ΑΠΘ: Κοινωνική ευαισθησία και κριτήρια για τις διαγραφές φοιτητών ζητά η Σύγκλητος
"Ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια εγκατάλειψης των σπουδών"
Οι ρυθμίσεις για θέματα ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης, μερικής φοίτησης και διακοπής φοίτησης
Σε τροποποίηση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1487/τΒ/30-3-2022 προχώρησε το ΑΠΘ, που αφορά σε ρυθμίσεις θεμάτων της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, μερικής φοίτησης και διακοπής σπουδών.
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), σε συνδυασμό με τις μεταβατικές ρυθμίσεις του άρθρου 454 παρ. 3 του ιδίου νόμου.
Σε εφαρμογή του άρθρου 76 «Ανώτατη διάρκεια φοίτησης και μερική φοίτηση» του ν. 4957/2022, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 55 Α του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας ως εξής:
Ανώτατη Διάρκεια Φοίτησης
Η ανώτατη διάρκεια φοίτησης καθορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (Α΄141), σε συνδυασμό με τις μεταβατικές ρυθμίσεις του άρθρου 454 παρ.3 του ιδίου νόμου. Μετά από την συμπλήρωση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, όπως η έννοια αυτή οριοθετείται από τις κατά περίπτωση εφαρμοστέες διατάξεις, εκδίδεται πράξη διαγραφής του φοιτητή από το Διοικητικό Συμβούλιο του Τμήματος (όπου αυτό υφίσταται σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές προβλέψεις), άλλως από την Συνέλευση του Τμήματος. Οι σχετικές πράξεις κοινοποιούνται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής.
Υπέρβαση της Ανώτατης Διάρκειας Φοίτησης
1. Ο φοιτητής δύναται να αιτηθεί την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και φοιτητές οι οποίοι έχουν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις ως ειδική κατηγορία ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α ́156), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Η αίτηση υποβάλλεται από τον φοιτητή στη Γραμματεία του Τμήματος του με κάθε πρόσφορο τρόπο (έντυπα ή ηλεκτρονικά), ένα (1) τουλάχιστον μήνα πριν την συμπλήρωση του ανώτατου χρόνου φοίτησης, συνοδευόμενη από τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά τεκμηρίωσης:
Α) Για σοβαρούς λόγους υγείας που αφορούν στο πρόσωπο του φοιτητή:
Α.1) Φοιτητές οι οποίοι έχουν εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις ως ειδική κατηγορία ατόμων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α΄ 156), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Α.2) Φοιτητές στο πρόσωπο των οποίων συντρέχουν αποδεδειγμένα σοβαροί λόγοι υγείας, πέραν των όσων αναφέρονται στο άρθρο 35 του ν. 3794/2009.
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι τα εξής:
Για τους φοιτητές που εμπίπτουν στην περ. Α.1) δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικού. Για τους φοιτητές που εμπίπτουν στην περ. Α.2) απαιτείται ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο (του Ε.Σ.Υ. ή Πανεπιστημιακό ή Στρατιωτικό), η οποία φέρει σφραγίδα από: i) Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου ή ii) νόμιμα εκτελούντα χρέη Συντονιστή Διευθυντή Κλινικής ή Εργαστηρίου ή iii) μέλους ΔΕΠ της βαθμίδας του Καθηγητή Πανεπιστημίου ή Αναπληρωτή Καθηγητή και από τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Η γνωμάτευση θα πρέπει να χαρακτηρίζει τον βαθμό της πάθησης ως σοβαρό ή πολύ σοβαρό. Σε περίπτωση που δεν πρόκειται για χρόνια ή ανίατη νόσο απαιτείται να αναγράφεται στη γνωμάτευση και ο πιθανός χρόνος ανάρρωσης που θα απαιτηθεί, ώστε αντίστοιχος να είναι και ο επιπλέον χρόνος φοίτησης που θα τους χορηγηθεί από την οικεία ακαδημαϊκή μονάδα.
Β) Για σοβαρούς λόγους υγείας που αφορούν στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, απαιτούνται τα ίδια ως άνω δικαιολογητικά, καθώς και πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το οποίο να προκύπτει ο βαθμός συγγενείας με το πρόσωπο του φοιτητή ή πρόσφατο αντίγραφο συμφώνου συμβίωσης, για την απόδειξη συμβιωτικής σχέσης. Τα εν λόγω πιστοποιητικά/αντίγραφα πρέπει να έχουν εκδοθεί σε χρονικό σημείο που απέχει λιγότερο από τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο, όπου αυτό λειτουργεί, άλλως η Συνέλευση του οικείου Τμήματος, διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν την κατάθεση πρόσθετων δικαιολογητικών από τον αιτούντα.
Τα ίδια κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, αποφασίζουν για την έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης, που υποβάλλεται μέσω της Γραμματείας του Τμήματος, καθώς και για τη χρονική́ διάρκεια της επιπλέον φοίτησης. Η εκδιδόμενη απόφαση με την συνημμένη αίτηση του φοιτητή και τα υποβληθέντα δικαιολογητικά, κοινοποιούνται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής, με μέριμνα της Γραμματείας του Τμήματος.
3. Περαιτέρω υπέρβαση της ανώτατης διάρκειας φοίτησης, μπορεί να εγκριθεί εκ νέου με τήρηση της ανωτέρω περιγραφόμενης διαδικασίας, σε περίπτωση που εξακολουθούν να συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.
Μερική Φοίτηση
1.Δικαίωμα ένταξης σε καθεστώς μερικής φοίτησης έχουν οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις, οι οποίες καθορίζονται στο άρθρο 76 παρ.3 του ν.4957/2022.
2.Οι δικαιούχοι καταθέτουν, το πρώτο δεκαπενθήμερο πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τους λόγους που συντρέχουν για την ένταξή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με κάθε πρόσφορο μέσο, εντός της προρρηθείσας προθεσμίας, με ταυτόχρονη προσκόμιση, των κατά περίπτωση αναγκαίων δικαιολογητικών, ως ακολούθως:
α. Αντιγράφου σύμβασης εργασίας ή έργου ή βεβαίωσης εργοδότη, εκ των οποίων να πιστοποιείται εργασιακή απασχόληση του αιτούντος τουλάχιστον ίση ή μεγαλύτερη των είκοσι (20) ωρών την εβδομάδα.
β. Ιατρικής Γνωμάτευσης διαπίστωσης αναπηρίας από αρμόδιο υγειονομικό όργανο του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από ειδική επταμελή υγειονομική επιτροπή δημόσιου νοσοκομείου, ή Έκθεσης Αξιολόγησης - Γνωμάτευσης από Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.)
γ. Βεβαίωσης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή την Ολυμπιακή Επιτροπή, στην οποία πιστοποιείται ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 76 παρ.3 του ν.4957/2022 ως προς τις αθλητικές συμμετοχές και διακρίσεις του ενδιαφερομένου.
3. Η Συνέλευση του Τμήματος, αποφασίζει για την έγκριση ή μη της ένταξης του φοιτητή σε καθεστώς μερικής φοίτησης, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον δικαιολογητικά που κρίνονται απαραίτητα για την ορθή εξέταση του αντίστοιχου αιτήματος, ενώ η σχετική πράξη κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής, με μέριμνα της Γραμματείας του Τμήματος
4. Όσοι φοιτητές επιθυμούν να διατηρήσουν το καθεστώς μερικής φοίτησης και πέραν του χρονικού διαστήματος το οποίο έχει εγκριθεί κατ’ αποδοχήν της αρχικής τους αίτησης, υποχρεώνονται να υποβάλλουν πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου το οποίο έπεται της εκπνοής του αρχικώς εγκριθέντος χρονικού διαστήματος, τα ως άνω κατά περίπτωση δικαιολογητικά, ώστε να διαπιστωθεί ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι ένταξής τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης.
5. Οι φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, δεν δύνανται να δηλώνουν προς παρακολούθηση και εξέταση αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου, όπως αυτά προβλέπονται στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος, καθώς κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο, εφαρμοζόμενης και στην περίπτωση αυτή, της ανώτατης διάρκειας φοίτησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Διακοπή Φοίτησης
1.Οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης, όπως αυτή καθορίζεται κατά περίπτωση στην κείμενη νομοθεσία, δύνανται κατόπιν αίτησής τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος τους, να διακόψουν την φοίτηση τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη.
2. Το δικαίωμα διακοπής φοίτησης δύναται να χορηγηθεί άπαξ ή τμηματικά για χρονικό κατ’ ελάχιστο ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου και μέχρι του συνολικού ορίου των 2 ετών.
3. Εντός της προθεσμίας που ορίζεται από τη Γραμματεία του Τμήματος και πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου, από το οποίο πρόκειται να εκκινήσει η ζητούμενη διακοπή φοίτησης, ο φοιτητής υποβάλλει σχετική αίτηση συνοδευόμενη με τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά (όπως ιατρική γνωμάτευση από Δημόσιο Νοσοκομείο, σύμβαση εργασίας ή έργου κ.α. ). Στην αίτηση αναγράφεται το χρονικό διάστημα που επιθυμεί να τεθεί σε διακοπή φοίτησης, καθώς και οι λόγοι που συντρέχουν (όπως λόγοι υγείας, οικονομικοί, οικογενειακοί κ.α.). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για λόγους ανωτέρας βίας, είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης και μετά την πάροδο της τασσόμενης προθεσμίας, κατά την αιτιολογημένη κρίση της Συνέλευσης του Τμήματος.
4. Η απόφαση διαπίστωσης διακοπής φοίτησης λαμβάνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος και κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής, με μέριμνα της Γραμματείας του Τμήματος.
5. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά το χρόνο διακοπής φοίτησης και ο φοιτητής στερείται, ενόσω διαρκεί η διακοπή, το δικαίωμα χρήσης των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος,καθώς και τις παροχές που απορρέουν από την φοιτητική του ιδιότητα. Ο χρόνος διακοπής φοίτησης δεν προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια φοίτησης.
6. Με τη λήξη της διακοπής, ο φοιτητής επανέρχεται σε καθεστώς κανονικής φοίτησης, ανακτώντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με την ενεργό φοιτητική ιδιότητα.
7. Άρση της διακοπής φοίτησης είναι δυνατή με την ως άνω διαδικασία, μετά από αίτηση του φοιτητή στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος και απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος χωρίς να απαιτούνται επιπλέον δικαιολογητικά. Σε αυτή την περίπτωση, για την απρόσκοπτη συνέχιση της φοίτησης του φοιτητή κατά την επάνοδό του, η άρση της διακοπής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μεσούντος του ακαδημαϊκού εξαμήνου.
"Ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια εγκατάλειψης των σπουδών"
Ποιοι φοιτητές δικαιούνται κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή/μετακίνηση
Είμαι υπέρ της ελεγχόμενης εισόδου, όπου αυτό είναι εφικτό όπως σε πάρα πολλά ευρωπαϊκά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας
Η συγκεκριμένη γυναίκα καθάριζε τον χώρο, λόγω της έναρξης λειτουργίας, όμως άτομα από φοιτητική παράταξη προσπάθησαν να κολλήσουν αφίσα. Όταν εκείνη ζήτησε να μην κολλήσουν, ένα από τα άτομα την χαστούκισε