ΑΠΘ: Έρχεται το 1ο Trophy Meet-up για το 2025 για την κυκλική οικονομία και την αγροδιατροφή
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εγχειρήματος TrophyΤροφή του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Εκδήλωση από το τμήμα Φυσικής
- Newsroom
Η ενέργεια αποτελεί ένα κεντρικής σημασίας ζήτημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη όσον αφορά τους ενεργειακούς πόρους σε μακροπρόθεσμη κλίμακα. Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη ενέργεια, τις μεταφορές χαμηλών εκπομπών προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μείωσης του CO2 και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.
Μπορεί η υπεραγωγιμότητα να είναι η απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα;
Η υπεραγωγιμότητα είναι μια τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, της οποίας η πρακτική εφαρμογή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών CO2 και άλλων αερίων του θερμοκηπίου εκτός από την αύξηση της απόδοσης.
Ανακαλύφθηκε το 1911 από τον Ολλανδό επιστήμονα Heike Kamerlingh Onnes, που παρατήρησε ότι, κάτω από μια ορισμένη "κρίσιμη" θερμοκρασία, ορισμένα υλικά μεταβαίνουν στην «υπεραγώγιμη» κατάσταση, μια κατάσταση στην οποία δεν εμφανίζουν μετρήσιμη ηλεκτρική αντίσταση κατά τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτή την κατάσταση, ένα ρεύμα μπορεί να κυκλοφορήσει μέσα στο υλικό χωρίς να διαχέει ενέργεια. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των υλικών στην υπεραγώγιμη κατάσταση είναι ότι τα εξωτερικά μαγνητικά πεδία δεν διεισδύουν στο εσωτερικό τους αλλά περιορίζονται στην επιφάνειά τους. Αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1933, από τον φυσικό Walther Meissner – και είναι γνωστό ως φαινόμενο Meissner.
Στην Ιαπωνία και στην Κίνα υπάρχουν ήδη υπεραγώγιμα τρένα που αξιοποιούν το φαινόμενο Meissner, ώστε να αιωρούνται μαγνητικά πάνω από τις ράγες, κινούμενα με πολύ μεγάλες ταχύτητες (>500 km/h) αλλά και εξοικονομώντας μεγάλα ποσά ενέργειας ενώ στην Ευρώπη και Αμερική ανάλογες τεχνολογίες είναι σε πιλοτικό στάδιο.
Την Τετάρτη 19 Μαρτίου και ώρα 19:15-20:15 και στην αίθουσα διαλέξεων Α31, το τμήμα Φυσικής ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: "Υπεραγωγιμότητα και Αιωρούμενα Τρένα: Η λύση σε ένα μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα;", με ομιλητή τον καθηγητή Μάκη Αγγελακέρη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εγχειρήματος TrophyΤροφή του οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Ο καθηγητής Π. Μήτκας παρουσίασε τη λίστα των ξένων πανεπιστημίων που έχουν υποβάλει αιτήσεις ίδρυσης παραρτημάτων τους στη χώρα μας
Με τίτλο «Social Innovation Hackathon: Junior Edition» και τη συμμετοχή μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Συντήρηση υποδομών, πυρασφάλεια και χρηματοδότηση τα «μελανά» σημεία