Δήμος Παύλου Μελά: Νέο project από το χακί… στο πράσινο και για το Καρατάσιου

Στόχος της δημοτικής Αρχής είναι να προικοδοτήσει στη Θεσσαλονίκη δύο από τα μεγαλύτερα πάρκα αναψυχής και δραστηριοτήτων για τους πολίτες

Έτοιμος για μία νέα υπέρβαση υπέρ του αστικού πρασίνου και προς όφελος ολόκληρης της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι ο δήμος Παύλου Μελά, ο οποίος εκτός από την «προίκα» του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, που ετοιμάζεται να παραδώσει το φθινόπωρο, βάζει στο τραπέζι της διεκδίκησης και την έκταση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου.

Η επιτάχυνση των έργων ανάπλασης στο Παύλου Μελά, που φαίνεται ότι περνά οριστικά από το χακί… στο πράσινο, μία από τις μεγαλύτερες αστικές παρεμβάσεις που έγιναν ποτέ στη Θεσσαλονίκη, και ένα μεγάλο μέρος της θα παραδοθεί τον προσεχή Οκτώβριο στους πολίτες, άνοιξε την… όρεξη της δημοτικής Αρχής να εκκινήσει τις διαδικασίες για την απόκτηση μίας ακόμη έκτασης που βρίσκεται και αυτή στα «σπλάχνα» τoυ Δήμου.

Στόχος της είναι να της παραχωρηθεί η έκταση του Καρατάσιου, πλην εκείνης που αφορά στα 150 στρέμματα, όπου θα ανεγερθεί το νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου ο Δήμος Παύλου Μελά να καταστεί ο Δήμος αυτός που θα προικοδοτήσει στη Θεσσαλονίκη δύο από τα μεγαλύτερα πάρκα αναψυχής και δραστηριοτήτων για τους πολίτες.

Ο σχεδιασμός του είναι φιλόδοξος και οραματικός, και παρότι υπάρχουν εμφανή εμπόδια από την πλευρά των ιδιοκτητών, όπως το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) ή το υπουργείο Οικονομικών, που φέρεται και αυτό ανάμεσα στους κύριους κατόχους της έκτασης του πρώην στρατοπέδου, η διοίκηση του Δήμου, υπό τον δήμαρχο, Δημήτρη Ασλανίδη, πήρε πολύ… ζεστά το ζήτημα και έστειλε ήδη επιστολή προς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Ζητά την παραχώρηση έκτασης προς αξιοποίηση και πλέον αναμένει την απάντησή του.

«Τελούμε εν αναμονή της επιστολής-πρότασης του ΤΕΘΑ, ώστε να έχουμε και το πεδίο συζήτησης», ανέφερε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο κ. Ασλανίδης, σημειώνοντας πως η πρόταση από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας θα αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση διεκδίκησης, έχοντας ως εφόδια και όπλα στη διαπραγμάτευση τις θέσεις και τις απόψεις των κατοίκων.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» είπε πως η πρόταση του Δήμου δεν θα είχε καμία αξιοπιστία, αν δεν κινούνταν σε ρεαλιστική βάση. «Δεν μπαίνουμε σε μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις και θα ήταν μεγάλο κέρδος για τους πολίτες, αν παίρναμε μία έκταση ανάλογη με εκείνη του Παύλου Μελά. Αν μας παραχωρηθεί μία τέτοια έκταση 330 στρεμμάτων, το αύριο και τα επόμενα βήματα τα συζητάμε».

Μάλιστα, είπε πως «η λογική που λέει όλα ή τίποτα είναι αδιέξοδη. Θα χάσουμε είναι βέβαιο. Γιατί ένας Δήμος πρέπει, εκτός από το να διεκδικεί, να σκεφτεί και πώς αύριο θα συντηρήσει αυτές τις εκτάσεις πρασίνου. Εξάλλου, αν κάτι δεν είναι βιώσιμο, ρημάζει πολύ γρήγορα», τόνισε ο κ. Ασλανίδης.

Οι κόκκινες γραμμές και η αντιπολίτευση

Υπενθυμίζεται ότι το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου, έκτασης περίπου 689 στρεμμάτων, από το 2003, όταν ο στρατός αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του, παραμένει χώρος ανενεργός. Η αξιοποίηση και αυτού του στρατοπέδου είναι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας με το οποίο συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή η διοίκηση Ασλανίδη. Ωστόσο, αυτή η δημοτική Αρχή έχει επίγνωση των προβλημάτων και των δυσκολιών ως προς την επίτευξη του στόχου της. «Το Ογκολογικό νοσοκομείο είναι αναμφίβολα μία σημαντική εξέλιξη, αλλά από ’κει και μετά έχουμε θέσει ‘κόκκινες γραμμές’ για την αξιοποίηση του στρατοπέδου. Επιμένουμε στη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους του ως χώρου πρασίνου και την απόδοσή του στον Δήμο προς όφελος των πολιτών», δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Παύλου Μελά.

Αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο είχε επισημάνει, κόντρα στις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ότι η δημοτική Αρχή καταθέτει τη δική της πρόταση προς την Πολιτεία και είναι ανοιχτή σε μία διαβούλευση με στόχο τη βέλτιστη λύση. «Επιθυμούμε σε κάθε περίπτωση, στα χρόνια της δικής μας διοίκησης, να βρεθεί η μόνιμη λύση που θα δώσει και πάλι ζωή σε έναν χώρο που παρακμάζει για δεκαετίες. Αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα ζήτημα σύνθετο, με κεντρική μας φιλοσοφία την εύρεση λύσεων εντός ενός λογικού χρονικού ορίζοντα. Είμαι της άποψης πως δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να μην μας απασχολεί η παράμετρος του χρόνου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήνουμε τις δεκαετίες να περνάνε. Προσερχόμαστε στον διάλογο χωρίς μαξιμαλισμούς αλλά και χωρίς εκπτώσεις από τις δικές μας θέσεις».

Στο αίτημα, πάντως, της διοίκησης, κυρίως για τους συνομιλητές, η αντιπολίτευση εκφράστηκε αρνητικά με τον πρώην δήμαρχο, επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης, Δημήτρη Δεμουρτζίδη, να κατηγορεί τον δήμαρχο για λάθος τακτική στη διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου. «Η ιστορία με το ΓΠΣ της Πολίχνης ξεκίνησε το 2005. Όλοι οι πρώην δήμαρχοι υπηρετήσαμε το ίδιο πράγμα. 75% πράσινο και 25% κοινωφελείς χρήσεις. Σήμερα με το Ογκολογικό Νοσοκομείο καλύπτεται το 25% της έκτασης με κοινωφελείς χρήσεις, άρα το υπόλοιπο πρέπει να μείνει πράσινο. Αυτό έγινε ΦΕΚ το 2021», τόνισε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για το Καρατάσιου

Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης του Δήμου για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, η οποία παρουσιάστηκε ήδη στο δημοτικό συμβούλιο, στόχος είναι η αξιοποίηση όλου του χώρου και ο Δήμος να αποκτήσει ένα δεύτερο μεγάλο -μητροπολιτικού χαρακτήρα- πάρκο, όπως αυτό του Παύλου Μελά.

«Θα μπορούμε να είμαστε ένας πράσινος Δήμος, που όμοιός του δεν υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα», υπογράμμισε ο δήμαρχος, σημειώνοντας πως έχουν προηγηθεί δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου και των πολιτών. Μάλιστα, στην επιστολή του προς το ΥΠΕΘΑ και το ΤΕΘΑ προτείνει μία σειρά από ενδεικτικές χρήσεις του χώρου του πρώην στρατοπέδου. Μεταξύ αυτών, είναι: λειτουργική ενότητα πρασίνου και αναψυχής, περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατόδρομοι, θεματικοί χώροι, πάρκα δεσποζόμενων ζώων, skatepark, αστικοί οπωρώνες και αστικοί λαχανόκηποι, παρατηρητήρια και στεγασμένοι χώροι, ελεύθεροι χώροι άθλησης, υπαίθριο θέατρο και κινηματογράφος, αναψυκτήρια, χώροι για υπαίθριο παιχνίδι. Στο σχέδιο του Δήμου περιλαμβάνεται και πρόταση για χώρο εντός του πρώην στρατοπέδου, ως «ζώνη καινοτομίας», καθώς και χώροι φιλοξενίας επιχειρηματικής δραστηριότητας (νέων καινοτόμων επιχειρήσεων με φθηνό ή και καθόλου μίσθωμα). Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, «ακόμα και μία πανεπιστημιακή σχολή μπορεί να εγκατασταθεί, όπως η Σχολή Καλών Τεχνών ή κάποια Σχολή που έχει να κάνει με το Πράσινο και το Περιβάλλον».

Παύλου Μελά: Έτσι θα λειτουργήσει το Μητροπολιτικό Πάρκο

Σάρκα και οστά παίρνει, όπως όλα δείχνουν, το όραμα του Δήμου Παύλου Μελά για τη λειτουργία του πρώτου Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην ομώνυμο στρατόπεδο, τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση να δεσμεύεται ότι θα το παραδώσει το επόμενο φθινόπωρο.

Και ενώ οι εργασίες στον χώρο του Πάρκου είναι σε πλήρη εξέλιξη, η δημοτική Αρχή ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείρισή του και την ευθύνη να βρίσκει τις πηγές εσόδων για τη λειτουργία και βέβαια τη συντήρησή του, που, αν μη τι άλλο, θα είναι κοστοβόρα.

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο θα το εγκαινιάσουμε το φθινόπωρο του 2025 και αυτός ο στόχος παραμένει εφικτός. Ωστόσο χρειάζεται οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, από αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Δήμος δεν μπορεί να κρατήσει βιώσιμο το Πάρκο», τόνισε ο δήμαρχος κ. Ασλανίδης.

Για τον λόγο αυτό η διοίκηση του Δήμου Παύλου Μελά σπεύδει να συστήσει τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, επιδιώκοντας να εντάξει ως ετέρους στο σχήμα, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Έχουμε ήδη στείλει τις σχετικές επιστολές σε αυτούς τους φορείς, από τους οποίους ζητάμε να συμμετάσχουν στον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου», σημείωσε ο δήμαρχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο εξής περιμένει και τις απαντήσεις τους.

Στα σχέδια, πάντως, της δημοτικής Αρχής, γνωστοποίησε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ο Φορέας να λειτουργήσει στα πρότυπα του «Αντώνης Τρίτσης» στην Αθήνα ή στο μοντέλο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

«Σκεφτόμαστε η σύσταση του Φορέα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά να γίνει στα πρότυπα του αντίστοιχου Φορέα του πάρκου ‘Αντώνης Τρίτσης’ στην Αθήνα, αξιοποιώντας, δηλαδή, το σκεπτικό της ίδρυσης του εν λόγω φορέα, τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και το περιεχόμενο της καταστατικής θέσης ίδρυσής του», τόνισε ο δήμαρχος κ. Ασλανίδης ή, όπως πρόσθεσε, στο μοντέλο λειτουργίας της Μονής Λαζαριστών, «το οποίο», όπως είπε, είναι ένα ακόμη μοντέλο που λαμβάνουμε υπόψιν μας».

Τα έργα στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

Με φόντο τα εγκαίνια του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά τον προσεχή Οκτώβριο, τα συνεργεία το ανάδοχου εργολάβου εργάζονται πυρετωδώς.

«Η πορεία των εργασιών, με βάση τις διαβεβαιώσεις του αναδόχου, είναι ικανοποιητική», ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης κλίμακας με πάρα πολλές παραμέτρους, που όμοιό του δεν υπάρχει.

«Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε τι ακριβώς αναμένεται να παραδοθεί το φθινόπωρο, καθώς ολοκληρώνεται η ανάπλαση του Μητροπολιτικού Πάρκου, ενώ θα υπάρξουν διεκδικήσεις χρηματοδότησης για την αξιοποίηση όλων των διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται εντός του κτιρίου», σημείωσε ο κ. Ασλανίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η περίφραξη θα έχει τελειοποιηθεί, θα είναι έτοιμες και οι έξι είσοδοι, ενώ θα έχουν διαμορφωθεί πλήρως όλα τα μονοπάτια και οι περιπατητικές διαδρομές.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα τοποθετηθούν ως το φθινόπωρο όλα τα κιόσκια, τα παγκάκια και οι πέργκολες.

Οι επισκέπτες θα δουν χιλιάδες νέα δέντρα και φυτά από όλη την ελληνική χλωρίδα, ενώ σχεδιάζεται η κατασκευή τριών αναψυκτήριων εντός του πάρκου.

Παράλληλα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για το νέο δημαρχείο 3.500 τ.μ. και τα μουσεία αρχαιοτήτων του Μετρό και του Προσφυγικού Ελληνισμού.

«Από εκεί και πέρα, το υπόλοιπο κτιριακό απόθεμα είναι μία εντελώς διαφορετική υπόθεση που βρίσκεται πιο πίσω και θα απαιτηθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι, για να αξιοποιηθεί», σχολίασε ο δήμαρχος.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, μέχρι τα τέλη του 2025 το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά θα ανοίξει και θα είναι επισκέψιμο για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, δίνοντας «ανάσα» πρασίνου, και βελτιώνοντας αισθητά το αστικό περιβάλλον.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 18.05.2025

Loader