Η Χαλκιδική μετρά ήδη επτά θανάτους από πνιγμό μέσα σε μόλις 34 ημέρες, από 4 Ιουνίου έως και 7 Ιουλίου 2025, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για την εξέλιξη του φετινού καλοκαιριού. Τα περιστατικά καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού, με τα θύματα να είναι κυρίως ηλικιωμένοι, τουρίστες και άνω των 70 ετών. Ανάμεσά τους και ένας 20χρονος, που έχασε τη ζωή του παρά τις άμεσες προσπάθειες διάσωσης με χρήση απινιδωτή από ναυαγοσώστρια.
Οι πνιγμοί καταγράφηκαν σε περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση όπως η Σίβηρη, οι Καλύβες, τα Νέα Φλογητά, η Μεταμόρφωση, η Χανιώτη, το Πευκοχώρι και η Νέα Ηράκλεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν προσπάθειες ανάνηψης είτε από επαγγελματίες ναυαγοσώστες, είτε από εθελοντές. Κοινός παρονομαστής -τις περισσότερες φορές- ήταν η έλλειψη ναυαγοσωστικής κάλυψης ή η καταγραφή περιστατικών εκτός ωραρίου επιτήρησης.
Η σύγκριση με το καλοκαίρι του 2024 σαφώς αναδεικνύει επιδείνωση: Την περασμένη χρονιά στη Χαλκιδική, ολόκληρη τη θερινή περίοδο -από τον Ιούνιο μέχρι και τον Αύγουστο, καταγράφηκαν εννέα θάνατοι από πνιγμό, καθώς και δύο σοβαρά περιστατικά -όπου τα χειρότερα αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή χάρη σε άμεσες παρεμβάσεις. Τα θύματα του 2024 ήταν επίσης στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, ενώ ένα παιδί οκτώ ετών πνίγηκε σε πισίνα παιδικής κατασκήνωσης. Η συχνότητα εμφάνισης των περιστατικών τότε ήταν περίπου ένας θάνατος κάθε 10 ημέρες. Φέτος, στην ίδια περιοχή καταγράφεται ένας πνιγμός κάθε πέντε ημέρες –ο κρίσιμος αριθμός, δηλαδή, διπλασιάστηκε.
Το καλοκαίρι του 2024, εξαιρετικά επιβαρυμένο πανελλαδικά, είχαμε 395 θανάτους από πνιγμό. Από αυτούς οι 388 σημειώθηκαν σε θάλασσες και μόλις επτά σε εσωτερικά ύδατα όπως πισίνες, λίμνες και ποτάμια. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άνδρες σε ποσοστό 68% και άνω των 60 ετών σε ποσοστό άνω του 80% Ελάχιστα περιστατικά αφορούσαν παιδιά, με μόλις δύο καταγεγραμμένους. Οι περισσότεροι πνιγμοί αποδόθηκαν σε παθολογικά αίτια, όπως καρδιακές ανακοπές ή λιποθυμίες και συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, ενώ η απουσία άμεσης επέμβασης ή εξοπλισμού πρώτων βοηθειών υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την τραγική έκβαση των περιστατικών.
Για το καλοκαίρι του 2025 οι αριθμοί είναι ήδη ανησυχητικοί. Στη Χαλκιδική, αν η συχνότητα πνιγμών δεν ανακοπεί, τα θύματα θα ξεπεράσουν τον περσινό απολογισμό, φτάνοντας ενδεχομένως σε διψήφιο αριθμό θανάτων πριν ακόμα μπει ο Αύγουστος. Σε κάθε περίπτωση, η αυξανόμενη κίνηση στις παραλίες σε συνδυασμό με ελλείψεις σε ναυαγοσώστες, αδυναμία άμεσης εφαρμογής ΚΑΡΠΑ και λιγοστούς απινιδωτές σε τουριστικά σημεία, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα και απαιτούν εγρήγορση και την προσοχή όλων.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.07.2025