Χ. Φείδας: Έστησε «οικογενειακή επιχείρηση» μέσα στο ΑΠΘ
Χωρίς προηγούμενο στον ακαδημαϊκό χώρο είναι αυτό το οποίο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Συνεχίζεται η έρευνα της «ΜτΚ» και όσο εμβαθύνει κανείς σε αυτήν διαπιστώνει ότι ορισμένες, ηθικά επιλήψιμες συμπεριφορές και πρακτικές έχουν γίνει καθεστώς και θεωρούνται, δυστυχώς, φυσιολογικές, άρα και αποδεκτές
Την περασμένη εβδομάδα η «Μακεδονία της Κυριακής» αποκάλυψε μία σειρά από γεγονότα και περιστατικά τα οποία συνδέονται με τις χρόνιες παθογένειες που μαστίζουν, αλλά και πληγώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα της «ΜτΚ» συνεχίζεται και όσο εμβαθύνει κανείς σε αυτήν διαπιστώνει ότι ορισμένες, ηθικά επιλήψιμες συμπεριφορές και πρακτικές έχουν γίνει καθεστώς και θεωρούνται, δυστυχώς, φυσιολογικές, άρα και αποδεκτές. Στο σημερινό φύλλο θα περιοριστούμε σε δύο μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις, καθώς, όπως αναφέρεται σε διπλανό άρθρο, μοναδικός στόχος των αποκαλύψεων της «ΜτΚ» είναι η αφύπνιση της ακαδημαϊκής κοινότητας η οποία, μέσω των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου, καλείται να λάβει αποφάσεις, για να θεραπεύσει τις χρόνιες παθογένειες και να προστατέψει το κύρος του Ιδρύματος.
Πληρωνόταν, ενώ έκλεβε
Στις 2 Δεκεμβρίου 2024 το emakedonia.gr αποκάλυψε μία περίεργη υπεξαίρεση χρημάτων που είχε συμβεί στο ΑΠΘ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκείνο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, υπάλληλος ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τη γραμματειακή υποστήριξη μεταπτυχιακού προγράμματος, κατηύθυνε με διάφορους, παραπλανητικούς ή άλλους, τρόπους μεταπτυχιακούς φοιτητές να καταθέτουν τα δίδακτρα που αφορούσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, στον προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό του, αντί στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), όπως προβλέπεται. Η υπόθεση είχε γίνει γνωστή έπειτα από έγγραφη καταγγελία προς τον πρύτανη Χαράλαμπο Φείδα από δύο καθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Μετά την καταγγελία εκ μέρους των δύο καθηγητών ο συγκεκριμένος υπάλληλος απομακρύνθηκε, ενώ διατάχθηκε και ένορκη διοικητική εξέταση. Επρόκειτο για άτομο το οποίο εργαζόταν παλαιότερα στη γραμματεία του Τμήματος Θεολογίας και στη συνέχεια στο κτίριο Διοίκησης. Στο ίδιο κτίριο και συγκεκριμένα στο γραφείο της Πρυτανείας, εργαζόταν και η σύζυγός του, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προσελήφθη μέσω σύμβασης στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου. Μετά τις αποκαλύψεις για τον σύζυγό της μετατέθηκε στη γραμματεία της Συγκλήτου.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «ΜτΚ» ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήταν γνώριμος του κ. Φείδα. Συγκεκριμένα, πέρα από τις αμοιβές που εισέπραττε από την απασχόλησή του στο Πανεπιστήμιο, είχε και ένα καλό «χαρτζιλίκι» από τη συμμετοχή του στην ομάδα έργου ενός επιστημονικού προγράμματος από το οποίο πληρωνόταν επί πέντε χρόνια, ως την ημέρα που αποκαλύφθηκε η υπεξαίρεση των διδάκτρων.
Πρόκειται για το έργο με κωδικό 99161 που έχει τίτλο: «Υποστήριξη της λειτουργίας του ΑΠΘ στο πλαίσιο της Αντιπρυτανείας Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης», το οποίο χρηματοδοτείται από τα αποθεματικά του ΑΠΘ μέσω του ΕΛΚΕ . Επιστημονικός υπεύθυνος για την περίοδο 2020 έως 2023 ήταν ο Χαράλαμπος Φείδας. Σύμφωνα με τη σύμβασή του το έργο που του ανατέθηκε ήταν «Παροχή βοήθειας σε οικονομικά και τεχνικά θέματα στο γραφείο Αντιπρυτανείας Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ΑΠΘ» όπου αντιπρύτανης ήταν ο κ. Φείδας. Στη συνέχεια, το 2024 επιστημονικά υπεύθυνοι ήταν ο Απόστολος Αποστολίδης (01/01/2024 έως 31/01/2024) ως εκτελών χρέη πρύτανη και ο Δημήτριος Κουσενίδης (01/07/2024 έως 31/12/2024) ως αντιπρύτανης Οικονομικών, με πρύτανη τον κ. Φείδα.
Το συνολικό ποσό το οποίο φαίνεται να εισέπραξε ο συγκεκριμένος υπάλληλος, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία είναι αναρτημένα στη «Διαύγεια» ανέρχεται σε 12.755 ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2024 εισέπραξε 3.580 ευρώ, το 2023 2.030, το 2022 2.900, το 2021 1.620 και το 2020 2.625. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δήλωνε ως επάγγελμα άλλοτε πολιτικός μηχανικός άλλοτε απόφοιτος του Τμήματος Θεολογίας.
Το ποινικό μέρος της υπόθεσης της υπεξαίρεσης το διερευνά η Δικαιοσύνη, καθώς η καταγγελία των δύο καθηγητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών είχε σταλεί και στην αρμόδια Εισαγγελία. Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕ, πληροφορίες της «ΜτΚ» αναφέρουν ότι ο υπάλληλος που υπεξαίρεσε τα δίδακτρα έπεσε μάλλον στα μαλακά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σύνολο του ποσού που είχε υπεξαιρέσει από τα δίδακτρα του μεταπτυχιακού ανήλθε σε περίπου 33.000 ευρώ. Από το Πανεπιστήμιο του δόθηκε η δυνατότητα να επιστρέψει σταδιακά τα υπεξαιρεθέντα. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, αρχικά επέστρεψε εφάπαξ ποσό 23.000 ευρώ και για τα υπόλοιπα έχει γίνει διακανονισμός, με το εναπομείναν ποσό να είναι περίπου 4.000 ευρώ.
Επιμίσθια μαμούθ
Η δεύτερη περίπτωση αφορά εν ενεργεία αντιπρύτανη ο οποίος, πέρα από τον μισθό του ως τακτικός καθηγητής και το θεσμοθετημένο μηνιαίο επιμίσθιο των 300 ευρώ (μικτά), λαμβάνει άλλα δύο «επιμίσθια» από δύο συγκεκριμένα επιστημονικά έργα, τα οποία χρηματοδοτούνται από τα αποθεματικά του ΑΠΘ και στα οποία είναι ο ίδιος υπεύθυνος, ως αρμόδιος αντιπρύτανης. Από το πρώτο έργο έχει εισπράξει τη διετία 2024-2025 (μέχρι Μάιο) 6.500 (500 το μήνα). Από το δεύτερο έχει λάβει άλλες 17.400 στο διάστημα από τον Απρίλιο του 2024 έως και τον Μάιο του 2025. Συνολικά, δηλαδή, άλλα επιπλέον 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα.
Κυρ. Αναστασιάδης: Το άμεμπτο δεν είναι πολυτέλεια, είναι καθήκον
Ερωτηθείς από τη «ΜτΚ» σχετικά με όσα αποκάλυψε η εφημερίδα την περασμένη Κυριακή, ο Κυριάκος Αναστασιάδης, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης και εκ των υποψηφίων πρυτάνεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αν δεν ανησυχούμε μπροστά στην έκθεση ενός ακόμη δείγματος της συντεχνιακής μας κουλτούρας, ποιο μπορεί να είναι το μέλλον μας και πόσες ελπίδες έχουμε να βελτιώσουμε το Πανεπιστήμιό μας και τη χώρα μας. Όταν αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του πρύτανη στο Αριστοτέλειο, μαζί με τη στρατηγική για ένα σύγχρονο, καινοτόμο και διεθνές Πανεπιστήμιο, είχα στο νου μου και τη διοίκηση που αυτό χρειάζεται: τολμηρή, αποτελεσματική και άμεμπτη. Γιατί οφείλει να είναι άμεμπτη και ακέραιη δεοντολογικά, ηθικά και νομικά. Γιατί αλλιώς είναι εξαρτημένη και δειλή.
Και γιατί το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από μία τέτοια διοίκηση; Επειδή ακριβώς η ανάπτυξη και η διεκδίκηση της αυτονομίας του προϋποθέτει την υποδειγματική λειτουργία του.
Όσο ακόμα αναμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο Αριστοτέλειο, παρατηρώ με λύπη ότι η συμπλήρωση ενός αιώνα λειτουργίας του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αντί να συνοδεύεται από καινοτομία και διακρίσεις αναδίδει εσωστρέφεια και μοιρολατρία. Όλοι μας, στο Αριστοτέλειο, φοιτητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό, ελπίζουμε και αναμένουμε κάτι καλύτερο».
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 18.05.2025
Χωρίς προηγούμενο στον ακαδημαϊκό χώρο είναι αυτό το οποίο συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μετά το τέλος του αγώνα μεταξύ Νέων Σίνδου - Ακρίτες Συκεών (Κ15), στην περιοχή των Συκεών
Οι νεαροί συνελήφθησαν στα διόδια της Ασπροβάλτας με πάνω από 120 γρ. κοκαΐνη
Το μήνυμά του γνωστοποίησε ο υφυπουργός μέσα από σχετική ανακοίνωση