Σχολική στέγη: Σε τροχιά υλοποίησης η ανέγερση 16 σχολείων στη Θεσσαλονίκη
«Θα είναι υπερσύγχρονα, με τις πιο επικαιροποιημένες προδιαγραφές» λέει στη «ΜτΚ» ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος
Μετά από δεκαετίες, χτίζονται νέα σχολεία
Σε μία ριζική αναβάθμιση των κτιρίων και ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Στέλιο Αγγελούδη να προχωρά, από τα λόγια στις πράξεις, καθώς μέχρι το Σεπτέμβριο του 2026, χιλιάδες παιδιά αναμένεται να βρεθούν σε νέα σχολεία και, να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν τις γνώσεις τους σε ένα καλύτερο, σχολικό περιβάλλον. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί 37 εκατ. ευρώ για τη σχολική στέγη, μέσω ΕΣΠΑ, ΕΠΑ – ΠΔΕ Υπ. Εσωτερικών, πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ – ΑΝΤ.ΤΡΙΤΣΗΣ, Πράσινο Ταμείο, ΚΤΥΠ ΑΕ – ίδρυμα ΩΝΑΣΗ.
Ξεκινώντας από τα λυόμενα, που είχαν κατασκευαστεί μετά τον σεισμό του ’78, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει από το «Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης», του ΥΠΕΣ, 8,5 εκατ. ευρώ με τα οποία θα κατασκευαστούν τρία νέα σχολεία, προς αντικατάσταση των λυόμενων. Συγκεκριμένα, όπως περιγράφει στο emakedonia.gr ο Πρόδρομος Νικηφορίδης, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας πρόκειται για κτίρια βαριάς προκατασκευής, «που θα γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και προσδοκούμε να είναι έτοιμα προς χρήση, τον Σεπτέμβριο του ‘26». Το ένα σχολείο βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αμύνης με Τσόπελα που στεγάζει το Διαπολιτισμικό Σχολείο, το οποίο θα μεταφερθεί στο 17ο ΓΕΛ στη Χριστόπουλου. «Το λυόμενο θα κατεδαφιστεί και επειδή, το διαθέσιμο οικόπεδο είναι μικρό για κατασκευή Δημοτικού (σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές), θα εγκατασταθεί εκεί Νηπιαγωγείο που σήμερα στεγάζεται σε ημιυπόγειο χώρο, στο συγκρότημα της Ικτίνου», εξηγεί ο κ. Νικηφορίδης. Για το λεγόμενο «Τενεκεδένιο» Νηπιαγωγείο, θα ανεγερθεί σε διπλανό οικόπεδο νέο σχολείο και θα κατεδαφιστεί το υπάρχουν λυόμενο που βρίσκεται επί της Επιδαύρου. Τρίτο σχολείο είναι το 89ο Δημοτικό, επί της Βας. Όλγας, το οποίο για φέτος θα λειτουργήσει εκεί όπου βρίσκεται, ταυτόχρονα όμως, θα κατασκευάζεται στη Δελφών το νέο σχολείο, προκειμένου από το 2026 να γίνει η μεταφορά και να κατεδαφιστεί το υφιστάμενο σχολείο καθώς, το οικόπεδο όπου βρίσκεται σήμερα το σχολείο, είναι χαρακτηρισμένο ως πλατεία.
Με πόρους τώρα του δήμου Θεσσαλονίκης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα μεταφερθεί σε υφιστάμενο κτίριο που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης επί της Κατσιμίδη και, κατά το παρελθόν λειτουργούσε ως Δημοτικό Σχολείο. «Θα προχωρήσουμε σε εργασίες και απαραίτητες παρεμβάσεις, προκειμένου ο χώρος να προσαρμοστεί στις ανάγκες των παιδιών (π.χ. ράμπες, ανελκυστήρες). Η μεταφορά του Ειδικού Σχολείου αναμένεται να γίνει τα Χριστούγεννα του ’25. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των γονέων, το οποίο και ικανοποιείται», αναφέρει ο κ. Νικηφορίδης.
Νέα κτίρια και αναβαθμίσεις
Εντός Ιουλίου, δημοπρατείται το συγκρότημα Βαρδαρίου, που περικλείεται από τις οδούς Κρυστάλλη, Αμβροσίου, Συγγρού όπου στεγάζονται τρία σχολικά συγκροτήματα. Σύμφωνα με τον κ. Νικηφορίδη, θα γίνουν εργασίες στατικής ενίσχυσης, βιοκλιματικής αναβάθμισης όπου πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση της ΠΚΜ, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Επίσης, μέσω ΕΣΠΑ, το σχολείο στην Ολυμπιάδος, το οποίο έκλεισε πριν μερικά χρόνια, λόγω καθίζησης της μίας πτέρυγας, θα κατεδαφιστεί και θα ανεγερθεί νέο κτίριο. Στον χώρο όπου στεγάζεται το Νηπιαγωγείο στην Τριανδρία, επί της Αθανασίου Διάκου (μικρό λυόμενο, θα κατεδαφιστεί) και μέσω ΚΤΥΠ, θα χτιστούν δύο νέα σχολεία, Νηπιαγωγεία. «Μιλάμε για μία συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της σχολικής στέγης στον δήμο μας», υπογραμμίζει ο κ. Νικηφορίδης.
Εργασίες σε 18 σχολεία της Θεσσαλονίκης θα γίνουν και μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά σε ανακαινίσεις των χώρων υγιεινής & δημιουργία προσβάσιμων W.C. για ΑμεΑ, επισκευές ραμπών ΑμεΑ, εσωτερικούς και εξωτερικούς χρωματισμούς και, βελτιώσεις στον αύλειο χώρο, με γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και παιδικές χαρές σε Νηπιαγωγεία. Επίσης, τρία σχολεία έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αθηνά» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμισή τους και βρίσκονται στις οδούς Κ. Καραμανλή, Τυδέως και Αγίας Σοφίας και, τέσσερα σχολεία, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, θα αποκτήσουν νέες αναβαθμισμένες σχολικές αυλές.
Με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, το σχολείο της Ξηροκρήνης θα μετατραπεί σε Ωνάσειο Σχολείο και μέσω χορηγίας που εξασφάλισε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, θα κατασκευαστεί σχολείο στο Β’ Διαμέρισμα, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου όπου, προσδοκάται να ανεγερθούν Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, στη συμβολή των οδών Σαπφούς – Βουτυρά, στη δυτική είσοδο της πόλης. «Το οικόπεδο είναι της ΚΤΥΠ και έχει παραχωρηθεί στον δήμο, για να γίνουν αυτά τα σχολεία. Προς το παρόν δεν έχουμε τα κονδύλια για την κατασκευή τους. Υπάρχει χορηγός που θα κάνει ένα από τα σχολεία και αναζητούμε χορηγούς για τα υπόλοιπα», εξηγεί ο κ. Νικηφορίδης.
Επιπλέον, το σχολικό συγκρότημα της Ικτίνου έχει ενταχθεί σε δάνειο της ΕΤΕπ προκειμένου να επιτευχθεί η συνολική αναβάθμισή του. Μάλιστα, την Παρασκευή υπογράφεται σύμβαση που αφορά τη δωρεάν τεχνική βοήθεια της ΕΤΕπ, στον δήμο Θεσσαλονίκης, όπου εκτός από την Ικτίνου, περιλαμβάνει και άλλα σχολεία του δήμου, μεταξύ αυτών παιδικός σταθμός στις 40 Εκκλησιές. Επίσης, στην οδό Αγ. Δημητρίου, με ιδιωτική χορηγία σε υφιστάμενο κτίριο που έκλεισε το 2019 θα λειτουργήσει Νηπιαγωγείο.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, στον δήμο Θεσσαλονίκης, δεν έχουν γίνει αντίστοιχες ενέργειες για τη σχολική στέγη. Είναι κομβικής και μείζονος σημασίας για εμάς, τα παιδιά μας να μεγαλώνουν σε χώρους ασφαλείς, φωτεινούς και αξιοπρεπείς. Οι πολίτες του αύριο, πρέπει να μεγαλώνουν σε αναβαθμισμένα περιβάλλοντα», τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Νικηφορίδης δεν παραλείπει τέλος να πει ότι «βρήκαμε Τεχνικές Εκθέσεις που είχαν γίνει επί της προηγούμενης διοίκησης που έλεγαν πως τα λυόμενα είναι επικίνδυνα, από στατικής άποψης και, έμειναν στα συρτάρια. Εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε ή δεν ξέραμε γι’ αυτό και συγκροτήσαμε ένα πλήρες και ολιστικό σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα της σχολικής στέγης για τη Θεσσαλονίκη».
Έλεγχος στατικής επάρκειας
Η δυναμική του δήμου Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 120 σχολικά συγκροτήματα, σε δημοτικά/δημόσια ακίνητα, εκ των οποίων 119 σε μόνιμες ή προκατασκευασμένες εγκαταστάσεις και μία προσωρινή εγκατάσταση (επί της οδού Μ. Κάλλας) και, οκτώ σχολικά συγκροτήματα, σε μισθωμένες εγκαταστάσεις.
Όσον αφορά τον έλεγχο στατικής επάρκειας, έχει ολοκληρωθεί ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος για το σύνολο των λειτουργούντων διδακτηρίων επί συνόλου 391 στατικώς ανεξάρτητων κτιρίων εκπαίδευσης που αντιστοιχούν στα 119 σχολικά συγκροτήματα (δεν περιλαμβάνονται οι προκατασκευασμένες αίθουσες της οδού Μ.Κάλλας). Εξ’ αυτών: 36% βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν απαιτείται β’ βάθμιος έλεγχος κατά προτεραιότητα, στο 35% εξασφαλίζεται η στατική επάρκεια ή έχουν γίνει ενέργειες για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών και, για ποσοστό 29% διενεργείται ήδη δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος και άλλες παρεμβάσεις και ενέργειες.
Επιπλέον, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες πυρασφάλειας για το σύνολο των λειτουργούντων διδακτηρίων και προγραμματίζεται η υλοποίηση των μέτρων πυρασφάλειας, για τις οποίες, διεκδικούνται πόροι.
«Θα είναι υπερσύγχρονα, με τις πιο επικαιροποιημένες προδιαγραφές» λέει στη «ΜτΚ» ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος
Οι προτάσεις που κατέθεσε στην 109η Σύνοδο Πρυτάνεων
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία