ΑΔΜΗΕ: Παρουσιάστηκε η μελέτη κόστους -οφέλους του GSI για το τμήμα Κύπρου – Ισραήλ
Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών με το επίσημο αίτημα επένδυσης
- Newsroom
Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι φιλοξενούνται σε δομές και ξενώνες και συμμετέχουν σε προγράμματα αποασυλοποίησης. Η περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το γνωστό πρόγραμμα «Ψυχαργώς», βουλιάζει και οι δομές απειλούνται με λουκέτο εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης.
Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Μάλιστα εκτός από την κατάρρευση του προγράμματος και τους 3.000 εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες ορατός είναι ο κίνδυνος στις αρχές του 2013 η Ευρώπη να ζητήσει από τη χώρα μας να επιστρέψει το 1,4 δισ. ευρώ που έχει δώσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο για το «Ψυχαργώς».
Πρόκειται για χρήματα που έδωσε η Ευρώπη για τους πρώτους δεκαοκτώ μήνες του προγράμματος και αφορούν τον εξοπλισμό και τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δομών ψυχικής υγείας. Από εκεί και πέρα η συμβολή της ελληνικής πολιτείας ήταν μόλις 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία 30 χρόνια.
«Στο πρόγραμμα εντάσσονται 216 δομές, που είναι ΝΠΙΔ, εκ των οποίων οι 156 είναι στεγαστικές, δηλαδή ξενώνες και διαμερίσματα που φιλοξενούν 1.600 ασθενείς και τα υπόλοιπα είναι κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες και εργαστήρια. Επίσης σε μηνιαία βάση εξυπηρετούνται 35.000 ψυχικά ασθενείς από ψυχολόγους και κάνουν υποστηρικτική θεραπεία», εξηγεί στη «Μ» ο εκπρόσωπος του δικτύου «ΑΡΓΩ» και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής, δρ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.
Παράλληλα αναφέρει ότι για το 2012 η χρηματοδότηση των μονάδων ψυχικής υγείας είναι μειωμένη κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι έχουν λάβει μόλις 45 εκατ. ευρώ αντί για 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται (82 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος και 8 εκατ. ευρώ οφειλές του 2011). Επιπλέον ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σχεδόν 7 εκατ. ευρώ από νοσήλια, εκ των οποίων αναμένεται να δώσει περίπου 3-4 εκατ. ευρώ, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πότε.
«Στις 3 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας μάς είχε πει ότι θα μας δώσει 5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν υπήρξε κάτι μέχρι σήμερα», λέει ο κ. Θεοδωρουλάκης.
ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΑ
Σύμφωνα με τον ίδιο η ελλιπής χρηματοδότηση έχει υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που εξυπηρετούνται, καθώς τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για τα απολύτως αναγκαία. Ήδη δύο κέντρα αυτισμού στην Αθήνα έχουν κλείσει και τα πράγματα θα χειροτερέψουν στις γιορτές, καθώς πολλοί εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε επίσχεση εργασίας.
Παράλληλα επισημαίνει ότι και οι ψυχικές δομές που είναι ΝΠΔΔ και εξυπηρετούν περίπου 70.000 άτομα αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η διαφορά όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι πληρώνονται μέσω του ΕΣΥ.
Τραγική είναι και η έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης και τροφίμων. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρουλάκη υπάρχουν δομές, όπως στη Δράμα, όπου οι εργαζόμενοι και οι ψυχικά ασθενείς προσπαθούν μάταια να ζεσταθούν με αιρ κοντίσιον. Επίσης πολλοί προμηθευτές έχουν κόψει την πίστωση στις μονάδες ψυχικής υγείας και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να παίρνουν φαγητό από τις μητροπόλεις. Επιπλέον οι προμηθευτές και ιδιοκτήτες των κτιρίων είναι απλήρωτοι πάνω από δέκα μήνες, ενώ οι μονάδες κινδυνεύουν με διακοπή όλων των παροχών από τις ΔΕΚΟ.
Οριακή χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί και ο γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων ΕΨΥΚΑ νομού Δράμας Σάκης Παπαδόπουλος.
Όπως αναφέρει στη «Μ», οι υπάλληλοι είναι οκτώ μήνες απλήρωτοι και πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ταυτόχρονα δεν υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ το χειρότερο από όλα είναι ότι, αν κλείσουν οι δομές, τότε όλοι οι ψυχικά ασθενείς που έχουν αποασυλοποιηθεί θα μείνουν στο δρόμο.
Μέχρι το τέλος Ιουλίου, ο ΑΔΜΗΕ θα υποβάλει πλήρη φάκελο στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές των δύο χωρών με το επίσημο αίτημα επένδυσης
«Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την περίοδο 2026-2032 αποτελεί μία πολύ σημαντική ένεση στήριξης για την οικονομία και την κοινωνία»
Το ακίνδυνο τσουνάμι του ουρανού αιφνιδίασε εκατοντάδες λουόμενους που απολάμβαναν την ηλιοθεραπεία τους
Ημερίδα Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού - «Γνωρίζω τα Πανεπιστήμια. Συμπληρώνω το Μηχανογραφικό»