ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Διέξοδος για παιδιά και εργαζόμενους γονείς

- Newsroom

Ποικιλία εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων προσφέρουν τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των δήμων σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό οι καλοκαιρινοί μήνες διακοπών γίνονται ευχάριστες εμπειρίες για τα παιδιά, ενώ παράλληλα εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι γονείς.

Σε πέντε σχολικές μονάδες του δήμου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα σε μία ανά δημοτικό διαμέρισμα πραγματοποιούνται οι παιδαγωγικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες του προγράμματος.
Ειδικότερα για τα παιδιά του πρώτου δημοτικού διαμερίσματος έχει επιλεγεί το 36ο δημοτικό σχολείο, επί της οδού Αγίας Σοφίας 66. Για τους μαθητές του δευτέρου διαμερίσματος το 67ο δημοτικό, στην οδό Παπαθανασίου 41, και για αυτούς του τρίτου διαμερίσματος τα 45ο και 46ο δημοτικά σχολεία, επί της οδού Ολυμπιάδος 94. Στο τέταρτο δημοτικό διαμέρισμα το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί στο 72ο δημοτικό σχολείο, στην οδό Πόντου 40, και τα παιδιά του πέμπτου διαμερίσματος θα παρακολουθούν τις αντίστοιχες δράσεις στο 88ο δημοτικό, επί της Ζεμπελίου 2-4. Το τμήμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του 94ου δημοτικού σχολείου, στην οδό Κρήτης 88.
Έως τώρα έχουν υποβληθεί 737 αιτήσεις στο σύνολο των δημοτικών διαμερισμάτων και ειδικότερα 70 στο πρώτο, 90 στο δεύτερο, 65 στο τρίτο, 250 στο τέταρτο και 250 στο πέμπτο, ενώ δώδεκα αιτήσεις έχουν υποβληθεί από παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η αύξηση του αριθμού των αιτήσεων φτάνει το 13%, δεδομένου ότι πέρυσι υποβλήθηκαν 600 αντίστοιχες αιτήσεις.
Το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης του δήμου πραγματοποιείται καθημερινά, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 7 π.μ. έως και τις 4 μ.μ., και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, ζωγραφική, χορό, γυμναστική, αθλοπαιδιές, τουρνουά ποδοσφαίρου και πιγκ πογκ, σκάκι αλλά και επιμορφωτικές περιηγήσεις, ημερήσιες εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

ΠΥΛΑΙΑ, ΕΥΟΣΜΟΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Πυλαίας. Παιδιά από 6 έως 12 ετών μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα ζωγραφικής και μουσικής, παιδική λογοτεχνία, ομαδικά παιχνίδια, εκπαιδευτική τηλεόραση, ενώ οργανώνονται εκδρομές σε θέατρα και μουσεία. Ο δήμος λειτουργεί δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) -που διακόπτουν τη λειτουργία τους κατά το μήνα Αύγουστο- και κατά την εγγραφή επιλέγονται παιδιά εργαζόμενων γονέων, καθώς και παιδιά που έχουν ανάγκη φροντίδας από διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως ορφανά, παιδιά διαζευγμένων και πολύτεκνων οικογενειών. Επιπλέον ο δήμος οργανώνει κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική για περίπου 350 παιδιά, γεννημένα από το 1993 έως και το 1998, τα οποία μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δύο κατασκηνωτικών περιόδων, είτε από την 1η έως την 11η Αυγούστου είτε από την 11η έως την 31η Αυγούστου. Έως τώρα τα ΚΔΑΠ του δήμου έχουν δεχτεί περισσότερες από 300 αιτήσεις, ενώ οι αιτήσεις για τις δύο κατασκηνωτικές περιόδους φτάνουν τις 290.
Περίπου 400 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο δήμο Καλαμαριάς, όπου μαθητές δημοτικού μπορούν να απασχολούνται καθʼ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού με τον αθλητισμό, τη ζωγραφική, το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική κ.ά. Τέλος ο δήμος Ευόσμου εμπλουτίζει το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων με το θερινό πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης, την εκπαίδευση στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής αλλά και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης νηπίων (2,5 έως 5 ετών), στα οποία συμμετέχουν περίπου 60 νήπια.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΕΛΟΣ
Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε στους γονείς η απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης να σταματήσει φέτος τα δωρεάν δεκαήμερα σε κατασκηνώσεις που προσέφερε τα τελευταία χρόνια σε μαθητές δημοτικού. Όπως αναφέρουν, τα κατασκηνωτικά προγράμματα αποτελούσαν μία διέξοδο για πολλές οικογένειες, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Αστέριο Δεληγιάννη πρόκειται για απόφαση της επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου, η οποία δεν εγκρίνει τα αντίστοιχα κονδύλια, καθώς θεωρεί -ερμηνεύοντας το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων- ότι οι υπηρεσίες της κοινωνικής πολιτικής του δήμου πρέπει να αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, π.χ. μετανάστες, παλιννοστούντες και άτομα με αναπηρία.
“Ο δήμος αναγκάστηκε να προσαρμοστεί σε αυτές τις διατάξεις, γιʼ αυτό το λόγο φέτος διοργανώνει κατασκηνωτικά προγράμματα για τα άτομα αυτά”, σχολίασε ο κ. Δεληγιάννης.
Οι δωρεάν μαθητικές κατασκηνώσεις, που θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, απευθύνονται σε 150 παιδιά μεταναστών και παλιννοστούντων και σε 30 άτομα με αναπηρία.
“Οι γονείς που δεν έχουν χρήματα δεν ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες; Δηλαδή οι υπόλοιποι δήμοι που συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα προγράμματα παρανομούν;”, διερωτάται μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας γονέων νομού Θεσσαλονίκης Δέσποινα Κετογλίδου. 
Loader