- Newsroom
Με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών, διπλωματών και αυτοδιοικητικών από οκτώ χώρες των Βαλκανίων θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 15 και 16 Μαΐου στην Ιερισσό και στα Αρχαία Στάγειρα του δήμου Αριστοτέλη, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, το 2ο Διεθνές Συμπόσιο «Following Aristotle» με θέμα «η μεσότητα του Αριστοτέλη ως αντανάκλαση στις βαλκανικές κοινωνίες».
Το αντικείμενο του συμποσίου – εμπνευσμένο από το έργο του φιλόσοφου Αριστοτέλη «Τα Ηθικά Νικομάχεια» θα προσεγγίσουν κατά τη διάρκεια των εργασιών του 35 σύνεδροι – εισηγητές από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.
Κάθε χώρα θα εκπροσωπείται στο υψηλότερο επίπεδο, με τους επικεφαλής των αποστολών να είναι υπουργοί και ηγετικά στελέχη υπουργείων Πολιτισμού ή Τουρισμού. Στον κατάλογο των εισηγητών, περιλαμβάνονται επίσης πρέσβεις, γενικοί πρόξενοι και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης κάθε χώρας.

«Θέλουμε να καθιερώσουμε το θεσμό για τον Αριστοτέλη, που θα ξεκινά από ένα συμπόσιο. Να αναπαραστήσουμε αυτό που έκαναν οι άνθρωποι στην αρχαιότητα και στους ελληνιστικούς χρόνους. Να γίνεται πολιτική και φιλοσοφική συζήτηση με το θέμα του συμποσίου να είναι παρμένο από έργο του Αριστοτέλη», δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η σύμβουλος Τουριστικού Marketing στον δήμο Αριστοτέλη, Μαρία Πάππα.
Πρόσθεσε η κ.Πάππα πως για τον δήμο Αριστοτέλη το συγκεκριμένο συμπόσιο αποτελεί «μια γέφυρα μεταξύ των χωρών, ανάπτυξης των διεθνών σχέσεων και πολιτιστικών ανταλλαγών. Ειδικά για τη Βαλκανική θέλουμε να αλλάξουμε την άποψη των Βαλκάνιων για τον προορισμό. Να μη μας βλέπουν μόνο ως θάλασσα και παραλίες, αλλά και ως ένα προορισμό που έχει πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον».
Το «Following Aristotle» αποτελεί μέρος της αναβίωσης των «Αριστοτέλειων», που αποτελούσαν δρώμενα πολιτισμού των ελληνιστικών χρόνων, αφιερωμένα στη μνήμη του Σταγειρίτη φιλόσοφου Αριστοτέλη. Κάθε χρόνο το συμπόσιο αντλεί τη θεματολογία του από έργα του και λειτουργεί ως γέφυρα πολιτισμού, ανταλλαγών και ανάπτυξης διεθνών σχέσεων του δήμου Αριστοτέλη με ευρωπαϊκές και ασιατικές μεγαλουπόλεις και χώρες, με έμφαση στον Μακεδόνα φιλόσοφο και στο πέρασμα του μαθητή του, Μεγάλου Αλεξάνδρου, από αυτές.
Στο φετινό «Following Aristotle» η αποστολή κάθε χώρας καλείται να αναπτύξει τον τρόπο με τον οποίο η «μεσότητα» του Αριστοτέλη εκφράζεται ως τρόπος άσκησης της σύγχρονης πολιτικής και αυτοδιοικητικής λειτουργίας και πως, 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του, η διαχρονικότητα του έργου του αποτελεί πρότυπο και πυξίδα διαρκούς αναφοράς.
«Έχουμε υποχρέωση απέναντι στη Μακεδονία να προβάλουμε και να προωθούμε την ιστορία που παραλάβαμε. Αυτές οι συναντήσεις έχουν και άλλα οφέλη για την ποιότητα του τουρισμού. Ενισχύονται πολιτιστικές, τουριστικές, εκπαιδευτικές ανταλλαγές, οι συνεργασίες μεταξύ των δήμων», συμπλήρωσε η κ.Πάππα.