Το τέλος της σεζόν 2005-2006 βρήκε τη Γιουβέντους του Φάμπιο Καπέλο να πανηγυρίζει ακόμη ένα σκουντέτο αλλά η επιτυχία των «μπιανκονέρι» είχε κηλιδωθεί από τις αρχικά ατεκμηρίωτες καταγγελίες περί ενός άρτια οργανωμένου συστήματος ελέγχου των διαιτητών, που είχε ως αποτέλεσμα την κραυγαλέα εύνοια της «Κυρίας» στον αγωνιστικό χώρο.
Λίγο μετά το τέλος της σεζόν, λεπτομερή ρεπορτάζ που βασίστηκαν σε πληροφορίες από τηλεφωνικές υποκλοπές, οι οποίες έγιναν δεκτές ως αποδεικτικό υλικό από την αρμόδια εισαγγελία, αποκάλυπταν πως πίσω από την αγωνιστική κυριαρχία των Τορινέζων βρισκόταν, πράγματι, ένα κύκλωμα που ήλεγχε τη διαιτησία και μέσω αυτής το ίδιο το ιταλικό ποδόσφαιρο.
Τα αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων έφεραν στο φως σοκαριστικές συνομιλίες ανάμεσα σε παράγοντες ομάδων και διαιτητές, με σκοπό τη χειραγώγηση της διαδικασίας ορισμού των τελευταίων στους αγώνες της Serie A, κατά τις σεζόν 2004-2005 και 2005-2006.

Ιθύνων νους του κυκλώματος που καθόρισε το αποτέλεσμα δεκάδων αγώνων μέσω της διαιτησίας, ήταν ο πανίσχυρος γενικός διευθυντής της Γιουβέντους, Λουτσάνο Μότζι, ένας πανέξυπνος Ναπολιτάνος μάνατζερ που έχαιρε της απόλυτης εμπιστοσύνης της οικογένειας Ανιέλι.
Ο Ιταλός παράγοντας δεν ήλεγχε μόνον τη διαιτησία. Μέσω της εταιρείας μάνατζερ GEA, επικεφαλής της οποίας ήταν ο γιος του, Αλεσάντρο, ήλεγχε παράλληλα το 50% των ποδοσφαιριστών του ιταλικού πρωταθλήματος! Η ενδελεχής δικαστική έρευνα διήρκεσε αρκετές εβδομάδες και οι ποινές που επιβλήθηκαν στις 14 Ιουλίου 2006 ήταν βαρύτατες.
Οι «μπιανκονέρι» υποβιβάστηκαν στη Serie B (αρχικά αντιμετώπισαν τον κίνδυνο υποβιβασμού στη Serie C), έχασαν τα πρωταθλήματα των σεζόν 2005 και 2006 (το δεύτερο κατακυρώθηκε στην Ίντερ) και αγωνίστηκαν στα πρώτα τρία ματς της επόμενης σεζόν κεκλεισμένων των θυρών. Παράλληλα, αποκλείστηκαν από το Champions League.
Το κύμα των αποκαλύψεων στην πορεία παρέσυρε και τις Μίλαν, Λάτσιο, Φιορεντίνα, που παρέμειναν μεν στη Serie A, αλλά ξεκίνησαν την επόμενη σεζόν με -8, -11 και -19 βαθμούς αντίστοιχα.
Oι «ροσονέρι» αναγκάστηκαν να παίξουν στα προκριματικά του Champions League, έχοντας χάσει το δικαίωμα της απευθείας εισόδου στους ομίλους, αλλά τελικά κατέκτησαν το τρόπαιο, τον Μάιο του 2007, στην Αθήνα, νικώντας με 2-1 τη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ. Μπλεγμένη στο σκάνδαλο ήταν και η Ρετζίνα, που γλίτωσε τον υποβιβασμό, αλλά υπέστη αφαίρεση 15 βαθμών από το νέο πρωτάθλημα.
Η επιβολή εξοντωτικών ποινών στις ομάδες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές να φύγουν από την Ιταλία και να συνεχίσουν την καριέρα τους στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Η Γιουβέντους έχασε παίκτες όπως οι Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Φάμπιο Καναβάρο, Λιλιάμ Τουράμ, Πατρίκ Βιεϊρά, Έμερσον, Τζανλούκα Τζαμπρότα.
Άλλοι σπουδαίοι παίκτες, όμως, όπως οι Τζανλουΐτζι Μπουφόν, Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, Πάβελ Νέντβεντ, Μάουρο Καμορανέζι, Νταβίντ Τρεζεγκέ και Τζόρτζο Κιελίνι έδειξαν έμπρακτα την αφοσίωσή τους ακολουθώντας την ομάδα στη Serie B.
Αρκετά χρόνια αργότερα, ο Λουτσάνο Μότζι μίλησε στην ιταλική τηλεόραση για το σκάνδαλο που έβαλε τέλος στην παραγοντική του καριέρα, αποκαλύπτοντας πως είχε σκεφτεί ακόμη και την αυτοκτονία.
«Εκείνη η Γιουβέντους ήταν δικό μου δημιούργημα και σκέφτηκα πολλά πράγματα όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκτονίας. Ήμουν ο μόνος που είχε στοχοποιηθεί. Αλλά η θρησκεία μού δίδαξε ότι η ζωή είναι γεμάτη με καλές και κακές στιγμές και πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε ακόμα και για τα αρνητικά. Στη χειρότερη στιγμή της ζωής μου ένιωσα μια εσωτερική δύναμη μέσα μου που μου έλεγε "πρέπει να παλέψεις, πρέπει να δείξεις στον κόσμο ότι όλα όσα ειπώθηκαν ήταν ψέματα". Απέδειξα ότι δεν έκανα τίποτα. Αν δεν άλλαξε κανένα ματς, αν οι διαιτητές δεν επηρεάστηκαν, ποιά ακριβώς ήταν η ζημιά που έκανα στο ποδόσφαιρο;».