Απόντες από την ομιλία Παπανδρέου οι συνδικαλιστές

- Newsroom

Ανεργία 26% το 2012 προβλέπει η ετήσια έκθεση ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ



Του Φίλιππου Δεργιαδέ

Την απόφασή τους να απόσχουν από την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ ανακοίνωσαν χθες οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ, τονίζοντας πως ό,τι είχαν να ακούσουν από την παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη ειπωθεί.
Σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Ιμπίριαλ με τη συμμετοχή της διοίκησης της συνομοσπονδίας, των εργατικών κέντρων της Β. Ελλάδας και των μεγάλων κλαδικών ομοσπονδιών έγινε σαφές ότι η ακολουθούμενη πολιτική και ιδίως οι τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για κατάργηση, καθ’ υπόδειξη της τρόικας, των συλλογικών συμβάσεων θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα αιτία πολέμου. “Θα απαντήσουμε δυναμικά, ακόμα δεν είδαν τίποτα”, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, που με κυνικό τρόπο εξαπέλυσε τον νέο αντεργατικό οδοστρωτήρα. “Τώρα λένε ότι με απλές ενώσεις προσώπων θα επιτρέπεται να ξηλώνονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις”, τόνισε και μίλησε για άδικα, άνισα και αναποτελεσματικά μέτρα που θα ανακυκλώσουν την ύφεση και θα αυξήσουν την ανεργία, ενώ θα αφήσουν και πάλι στο απυρόβλητο τους φοροκλέφτες και τους εισφοροδιαφεύγοντες. “Ο ένας (κυβέρνηση) δεν τους πιάνει και ο άλλος θέλει να τους χαρίσει τα χρέη”, τόνισε και σχολίασε ότι δεν έχει να ακούσει τίποτα από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, και για τον λόγο αυτό δεν θα παραστεί στις ομιλίες τους στη ΔΕΘ. Για τις αυριανές διαδηλώσεις, είπε ότι οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν ειρηνικά και θα σεβαστούν την πόλη και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 6 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Τσαραμπουλίδης, ανοίγοντας τη σύσκεψη, περιέγραψε με μελανά χρώματα την απασχόληση στη χώρα μας, και δη στη Θεσσαλονίκη. “Σε έναν μήνα η αύξηση της ανεργίας στον νομό Θεσσαλονίκης ήταν 2,5%. Σήμερα, τρέχει με 27% και στο τέλος του χρόνου θα φτάσει το 30%, σε έναν νομό που έχει χάσει μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως τα Λιπάσματα, τη Βαλκάν, τη Siemens και πολλές άλλες, και φυσικά πολλές περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις”, τόνισε και επισήμανε ότι το καθεστώς κατοχής που έχει επιβάλει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση προδικάζει εξαθλίωση για τους εργαζομένους. Ανάλογα επικριτικοί ήταν και ο γ.γ. και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Ν. Κιουτσούκης και Γ. Γαβρίλης. Ο πρώτος τόνισε ότι “δεν τα φάγαμε μαζί. Αυτοί τα έφαγαν και στέλνουν σε εμάς τον λογαριασμό”, ενώ ο δεύτερος υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πλέον “πρέπει να επιλέξει την επιθετική άμυνα, αντί να δίνει αμυντικούς αγώνες”.


Πίσω στη δεκαετία του 1960

Τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης για την οικονομία και την απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ παρουσιάστηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη από τον καθηγητή Σάββα Ρομπόλη. Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, οι δείκτες δείχνουν ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα, καθώς η χώρα καταστρέφεται κοινωνικά και οικονομικά, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κατά 10%. Εκτίμησε ότι το 2012 η ανεργία θα φτάσει στο 26% και πως οι άνεργοι θα είναι από 700.000 μέχρι 1.100.000, δηλαδή θα αγγίξει τα επίπεδα ανεργίας του 1960. Να σημειωθεί ότι το 1961 η ανεργία ήταν 864.000 άτομα, δηλαδή το 26,4% του εργατικού δυναμικού, το οποίο ήταν 3.640.000 άτομα. Τότε είχε σημειωθεί το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων προς το εξωτερικό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλα σημαντικά ευρήματα είναι:

  • Ένα ευρώ στα τέσσερα που παράγονται στην Ελλάδα δεν φορολογείται, με διαρροή ετήσιων εισόδων 12-15 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο ανέρχονταν στις 30-06-2011 στα 41 δισ. ευρώ.
  • Ακόμα και αν συμπεριληφθούν οι εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις, το δημόσιο χρέος έως το 2020 θα φτάσει τα 409 δισ. ευρώ (200% του ΑΕΠ).
  • Η υποχώρηση της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας κινείται “κατά μία δεκαετία πίσω”.

Η λύση, σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, είναι “η άμεση φορολογία, η αποταμίευση σε νέες επενδύσεις αναπτυξιακών και κοινωνικών υποδομών, νέοι κλάδοι παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία και διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα”.

Loader