- Newsroom

Με ποσοστό 42,33% (ώρα 3.08) οι ψηφοφόροι έδωσαν στον Κώστα Καραμανλή την εντολή να συνεχίσει το έργο και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια. Παράλληλα ξανάστειλαν το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πεντακομματική βουλή μπαίνουν ενισχυμένα τα κόμματα της αριστεράς.
της Έλλης Τριανταφύλλου
Η κάλπη "μετάγγισε" στον Κ. Καραμανλή μία ικανοποιητική εκλογική πλειοψηφία -ανέλπιστη ακόμη και για τα στελέχη της ΝΔ- η οποία ωστόσο λόγω του νέου εκλογικού νόμου δεν μεταφράζεται σε εξίσου ευρεία κοινοβουλευτική παρουσία.
Κατά γενική εκτίμηση η κυβερνητική παράταξη αποδείχθηκε εξαιρετικά ανθεκτική στις πιέσεις, αφού κατόρθωσε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, να περιορίσει σε αρκούντως ικανοποιητικά επίπεδα τη γενικευμένη δυσαρέσκεια για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών, οι οποίες σημάδεψαν την προεκλογική περίοδο στην εκκίνησή της.
Ο πρωθυπουργός ερμήνευσε το αποτέλεσμα ως σαφή εντολή συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. "Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τιμήσω την εντολή που μου δίνετε, για να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου δείχνετε", τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι "θα συνεχίσουμε με σταθερά βήματα για πιο ισχυρή οικονομία, την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, για την ενίσχυση και επέκταση του κοινωνικού κράτους, για ένα αύριο με περισσότερες ευκαιρίες και επιλογές για όλους". Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε με αυτοκριτική διάθεση, σημειώνοντας ουσιαστικά πως "έλαβε το μήνυμα των πολιτών", ώστε να συνεχίσει με κοινωνικό πρόσωπο, πιο γρήγορα και δίχως τα λάθη του παρελθόντος το κυβερνητικό του έργο. "Αισθάνομαι διπλή την ευθύνη, ευθύνη να γίνουμε καλύτεροι και να αποφύγουμε τα λάθη, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και πιο κοντά στους πολίτες".
Σκεπτικισμός για το αύριο
Παρά το εύλογο κλίμα ικανοποίησης που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, άπαντες αναγνωρίζουν ότι η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη και ότι θα απαιτηθεί ιδιαίτερη σοβαρότητα, συγκρότηση και ταχείς ρυθμοί για να υλοποιηθούν όσα με την ψήφο τους όρισαν οι ψηφοφόροι. Όπως αποτυπώθηκε και στο μήνυμα που έστειλε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες ο πρωθυπουργός, προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης και η ανασυγκρότηση της κρατικής μηχανής, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. "Οι πολίτες μας έδωσαν μία ξεκάθαρη εντολή για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων", υπογραμμίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, τα οποία πάντως αναγνωρίζουν ότι στις χθεσινές εκλογές αναδείχθηκε μία ισχυρή μερίδα ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, αν όχι με άρνηση, τις επικείμενες αλλαγές και εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για την ασκούμενη πολιτική. Επιπρόσθετα αναγνωρίζουν ότι η παρουσία στα διπλανά έδρανα ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών του ΛΑΟΣ είναι πιθανόν να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στη διαχείριση των εθνικών ζητημάτων. Εκτιμούν ωστόσο ότι η περιορισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής και σπεύδουν να υπογραμμίσουν την πολιτική βούληση της ΝΔ για δημιουργία πλαισίου συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα. "Θα αναζητήσουμε κοινωνικές συμμαχίες και πολιτικές συγκλίσεις", σχολίαζε χθες ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης εκτιμώντας ότι πέραν των άλλων η χθεσινή επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα με αναπάντεχα ευρεία διαφορά αναδεικνύει το κυβερνών κόμμα σε κυρίαρχο πολιτικό και ιδεολογικό φορέα στη χώρα μας.
Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος αναγνώρισε ότι οι εκλογικές απώλειες που υπέστη η ΝΔ δίνουν το έναυσμα για καλύτερη διακυβέρνηση αυτή την τετραετία.
Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος η συζήτηση έχει ήδη μεταφερθεί στην επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα στα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τη νέα κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια την Τετάρτη.
Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το πρώτο ισχυρό μήνυμα Καραμανλή
"Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει το πρώτο ισχυρό μήνυμα Καραμανλή", λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, προϊδεάζοντας για ευρείες αλλαγές. Πληροφορίες της "Μ" αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής προσανατολίζεται στην κατάργηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ενσωμάτωσή του στο υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και τη συγχώνευση των υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και τη μετατροπή τους σε υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής.
Κατά τις ίδιες πηγές, στα πόστα τους θα παραμείνουν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς (δεν θα ιδρυθεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον υπουργείο Περιβάλλοντος) και Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος. Πολύ πιθανό είναι ότι να παραμείνει στο πόστο του και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ ο κ. Πρ. Παυλόπουλος είτε θα παραμείνει στο Εσωτερικών είτε θα μετακινηθεί στο υπουργείο Παιδείας ή Δικαιοσύνης. Κρίσιμο κυβερνητικό πόστο θα αναλάβει και ο κ. Δ. Σιούφας στην περίπτωση που δεν αναλάβει το πόστο του προέδρου της Βουλής, το οποίο ο ίδιος επιθυμεί, ενώ σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση των Δ. Αβραμόπουλου, Μ. Λιάπη και Γ. Βουλγαράκη.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει πολλούς νεότερους βουλευτές -ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα δεν αποκλείεται να γίνουν απευθείας υπουργοί. Την παραμονή τους στην κυβέρνηση εξάλλου φέρονται να έχουν εξασφαλίσει οι υφυπουργοί Χρ. Φώλιας, Π. Δούκας, Θαν. Νάκος, Ευ. Στυλιανίδης, Ν. Κωνσταντόπουλος κ.ά.
Συγχαρητήρια ξένων ηγετών
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς είχε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
Οι ξένοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Κώστα Καραμανλή για την εκλογική του νίκη.