Αντί να την πληρώνετε, θα σας πληρώνει η ΔΕΗ

- Newsroom

five_col_2Με το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη” του υπ. Ανάπτυξης μπορεί κάθε πολίτης να εγκαταστήσει στην ταράτσα του σπιτιού του μια μικρή μονάδα παραγωγής ενέργειας, την οποία θα πουλάει στη ΔΕΗ. 20 ερωτήσεις και απαντήσεις που θα μηδενίσουν το λογαριασμό του ρεύματος.

Της Σοφίας Χριστοφορίδου

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια αποτελούν παρελθόν, ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης δεν ξεπερνά τα επτά χρόνια, και το όφελος όχι μόνο για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον είναι μεγάλο. Όσοι εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών τους δεν υποχρεούνται πλέον να ανοίξουν βιβλία στην εφορία και να εκδίδουν τιμολόγια, μια προϋπόθεση που μέχρι τώρα ήταν απαγορευτική για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων από ιδιώτες. Δεν χρειάζεται καν να υποβάλλουν σχετικό φάκελο στη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ. Αρκεί μια αίτηση στη ΔΕΗ και μέσα σε διάστημα 70 ημερών θα μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα πάνελ ισχύος μέχρι και 10 KW. Η ΔΕΗ θα αγοράζει με 55 λεπτά την κιλοβατώρα, τιμή πενταπλάσια από αυτήν την οποία χρεώνει στα νοικοκυριά. Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύει ο κάθε παραγωγός στο Δίκτυο, η ΔΕΗ θα κάνει λογιστικό συμψηφισμό με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αίρεται ακόμη ένα σημαντικό εμπόδιο. Καταργείται η υποχρέωση έγκρισης Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) καθώς και η υποχρέωση έκδοσης “οικοδομικής άδειας”, τα οποία αντικαθίστανται από απλή “έγκριση εργασιών”. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν αφορά μόνο στέγες αλλά και μη-άρτια και μη-οικοδομήσιμα οικόπεδα και αγροτεμάχια (μικρότερα των 4 στρεμμάτων), τα οποία με αυτό τον τρόπο παίρνουν αξία.

ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ

“Θα υπάρχει οικονομικό όφελος για τους πολίτες που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, θα τονωθεί η αγορά και θα υπάρξει και όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφού σε δύσκολες καλοκαιρινές μεσημβρινές ώρες με καύσωνα, τα πολλά μικρά φωτοβολταϊκά θα παράγουν σε πλήρη ισχύ, ανακουφίζοντας το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος. Θετικά υποδέχτηκαν την ανακοίνωση του προγράμματος οι επαγγελματίες του κλάδου που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. “Πρόκειται για μέτρα ουσίας, με τα οποία θα τονωθεί σημαντικά η αγορά. Αφού δεν υπάρχει υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην εφορία, είναι πολύ εύκολο να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στα σπίτια τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι”, παρατηρεί ο Γιάννης Παπαθεοδώρου από την εταιρεία Eco Sun. “Αναμέναμε εδώ και καιρό αυτές τις ρυθμίσεις, με τις οποίες λύνονται τεράστια προβλήματα. Θα δοθεί μεγάλη ώθηση στην οικονομία, κάτι που θα λειτουργήσει και προς όφελος του καταναλωτή. Αν σήμερα το κόστος ενός φωτοβολταϊκού πανελ 5 kw είναι 25.000 ευρώ με την ανάπτυξη του ανταγωνισμού μπορεί να πέσει και στο μισό” εκτιμά ο Ιωάννης Ταυλίκος από την εταιρεία Solar.

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

1. Πόσο κοστίζει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα; Υπάρχει επιχορήγηση;

Το κόστος ανά εγκατεστημένο kW είναι περίπου τα 5.000 ευρώ (με καλή έρευνα αγοράς μπορεί να περιοριστεί στα 4.000 ευρώ ανά kW). Δεν προβλέπεται επιχορήγηση, επειδή η τιμή πώλησης ενέργειας στο δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή.

2. Σε τι τιμή θα αγοράζει η ΔΕΗ την ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταϊκά στις στέγες;

55 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή είναι εγγυημένη για 25 χρόνια, με τιμαριθμική αναπροσαρμογή.

3. Πώς θα γίνεται ο συμψηφισμός στο λογαριασμό της ΔΕΗ της ενέργειας που πουλάω με το ρεύμα που καταναλώνω;

Η αξία του ρεύματος που καταναλώσαμε θα αφαιρείται από το αντίτιμο πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο. Το πιστωτικό υπόλοιπο που θα παρουσιάζει ο τελικός λογαριασμός της ΔΕΗ θα εισπράττεται από τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος. Στην περίπτωση πολυκατοικίας, το σύστημα θα συνδέεται με το κοινόχρηστο ρολόι της ΔΕΗ, τα έσοδα θα εισπράττονται από το διαχειριστή και θα κατανέμονται ανάλογα στους συνιδιοκτήτες.

4. Ποιος πληρώνει το ρολόι της ΔΕΗ;

Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης ενέργειας από τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση και της μικρής απορροφούμενης ενέργειας από τον inverter τη νύχτα και τυχόν συνοδευτικό εξοπλισμό. Το κόστος στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ και βαρύνει τον παραγωγό, όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ Α.Ε.

5. Σε πόσα χρόνια θα κάνω απόσβεση;

Ένα μέσο νοικοκυριό (με ηλεκτρικές συσκευές και φωτισμό) καταναλώνει κατά μέσο όρο 5.000 kWh/ετησίως και πληρώνει 0,12 ευρώ/ kwh. Άρα 5.000 kwh* 0,12 ευρώ/kwh= 600 ευρώ κόστος ηλεκτρικού ρεύματος ετησίως. Κάθε 1 kW παράγει κατά μ.ο. 1.300 kWh/ ετησίως και η αποζημίωση είναι 0,55 ευρώ/ kWh. Σε περίπτωση που κάποιος εγκαταστήσει σε ταράτσα 80 τετρ. μ. φωτοβολταϊκό 5 kw: 5 Kw * 1.300 kwh* 0,55 ευρώ/kwh = 3.575 ευρώ έσοδα ετησίως Το μέσο κόστος για ένα φωτοβολταϊκό 5 kw είναι 25.000 ευρώ. Αν κάποιος καλύψει το μισό κόστος (12.500 ευρώ) μέσω δανείου, με ευνοϊκούς όρους, δεδομένης της 25ετούς σύμβασης και πληρώνει 1.500 ευρώ για την αποπληρωμή του και τη συντήρηση του εξοπλισμού: 3.575 ευρώ- 1.500 ευρώ = 2075 ευρώ/ ετησίως καθαρά έσοδα Αυτό σημαίνει ότι σε έξι με επτά χρόνια θα μπορείτε να κάνετε απόσβεση.

6 . Πού μπορεί να εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα;

Το πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων και καλύπτει όλη την επικράτεια, με εξαίρεση τα μη διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας νησιά.

7. Ποιος μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα;

Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα - επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τα οποία έχουν στην κατοχή τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα. Για την περίπτωση κοινόχρηστου χώρου του κτιρίου, επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο φωτοβολταϊκού συστήματος. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών, εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή, έπειτα από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών, έπειτα από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ΦΒΣ στο πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο, στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται. Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το ΦΒΣ χρησιμοποιείται για κατοικία, η ύπαρξη θερμοσίφωνα για μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμότητά του θα αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΦΒ εγκατάστασης στο πρόγραμμα.

8. Πώς υλοποιείται η συμφωνία του συνόλου των συνιδιοκτητών ή η παραχώρηση του χώρου σε έναν συνιδιοκτήτη;

Με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή με έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

9. Πώς μπορεί να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκό σε παλιά πολυκατοικία χωρίς κανονισμό;

Και πάλι με πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου.

10. Αν κάποιος είναι κύριος του δικαιώματος ανοικοδόμησης επί του δώματος (υψούν) μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του φωτοβολταϊκό σύστημα;

Όχι, γιατί το δικαίωμα αυτό δεν εμπεριέχει και δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, η οποία μέχρις ότου ανοικοδομηθεί ο υπεράνω όροφος παραμένει κοινόκτητη και κοινόχρηστη.

11. Κάποιος έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;

Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.

12. Απαιτείται ειδική άδεια για την πώληση ενέργειας στη ΔΕΗ;

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή. Δεν απαιτείται καμία ενεργειακή άδεια που έχουμε για τους μεγαλύτερους σταθμούς. Για τη σύνδεση του ΦΒ και την πώληση της ενέργειας ο παραγωγός απευθύνεται στις τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, υπογράφοντας δύο αντίστοιχες συμβάσεις μία για την τοποθέτηση ουσιαστικά του μετρητή και μία για την πώληση της ενέργειας.

13. Θα προκύψουν επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις;

H μικρή ισχύς των φωτοβολταϊκών συστημάτων εξασφαλίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια αντιστοιχεί σε αυτήν που απαιτείται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κυρίου του φωτοβολταϊκού συστήματος. Κατά συνέπεια, δεν υφίστανται για τον κύριο του φωτοβολταϊκού συστήματος φορολογικές υποχρεώσεις για τη διάθεση της ενέργειας αυτής στο δίκτυο. Ο πολίτης παραγωγός - καταναλωτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κτλ.) είτε είναι επιτηδευματίας είτε όχι.

14. Για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος χρειάζεται η έγκριση από την πολεοδομία;

Απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας κατά την έννοια του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 3212/2003 (ΦΕΚ Αʼ 308) όπως κάθε φορά ισχύει και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατʼ εξουσιοδότησή του. Οι όροι εγκατάστασης θα ορισθούν με εγκύκλιο του υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

15. Τι γίνεται με τα μη διασυνδεμένα νησιά;

Σε επόμενη φάση σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος και στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Αυτό είναι τεχνικά πιο δύσκολο, καθώς απαιτεί ειδική προετοιμασία σε κάθε νησί. Επιπλέον, το θέμα σχετίζεται και με τη δυνατότητα απορρόφησης της ισχύος από το δίκτυο σύμφωνα με σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνει η αντιμετώπιση του θέματος το συντομότερο δυνατό.

16. Ποιοι είναι ειδικοί στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Στο υπουργείο θα υπάρχει βάση δεδομένων με τα στοιχεία του τεχνικού κόσμου που ασχολείται με τα ΦΒ. Η ένταξη στη βάση θα γίνεται με απλή αίτηση του ενδιαφερομένου, σε κάθε όμως περίπτωση η πιστοποίηση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα στην ελεύθερη αγορά.

17. Μπορώ να παραγγείλω αύριο και να περιμένω την ΚΥΑ;

Η ΚΥΑ θα εκδοθεί άμεσα, το αργότερο σε 10-15 μέρες.. Είναι θέμα προσωπικής απόφασης η παραγγελία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν υφίσταται κριτήριο επιλεξιμότητας, αφού δεν θα υπάρχει επιδότηση κεφαλαίου από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

18. Είναι έτοιμη η ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ θα αναλάβει όλο το βάρος της υλοποίησης του προγράμματος. Το μηχανογραφικό της σύστημα προσαρμόζεται στις νέες απαιτήσεις και με την έκδοση της ΚΥΑ θα είναι καθʼ όλα έτοιμη. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος της ΔΕΗ, προτίθεται να παράσχει πληροφόρηση στους υποψήφιους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, ακόμη και σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, αποτελούμενη από ανώτατα στελέχη του ομίλου ΔΕΗ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο καθηγητή Νίκο Χατζηαργυρίου. Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης ότι θα συνδράμει στην επίλυση τεχνικών θεμάτων, ενώ δεσμεύθηκε για ταχεία υπογραφή των συμβάσεων εγκατάστασης και ανάπτυξης με τους ενδιαφερόμενους, καθώς και στην ένταξη όλων των συναλλαγών που σχετίζονται με τα φωτοβολταϊκά συστήματα, στο πληροφοριακό σύστημα εκδόσεων λογαριασμών της Επιχείρησης.

19. Υπάρχει περιορισμός ισχύος;

Μιλάμε για μικρές εγκαταστάσεις έως 10 kW και σε πρώτη φάση δεν θα υπάρχει άνω όριο για το σύνολο της ισχύος που θα εγκατασταθεί στην επικράτεια. Είναι πιθανό να υπάρξει μελλοντικά απόφαση για να τεθεί κάποιο άνω όριο, συνυπολογίζοντας και τη συνολική ισχύ των σταθμών μεγαλύτερου μεγέθους.

20. Υπάρχει επάρκεια φωτοβολταϊκών στην αγορά;

Δραστηριοποιούνται γύρω στις 200 εταιρείες. Σημαντικό είναι ότι υλοποιούνται και πέντε ελληνικές παραγωγικές μονάδες με δυναμικότητα παραγωγής πανέλων 200 MW.

Loader