ΔΕΘ Από τον Κωνσταντίνο στον Κώστα Καραμανλή

- Newsroom

Η φετινή είναι η πέμπτη παρουσία του Κώστα Καραμανλή ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Χρονικό διάστημα ικανό, ώστε ο Θεσσαλονικιός πολιτικός να βάλει τη δική του σφραγίδα σε έναν θεσμό κατεξοχήν πρωθυπουργοκεντρικό.

Του Νίκου Ηλιάδη  

Άλλωστε ο εκάστοτε αρχηγός της κυβερνήσεως άφηνε το δικό του στίγμα στον κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό, διαμορφώνοντας ακόμη και το πρωτόκολλο ανάλογα με το χαρακτήρα του, τις συνήθειες και τις προτιμήσεις του.
Καίτοι βουλευτής Θεσσαλονίκης, το νυν πρωθυπουργό θα έλεγε κανείς ότι η ΔΕΘ… δεν του πάει. Το Σεπτέμβριο του 2004, στην παρθενική εμφάνισή του στην Έκθεση, αναγκάστηκε να ματαιώσει το καθιερωμένο δείπνο προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος με το Σινούκ. Πέρυσι ήταν τα δεκάδες θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και η προεκλογική περίοδος που επισκίασαν το θεσμό. Για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες η ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες της χωρίς την καθιερωμένη λαμπρή τελετή εγκαινίων. Αντʼ αυτής έγινε ένας σύντομος αγιασμός, κάτι που τείνει να παγιωθεί, αφού επαναλήφθηκε και φέτος. Πέρυσι επίσης για πρώτη φορά λόγω των εκλογών δεν τηρήθηκε η παράδοση, που θέλει τους πολιτικούς αρχηγούς να επισκέπτονται διαδοχικά τη ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μοιράζονται τα δύο Σαββατοκύριακα λειτουργίας της Έκθεσης.
Ο κ. Καραμανλής επιχείρησε φέτος και άλλες αλλαγές, κάποιες εκ των οποίων ωστόσο δεν του βγήκαν. Αποφάσισε την οριστική κατάργηση του δείπνου προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων, κάτι το οποίο αναγκάστηκε να υιοθετήσει και ο Γιώργος Παπανδρέου. Επιπλέον θέλησε να περιορίσει το πολυπληθές κυβερνητικό κλιμάκιο αλλά και τη δική του παρουσία στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η δυσχερής για την κυβέρνηση πολιτική συγκυρία ανάγκασε τον πρωθυπουργό να αναθεωρήσει τα αρχικά σχέδιά του για διήμερη επίσκεψη στην πόλη κι έτσι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα και οι συστάσεις του Μεγάρου Μαξίμου για συνετή και μετρημένη παρουσία υπουργών και παρατρεχάμενων στη ΔΕΘ δεν φαίνεται να εισακούστηκαν.
Από τη μεταπολίτευση και μετά την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν έξι πρωθυπουργοί και τρεις αντιπρόεδροι κυβερνήσεως. Το 1977 εγκαινίασε τη ΔΕΘ ο Παναγιώτης Παπαληγούρας αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος είχε προσβληθεί από οξεία ισχιαλγία παίζοντας γκολφ στη Γλυφάδα. Το 1988 έκοψαν την κορδέλα οι Μένιος Κουτσόγιωργας και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, οι οποίοι αντικατέστησαν το νοσηλευόμενο στο Χέρφιλντ Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ως ο πρώτος μεταπολιτευτικός πρωθυπουργός θεωρείται ο κύριος διαμορφωτής του υπάρχοντος πρωτοκόλλου. Επί των ημερών του η Διεθνής Έκθεση απέκτησε έντονα εθνικό αλλά και οικονομικό χαρακτήρα. Η τελετή εγκαινίων γινόταν στο κατάμεστο Παλέ ντε Σπορ, όπου ο πρωθυπουργός εκφωνούσε τη βαρυσήμαντη πολιτική ομιλία του, στην οποία παρουσιάζονταν και σαφή δείγματα της οικονομικής πολιτικής. Σημαίνον πολιτικό γεγονός ήταν και η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία δινόταν στη “Ρέμβη”. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν αυτός που καθιέρωσε και τις τελετές υποδοχής των πολιτικών αρχηγών στο αεροδρόμιο, ικανοποιώντας ενίοτε εκλογικές ανάγκες. Έντονο προεκλογικό χαρακτήρα είχε και η διοργάνωση του 1981, τη μία και μοναδική φορά που ο Γιώργος Ράλλης παρέστη ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος τον διαδέχτηκε, ακολούθησε πιστά το διαμορφωθέν πρωτόκολλο, επέβαλε όμως τη δική του ξεχωριστή σφραγίδα, η οποία είχε έντονα τα πολιτικά χαρακτηριστικά. Τόσο οι ομιλίες του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων όσο και οι συνεντεύξεις του συχνά έβγαζαν σημαντικές ειδήσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παραίτησης του Κώστα Σημίτη από το υπουργείο Βιομηχανίας μετά το “άδειασμά του” από τον Ανδρέα Παπανδρέου στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Επί Ανδρέα γιγαντώθηκε το κυβερνητικό κλιμάκιο, αφού ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη σύσσωμο πλέον το υπουργικό συμβούλιο. Επί των ημερών του καθιερώθηκε και ο θεσμός των “πολιτιστικών κέντρων”, με υπουργούς, κυβερνητικούς αξιωματούχους και παρατρεχάμενους να κατακλύζουν κλαμπ και μπουζουξίδικα.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΗΜΙΤΗΣ
Η πρώτη διαφοροποίηση του πρωτοκόλλου σημειώθηκε επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι τελετές εγκαινίων έπαψαν πλέον να γίνονται στο Παλέ και μεταφέρθηκαν στο νεόδμητο τότε συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”. Ο επίτιμος διατήρησε το “θεσμό” της “Ρέμβης”, καίτοι, όπως λέγεται, διαφωνούσε, ενώ επί των ημερών του τα υπουργικά νυχτοπερπατήματα απέκτησαν μυθικές διαστάσεις. Πιένες γνώρισε και ο θεσμός της υποδοχής στο αεροδρόμιο λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων της εποχής εκείνης.
Σημαντικές αλλαγές στη ΔΕΘ έγιναν επί Κώστα Σημίτη. Υποχώρησε ο πολιτικός χαρακτήρας του θεσμού, ενισχύοντας τα οικονομικά και τεχνοκρατικά στοιχεία του. Ωστόσο και αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια της πρωθυπουργίας του, αφού έσπασε η παράδοση που ήθελε να εξαγγέλλονται από το βήμα της Εκθέσεως οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής. Αντʼ αυτού ο κ. Σημίτης ανακοίνωνε τα βασικά στοιχεία της οικονομικής πολιτικής του στην Αθήνα, μόλις λίγες ημέρες πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Σημίτης κατήργησε τις τελετές υποδοχής στο αεροδρόμιο, όπως και τις συνεντεύξεις στη “Ρέμβη”, οι οποίες έκτοτε γίνονται στο “Ι. Βελλίδης”. Επίσης περιόρισε δραστικά τα νυχτοπερπατήματα προς απογοήτευση υπουργών αλλά και πολλών επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης. Επί Κώστα Σημίτη καθιερώθηκε τέλος η ευρεία σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, η οποία από πέρυσι έπαψε να υφίσταται.
Loader