Η Ρωσία κατέρριψε 95 ουκρανικά drones
Μερικά πάνω από τη Μόσχα
- Newsroom
Γράφει ο Στέλιος Κούκος skoukos@makthes.gr
Υποτίθεται πως ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας. Η επικοινωνία θεωρείται το παν! Και γιατί να μην είναι; Πρέπει όμως να διευκρινίσουμε για ποια επικοινωνία μιλάμε.
Αναφερόμαστε στο ότι γνωρίζουμε να συνομιλούμε μεταξύ μας, να ανταλλάσσουμε απόψεις και κατά συνέπεια να έχουμε ουσιαστικές σχέσεις και μια ευνομούμενη πολιτεία; Ή άραγε, όπως θα έλεγε η αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα, επικοινωνούμε καλύτερα με το βλέμμα και τη σιωπή γιατί τα λόγια φέρνουν παρεξηγήσεις; Άλλωστε η σιωπή είναι γλώσσα του μέλλοντος αιώνος.
Προφανώς δεν πρόκειται για όλα αυτά. Οι περισσότεροι αναφέρονται στην επικοινωνία και εννοούν τεχνικές προπαγάνδας - είτε πρόκειται για την αθώα πλην τίμια διαφήμιση είτε για την πολιτική προπαγάνδα και κάθε είδους προσηλυτιστική προσπάθεια: ευγενή ή αγενή, ιδιοτελή ή φιλάνθρωπη...
Συνήθως λοιπόν επικοινωνία σημαίνει κομψά: προπαγάνδα. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ουσιαστική επικοινωνία και ενημέρωση, που είναι άλλωστε και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Δεν αμφιβάλλουμε όμως ότι και οι πολίτες σε πολλές περιπτώσεις και για ποικίλους λόγους εθελοτυφλούν.
Οι τεχνικοί όμως της επικοινωνίας -παλιά λέγονταν «τεχνικοί της εξουσίας»- αποτελούν στους ακοινώνητους καιρούς που διάγουμε το άλλοθι του αυθεντικού και πραγματικού και το στήριγμα των εξουσιών. Πολλές φορές κάποια πράγματα κρέμονται από μια κλωστή και παίζονται σε μία λέξη. Μπορεί κανείς ενίοτε να επενδύσει σε μία λέξη, σε μία φράση, χωρίς τις λοιπές ουσιαστικές προϋποθέσεις! Στη συνέχεια όμως αποδεικνύεται η γύμνια, η ένδεια, η κατάρρευση. Αυτό είναι νόμος. Απόλυτος θα λέγαμε.
Η άνοδος της ασημαντότητας στη σύγχρονη εποχή απαιτεί πλήρη και υπέρ το δέον επικοινωνιακή υποστήριξη. Γιατί η κυνικότητα που τη διακρίνει οδηγεί στον μηδενισμό. Ή ακόμη και στον ευτελισμό των πάντων.
Πάντως ορισμένες φορές η έλλειψη «επικοινωνιακής πολιτικής» χρησιμοποιείται και ως άλλοθι για την ουσιαστική πολιτική αποτυχία. Αυτό όμως δεν πείθει τους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν τον ουσιαστικό φορέα της δημοκρατικής ζωής. Γνωρίζουν πολύ καλά πως άσκηση ουσιαστικής πολιτικής δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση προπαγάνδα.
Και παρόλο που πολλά έχουν δει τα μάτια μας στα ΜΜΕ, ξένα και ντόπια, κατά τη γνώμη μας ο Τύπος εξακολουθεί να αποτελεί νησίδα αντίστασης, ενημέρωσης και πληροφόρησης, αλλά και μια πολιτιστική όαση. Όσον αφορά την προσφορά του Τύπου στον πολιτισμό πιστεύουμε πως είναι ιδιαίτερα ουσιαστική.
Πράγματι εν πολλοίς ο Τύπος αποτελεί τον χώρο της άσκησης και διαπάλης των σύγχρονων προβληματισμών στις ιδέες, στην τέχνη, στην ίδια τη ζωή. Θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να ήταν πολύ καλύτερα, αλλά στο χέρι μας είναι να τα διορθώσουμε. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και η σύγχρονη τεχνολογία, που «επιβάλλει» τη διαδραστικότητα και την ουσιαστική παρεμβατική επικοινωνία.
Η μη συμμετοχή του πολίτη στα τεκταινόμενα αποτελεί ουσιαστικά νίκη και κέρδος των τεχνικών της εξουσίας και παράδοσή μας στον κυνισμό και τον μηδενισμό, που μπορεί να σαρώνει δίπλα μας τα πάντα. Κι εμάς μαζί...
Τραυματίστηκαν 12 άνθρωποι
Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
Η ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής για τη Δευτέρα, 26 Μαΐου