Χαλκιδική- Περ. Μήτκας στην 108η Σύνοδο των Πρυτάνεων: Έχουμε καλή εικόνα για την αδειοδότηση των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων

Ο καθηγητής Π. Μήτκας παρουσίασε τη λίστα των ξένων πανεπιστημίων που έχουν υποβάλει αιτήσεις ίδρυσης παραρτημάτων τους στη χώρα μας

- Newsroom

Εντός του προβλεπόμενου από τον νόμο χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αρχικής αδειοδότησης από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) των πρώτων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων (Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης- ΝΠΠΕ), που πρόκειται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

   Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής, καθηγητής Περικλής Μήτκας στην εισήγησή του με τίτλο «Πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης», στην 108η Σύνοδο των Πρυτάνεων, που διεξάγεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής, παρουσίασε τη λίστα των ξένων πανεπιστημίων που έχουν υποβάλει αιτήσεις ίδρυσης παραρτημάτων τους στη χώρα μας.

mitkas.jpg?v=0

   «Εμείς έχουμε από τον νόμο συμβατική υποχρέωση 120 ημερών να καταθέσουμε την άποψή μας και θα είμαστε εντός των ορίων», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μήτκας, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία της αξιολόγησης σε ό,τι αφορά την ΕΘΑΑΕ περιλαμβάνει τον πρώτο έλεγχο ως προς την πληρότητα του υλικού των φακέλων που έχουν υποβληθεί. «Υπάρχει μία καλή εικόνα για την πληρότητα των φακέλων», σημείωσε, εξηγώντας ότι οι ενδιαφερόμενοι είχαν ένα πολύ συγκεκριμένο πρότυπο το οποίο έπρεπε να ακολουθήσουν και φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν στην οργάνωση του υλικού.

«Η ουσία θα κριθεί από τριμελείς επιτροπές εμπειρογνωμόνων, οι οποίες συγκροτήθηκαν ήδη, με ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ σε κάθε επιτροπή και δύο καθηγητές ελληνικής καταγωγής σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν διοικητική εμπειρία, δηλαδή έχουν χρηματίσει σε επίπεδο κοσμήτορα, προέδρου τμήματος, αντιπρύτανη κ.λπ., άρα έχουν μια συνολικότερη εικόνα για τον τρόπο που λειτουργεί ένα πανεπιστήμιο, τις απαιτήσεις που έχει», ανέφερε ο κ. Μήτκας.

   Οι επιτροπές αυτές, όπως πρόσθεσε, «θα μπορέσουν να δουν τον φάκελο, θα επισκεφθούν και τις εγκαταστάσεις -ό,τι υπάρχει μέχρι στιγμής- και θα συνομιλήσουν με κάποιους εκπροσώπους των μητρικών ιδρυμάτων και των ανθρώπων που θα αναλάβουν στην Ελλάδα να τρέξουν το κάθε παράρτημα, έτσι ώστε να διαμορφώσουν μια συνολική εικόνα, να γράψουν μια έκθεση προς την ΕΘΑΑΕ με τα ευρήματά τους».

kollegia.jpg?v=0

«Αυτές οι εκθέσεις θα αξιολογηθούν από το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘΑΑΕ για να καταθέσουμε τη γνώμη μας στο υπουργείο, η οποία πρέπει να είναι σύμφωνη. Σύμφωνη γνώμη σημαίνει ότι αν πούμε ναι, αν είναι θετική η άποψή μας, μπορεί να συνεχίσει. Εάν πούμε όχι, δεν μπορεί να συνεχίσει η αίτηση, μπορεί να υποβληθεί ίσως σε επόμενη φάση», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ.

   Της έναρξης λειτουργίας των ΝΠΠΕ θα πρέπει να προηγηθεί η πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών, τα οποία, όπως διευκρίνισε ο κ. Μήτκας, θα είναι τετραετής και κατά περιπτώσεις πενταετής ή εξαετής ανάλογα με τη Σχολή. «Αυτό είναι μία διαφορετική διαδικασία που περιλαμβάνει άλλες ομάδες επιθεώρησης και πιστοποίησης, η κάθε μια από τις οποίες είναι πιο ειδική στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών» και «για αυτές τις πιστοποιήσεις θα γίνει αγώνας νόμου, προκειμένου να ολοκληρωθούν», πρόσθεσε.

   «Σημαντικά βήματα διεθνοποίησης από τα δημόσια πανεπιστήμια»

   Αναφερόμενος στην έγκριση της χρηματοδότησης 63 προτάσεων κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών (Joint Master ή Dual Master) με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια που υποβλήθηκαν από τα ελληνικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ» και του έργου «Πανεπιστήμια Αριστείας» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, η οποία αξιολόγησε τις προτάσεις, επισήμανε: «Καταθέσαμε την κατάταξη, που περιλαμβάνει πολλές αξιόλογες προτάσεις, πολλές αξιόλογες συνεργασίες. Πραγματικά είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια να ξεκινήσουν με μια καλή βοήθεια και με μία βάση η οποία θα έχει και μια προοπτική καλής βιωσιμότητας».

   «Τα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια πραγματικά έχουν περάσει σε μία άλλη φάση που βλέπουν ότι μπορούν να κινηθούν στο διεθνές επίπεδο και στην εκπαίδευση -γιατί στην έρευνα το είχαν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες, τη συμμετοχή τους δηλαδή σε διεθνή ερευνητικά προγράμματα. Βλέπουν ότι μπορούν να το κάνουν, έχουν καθηγητές οι οποίοι μπορούν άνετα να διδάξουν σε άλλη γλώσσα. Έχουν εμπειρίες από ιδρύματα του εξωτερικού και δε φοβούνται να κάνουν αυτό το άνοιγμα και όσο περισσότερα πανεπιστήμια κάνουν τέτοια ανοίγματα, τόσο αυξάνεται η εμπειρία και η τεχνογνωσία που τους βοηθά να κάνουν ακόμα περισσότερα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ.

   Παρατήρησε δε ότι αρκετά ελληνικά πανεπιστήμια προσφέρουν ήδη ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά αλλά και προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. «Υπάρχει μια συνεχής κινητικότητα και ενδιαφέρον και για ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά και για προπτυχιακά. Προφανώς καταλαβαίνουμε όλοι ότι το ξενόγλωσσο προπτυχιακό είναι άλλης τάξης δέσμευση του πανεπιστημίου σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γιατί έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Οπότε τα προπτυχιακά προγράμματα τα αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια γι' αυτό και είναι σχετικά λιγότερα από τα από τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται, αλλά υπάρχει διαρκώς ένας αριθμός προγραμμάτων, προτάσεων που έρχονται και τα συζητάμε», σημείωσε.

   Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

   Η Ολομέλεια της 108ης Συνόδου των Πρυτάνεων ξεκίνησε σήμερα το πρωί. Στην πρώτη συνεδρία της παρουσιάστηκαν τα πορίσματα της Συνόδου των Αντιπρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και Τετάρτη. Το πρόγραμμα της πρωινής συνεδρίας περιλάμβανε εκτός από την εισήγηση του προέδρου της ΕΘΑΑΕ και εισήγηση με θέμα «Έρευνα και Καινοτομία, Δύναμη Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη χώρα μας» από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδιο για θέματα έρευνας και καινοτομίας Σταύρο Καλαφάτη, για τη «Μεταρρύθμιση στον δημόσιο τομέα με επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό» από την υφυπουργό Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη και για τη «Χρηστή Δημοσιονομική Διαχείριση και Δημόσιο Έλεγχο στην Ανώτατη Εκπαίδευση», από την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη. Αργότερα σήμερα στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου θα βρεθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που θα συμμετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση του οργάνου.

Loader