- Newsroom
Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό λάβαμε γνώση της απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/81934/2929, 22/07/2025), με την οποία προτείνεται η απομάκρυνση αρκούδων που εμφανίζουν «προβληματική συμπεριφορά» και η μεταφορά τους σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, εκτός του ζωτικού τους χώρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του η οργάνωση προστασία της άγριας ζωής, "Αρκτούρος".
H οργάνωση μεταξύ άλλων τονίζει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε δράσεις που θεωρεί ότι αντίκεινται στην επιστημονική τεκμηρίωση και ενδέχεται να δημιουργήσουν κινδύνους για τον άνθρωπο ή τα ίδια τα ζώα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του AΡΚΤΟΥΡΟΥ
Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό λάβαμε γνώση της απόφασης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/81934/2929, 22/07/2025), με την οποία προτείνεται η απομάκρυνση αρκούδων που εμφανίζουν «προβληματική συμπεριφορά» και η μεταφορά τους σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές, εκτός του ζωτικού τους χώρου.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εκφράζει τις σοβαρές του ενστάσεις για την απόφαση αυτή, η οποία:
1. Δεν προβλέπεται από το θεσμοθετημένο “Οριζόντιο Πρωτόκολλο Ενεργειών” που έχει εγκρίνει η ίδια η Πολιτεία για την αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.
2. Δεν έχει τεθεί ούτε συζητηθεί ως μέτρο διαχείρισης σε καμία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Αρκούδα, που είναι το αρμόδιο όργανο για να γνωμοδοτήσει βάσει της ΚΥΑ 104180/433/5-2-2014.
3. Δεν αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένο μέτρο και δεν βασίζεται στην ευρωπαϊκή εμπειρία και πρακτική, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο διαχείρισης τέτοιων φαινομένων.
Η εφαρμογή μιας τέτοιας διαχειριστικής πρακτικής είναι αντιεπιστημονική και ενέχει κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των πολιτών όσο και για την ευζωία των ζώων. Η διεθνής εμπειρία, αλλά και η πρόσφατη εφαρμογή παρόμοιων πρακτικών στην Ελλάδα, έχουν αποδείξει την πλήρη αναποτελεσματικότητά τους.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σύμφωνα με το καταστατικό του, συμμετέχει μόνο σε επιστημονικά τεκμηριωμένες δράσεις που βασίζονται στη διεθνή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης άγριας ζωής. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε δράσεις που θεωρεί ότι αντίκεινται στην επιστημονική τεκμηρίωση και ενδέχεται να δημιουργήσουν κινδύνους για τον άνθρωπο ή τα ίδια τα ζώα.
Η απόφαση αυτή αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την απροθυμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τρόπο οργανωμένο, συνεκτικό και αποτελεσματικό, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα και σε πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή μας.
Το «Οριζόντιο Πρωτόκολλο Ενεργειών- Κατηγορίες Περιστατικών» που έχει θεσμοθετήσει η Ελληνική πολιτεία (Γεν. Διευθ/νση Δασών ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/101101/3751) προβλέπει διαχειριστικές πρακτικές οι οποίες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και βασίζονται στη διεθνή εμπειρία και πρακτική.
Δυστυχώς, το πρωτόκολλο αυτό δεν έχει εφαρμοστεί σωστά και συστηματικά, όπως θα έπρεπε, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές.
Η προστασία της άγριας ζωής απαιτεί σοβαρότητα, στρατηγική και επιστημονική προσέγγιση. Αντί γι’ αυτό, η Πολιτεία ενδίδει σε πιέσεις και αντιδρά με λαϊκισμό, προτείνοντας πρόχειρα και αναποτελεσματικά μέτρα. Οι αποφάσεις αυτές δε λύνουν το πρόβλημα, το μεταθέτουν και το πολλαπλασιάζουν.