλό βιβλίο (σε ηλεκτρονική μορφή) ανά αντικείμενο, καθώς η ενίσχυση της εξωστρέφειας του σχολείου, ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερα ερεθίσματα. Η δράση που προγραμματίζεται πιλοτικά περιλαμβάνει εργαστήρια δεξιοτήτων σε Δημοτικό και Γυμνάσιο με διάφορες θεματικές όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, η ρομποτική, ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η ομαδική ασφάλεια, η επιχειρηματικότητα κα. Το κλίμα ωστόσο αυτή την περίοδο είναι τεταμένο με τους φοιτητές να βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις (πορείες, καταλήψεις) λόγω της Αστυνομίας στα ΑΕΙ. Η πανδημία από την άλλη έχει παγώσει κάθε διαδικασία εξετάσεων (κατατακτήριες, φοιτητικές) με την Υπουργό να δηλώνει ότι κανονικά θα διενεργηθούν οι Πανελλαδικές στα μέσα του Ιουνίου, ενώ για τις προαγωγικές εξετάσεις των Γυμνασίων και των Λυκείων, αναμένονται οι εισηγήσεις των λοιμοξιολόγων.