Liberty Pizza: Γεύσεις νεοϋορκέζικης πίτσας στην Περαία
Και καφές από το πρωί μέχρι το βράδυ
Μια γευστική ωδή στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα
Στο νούμερο 2 της Γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Μικρού, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, από τον Οκτώβριο του 2003, το εστιατόριο “Απειρωτάν” προσφέρει έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς και γευστικών επιλογών, που ξεχωρίζουν. Ο δρόμος είναι ήσυχος, το περιβάλλον καταπράσινο, ο χώρος ντυμένος με ξύλο και πέτρα, σαν τις ορεινές ή τις άλλες ταβέρνες της υπαίθρου που αποτελούν καταφύγια γαστριμαργικών απολαύσεων – κι ας βρίσκεται εντός του αστικού ιστού.
Τα τραπέζια – επίσης ξύλινα – μεγάλα και φιλόξενα για μικρές και μεγάλες παρέες, η μαγειρική βασισμένη σε γεύσεις “μαμαδίστικες”. Κάθε σας επίσκεψη στο “Απειρωτάν”, θα είναι μία ολοκληρωμένη εμπειρία.
Εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, το εστιατόριο “Απειρωτάν” προσφέρει μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας και αυθεντικής ελληνικής κουζίνας, βαθιά ριζωμένης, εκτός άλλων και στην ηπειρώτικη παράδοση. Με οδηγό της την αγάπη, τη συνέπεια και τον σεβασμό προς τον πελάτη, η ομάδα του έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα στέκι για τους λάτρεις των χειροποίητων, αυθεντικών γεύσεων, που θυμίζουν σπιτική κουζίνα και αποπνέουν θαλπωρή.
Το όνομα του εστιατορίου δεν είναι τυχαίο. Η λέξη "Απειρωτάν" εμφανίζεται χαραγμένη σε αρχαία νομίσματα της Ηπείρου, αποδεικνύοντας τη χρήση της από τους Ηπειρώτες για να δηλώσουν την ταυτότητά τους ή τη σχέση τους με τον τόπο. Η ρίζα της λέξης "Ήπειρος" – από το "άπειρος", που σημαίνει "χωρίς όρια" – παραπέμπει σε έναν τόπο άγριο, ανεξερεύνητο, με πολλούς κατοίκους. Αυτήν ακριβώς την αίσθηση φιλοδοξεί να μεταδώσει και το “Απειρωτάν”: γνήσιες, πλούσιες γεύσεις χωρίς όρια, σε έναν χώρο που μοιάζει με μικρό “ταξίδι” εντός της πόλης.
Φτάνοντας ως εδώ, θα αντιληφθείτε ότι το ίδιο το περιβάλλον του εστιατορίου είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης. Ο καλοκαιρινός του κήπος, δροσερός και φροντισμένος, θυμίζει αυλή παραδοσιακού σπιτιού.
Τους χειμερινούς μήνες, η ζεστασιά του εσωτερικού χώρου, με τα ξύλινα τραπέζια, τα κλασικά διακοσμητικά και τη σπιτική ατμόσφαιρα, μετατρέπει το φαγητό σε εμπειρία. Πρόκειται για έναν χώρο όπου οι πελάτες νιώθουν πάντα καλοδεχούμενοι, σαν να επιστρέφουν σε ένα αγαπημένο στέκι.
Η κουζίνα του "Απειρωτάν" σέβεται την παράδοση αλλά δεν παγιδεύεται σε αυτήν, ενώ την ίδια στιγμή, δεν τη μεταλλάσει σε κάτι που δεν είναι. Οι μερίδες είναι γενναιόδωρες και τα πιάτα μαγειρεμένα με φροντίδα. Όλα φτιάχνονται στο χέρι, με πρώτες ύλες που επιλέγονται προσεκτικά.
Ξεχωρίζουν πιάτα όπως το μοσχαράκι με μελιτζάνα στο πήλινο, το αρνάκι στη λαδόκολλα, τα γαρδουμπάκια και το φημισμένο κότσι φούρνου με πατάτες και λαχανικά. Η κοκορόπιτα, παραδοσιακή ηπειρώτικη πίτα, σερβίρεται με στραγγιστό γιαούρτι και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πιάτα που αγαπιούνται περισσότερο.
Στο μενού θα βρείτε επίσης κοκορέτσι, κοντοσούβλι κοτόπουλο και χοιρινό, κεφτεδάκια γιαουρτλού, καθώς και τυριά ψημένα στο φούρνο, όπως το ψητό ταλαγάνι με χειροποίητη μαρμελάδα ή δροσερό γαλοτύρι (γκερεμέζι). Από τα ορεκτικά ξεχωρίζουν οι κασεροκροκέτες και οι μελιτζανοκροκέτες και φυσικά οι χειροποίητες αλοιφές.
Η σαλάτα-υπογραφή του μαγαζιού, η “Απειρωτάν”, είναι δροσερή και χορταστική, ενώ η σαλάτα "Θεσπρωτική Γη" συνδυάζει φέτα, ελιές, παξιμάδι, πορτοκάλι και πράσινα φύλλα και θα σας μαγέψει με τις γεύσεις και τα αρώματά της.
Το μενού δεν ξεχνά και τους λάτρεις των θαλασσινών, με επιλογές όπως καλαμάρι ψητό ή τηγανητό, γαύρο και σαρδέλα σαγανάκι – ιδανικά για μεσημεριανούς μεζέδες με τσίπουρο.
Ως προς τις επιλογές για χορτοφάγους, οι ίδιοι οι πελάτες εκθειάζουν τα “ονειρεμένα” μανιτάρια πλευρώτους στα κάρβουνα – τα χαρακτηρίζουν ως “τα καλύτερα” που έχουν φάει ποτέ σε μαγαζί - ενώ θα βρείτε επίσης φρέσκα χόρτα, ελαφριά και τραγανά τηγανητά κολοκυθάκια, φίνα σκορδαλιά και μερίδες που θα σας χορτάσουν, χωρίς να σας βαρύνουν. Στο τέλος, πάντα ένα γλυκό - έκπληξη, πλούσιο και καλοφτιαγμένο, ολοκληρώνει την εμπειρία σας!
Η κάβα του εστιατορίου είναι διαλεγμένη με προσοχή, ώστε να συνοδεύει ιδανικά τις πλούσιες γεύσεις. Η φιλοσοφία του χώρου παραμένει σταθερή: ποιότητα χωρίς εκπτώσεις, γεύσεις αυθεντικές, χωρίς φιοριτούρες.
Το “Απειρωτάν” είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται, παραμένοντας πιστός στις ρίζες του. Είναι η μαγειρική της γιαγιάς και της μαμάς, το τραπέζι της παρέας, το καλοκαίρι στην αυλή, το κρασί στη ζέστη, το χειμώνα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, είναι αυτό που χρειάζεται μια μεγάλη πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη: μια μικρή όαση πρασίνου και γεύσεων. Και κάθε σας επίσκεψη, θα σας κάνει να νιώθετε, φεύγοντας, ότι δε χρειάζεται να το σκεφθείτε πολύ για να ξαναπάτε!
Διεύθυνση: Γυμνασιάρχου Κωνσταντίνου Μικρού 32, Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 300159
“Μαμαδίστικη” κουζίνα, χειροποίητοι μεζέδες και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά
Ένας τροπικός κόσμος γεμάτος χρώμα, γεύσεις και καλοκαιρινά vibes, λίγα λεπτά από το κέντρο της πόλης
Από την Περαία για όλη τη Θεσσαλονίκη με σύγχρονη προσέγγιση, πλήρη νομική κάλυψη και διεθνές δίκτυο συνεργατών