Δανία: Η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια
Προτεραιότητα της προεδρίας της χώρας, η εφαρμογή της αύξησης των δαπανών για την άμυνα που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ
- Newsroom
Μπορεί οι απόφοιτοι των τεχνικών επαγγελματικών λυκείων να έχουν καλύτερη και γρηγορότερη επαφή με την αγορά εργασίας σε σύγκριση με τους αντίστοιχους του ενιαίου λυκείου, ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό τους, της τάξης του 74,2%, δεν ασχολείται με το αντικείμενο που σπούδασετης Φιλομήλας Δημολαΐδου
Στην έρευνα “Απασχόληση Αποφοίτων Ανώτερου Κύκλου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΤΕΕ- Ενιαίο Λύκειο)” του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου διαπιστώθηκε ότι 6,5 χρόνια μετά την αποφοίτηση από το ΤΕΕ, μόνο το 25,8% των αποφοίτων του σχολικού έτους 2000-01 απασχολείται σε εργασία σχετική με την ειδικότητα ΤΕΕ.
Βέβαια, οι απόφοιτοι των ΤΕΕ, συγκρινόμενοι με τους αποφοίτους ενιαίου λυκείου, παρουσιάζουν καλύτερη εγκατάσταση στη δομή της απασχόλησης. Εν ολίγοις, ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποφοίτων ΤΕΕ, 93,5%, ανέφερε ότι στο διάστημα των 6,5 ετών απέκτησε σημαντική εμπειρία απασχόλησης. Την ίδια εποχή το ποσοστό αποφοίτων λυκείου με εμπειρία απασχόλησης ήταν μικρότερο (84,4%).
Επιπλέον, οι απόφοιτοι ΤΕΕ σε σύγκριση με τους αποφοίτους του ενιαίου λυκείου είχαν μεγαλύτερη επαγγελματική κινητικότητα, βρήκαν συντομότερα την πρώτη τους εργασία και είχαν μεγαλύτερη διάρκεια παρουσίας στην απασχόληση. Ένας από τους λόγους της καλύτερης προσαρμογής των αποφοίτων ΤΕΕ στη δομή απασχόλησης, στα πρώτα τουλάχιστον χρόνια μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο, φαίνεται ότι είναι η πρώιμη εμπλοκή τους στην εργασία. Διαπιστώθηκε ότι μεγάλη μερίδα (42,5%) των αποφοίτων ΤΕΕ εργαζόταν κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο σχολείο, ενώ δεν ίσχυε το ίδιο για τους αποφοίτους του γενικού λυκείου, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν αυστηρά προσανατολισμένοι στην προσπάθεια εισαγωγής τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα σε 6,5 χρόνια, οι απόφοιτοι των ΤΕΕ άλλαξαν κατά μέσο όρο 3,49 εργασίες, ενώ οι απόφοιτοι του λυκείου 3,29. Οι απόφοιτοι ΤΕΕ με εμπειρία απασχόλησης βρήκαν την πρώτη τους εργασία κατά μέσο όρο στους 22,7 μήνες μετά την αποφοίτηση από το σχολείο, ενώ οι απόφοιτοι ενιαίου λυκείου στους 35,3.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι απόφοιτοι ΤΕΕ, συγκριτικά με τους αποφοίτους ενιαίου λυκείου, παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης (73,4% έναντι 56,7%). Αντίθετα, παρουσιάζουν χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (12,6% έναντι 14,1%) και υποδιπλάσιο ποσοστό μη ενεργών (14,1% έναντι 29,1%).
Ωστόσο, οι επιστήμονες του Παρατηρητηρίου Μετάβασης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (Π.Ι), που διενήργησαν την έρευνα, επισημαίνουν ότι το 2006 αναδιαρθρώθηκε για ακόμα μια φορά η δομή της τεχνικής -επαγγελματικής εκπαίδευσης. “Αυτό που μένει είναι να επιβεβαιωθεί η επιτυχία αυτής της αναδιάρθρωσης στην επόμενη έρευνα του Π.Ι., η οποία καλό θα είναι να προηγηθεί των οποιωνδήποτε μελλοντικών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων”, αναφέρουν.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Σε πείσμα των αλλεπάλληλων αναδιαρθρώσεων του ανώτερου κύκλου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των τελευταίων ετών, προσθέτουν οι ερευνητές, παραμένουν “αθεράπευτα” ορισμένα αρνητικά χαρακτηριστικά της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης:
>> Οι μαθητές της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης προέρχονται κατά μέσο όρο από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα σε σύγκριση με τους μαθητές που παρακολουθούν το γενικό τύπο σχολείου. Αυτό συνάγεται από την επαγγελματική κατάσταση και το χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο των γονιών τους.
>> Το μαθητικό δυναμικό της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι σταθερά ολιγοπληθέστερο από το μαθητικό δυναμικό της γενικής εκπαίδευσης. Το αντίθετο ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπου το ποσοστό των μαθητών της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης φτάνει το 70% και της γενικής στο 30%.
>> Η μαθητική διαρροή στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση είναι σχετικά υψηλή. Αυτό συνάγεται τόσο από επεξεργασία στατιστικών στοιχείων του ΥΠΕΠΘ όσο και από ad hoc έρευνα του Παρατηρητηρίου Μετάβασης. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, από τους μαθητές του 2000-01 που γράφτηκαν κανονικά στην Α’ τάξη των ΤΕΕ, ένας στους πέντε “διέρρευσε”, δηλαδή δεν ολοκλήρωσε τον Α’ κύκλο σπουδών. Η αντίστοιχη διαρροή στο ενιαίο λύκειο ήταν μόνο 3,3%.
>> Οι μαθητές που επιλέγουν την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση παρουσιάζουν στο γυμνάσιο χαμηλότερη επίδοση σε σύγκριση με εκείνους που επιλέγουν τη γενική εκπαίδευση. Χαμηλή επίδοση χαρακτηρίζει και την πορεία τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση. Αυτό δείχνουν σχετικά ευρήματα του προγράμματος PISA, σύμφωνα με τα οποία η επίδοση στα μαθηματικά των μαθητών της ΤΕΕ στην Ελλάδα ήταν χαμηλότερη από την επίδοση των μαθητών που παρακολουθούσαν τον γενικό τύπο σχολείου.
Επίσης, η επίδοσή τους στα μαθηματικά είναι από τις χαμηλότερες επιδόσεις μαθητών της ΤΕΕ στην Ευρώπη.
Προτεραιότητα της προεδρίας της χώρας, η εφαρμογή της αύξησης των δαπανών για την άμυνα που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Παρείχε κατάλυμα σε τρις μετανάστες στις Συκιές - Οι μετανάστες είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, καταβάλλοντας 3.000 ευρώ σε κύκλωμα που δραστηριοποιείται στην Τουρκία, με τελικό προορισμό την Αθήνα
Βεβαιώθηκαν 24 διοικητικά πρόστιμα ύψους 24.000 ευρώ συνολικά
Τι ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας