Δράμα: Οινοποιεία VS φωτοβολταϊκά

Ενώνουν δυνάμεις οι επαγγελματίες, υποστηρίζοντας πώς τα πάρκα που σχεδιάζονται θα προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στην περιοχή, επηρεάζοντας τις καλλιέργεις

- Newsroom

Του Τάσου Αποστολίδη


Μετά τους πατατοπαραγωγούς Νευροκοπίου, την υπόθεση των φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δράμα «παίρνουν στις πλάτες τους» οι οινοποιοί της περιοχής, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν, όπως υποστηρίζουν, την πρόκληση εκτεταμένων προβλημάτων στη γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής.

Πεδίο αντιπαράθεσης με την πολιτεία είναι 13.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Το μεγαλύτερο πάρκο που επιχειρείται να κατασκευαστεί είναι αυτό στην Αδριανή Παρανεστίου που έχει λάβει σχετική βεβαίωση παραγωγής από την ΡΑΑΕΥ, καταλαμβάνοντας 7.000 στρέμματα ώστε να αποδίδει συνολική ισχύ 500 ΜW. Στο τελικό στάδιο έκδοσης άδειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ένα ακόμη πάρκο στο Κατάφυτο Νευροκοπίου, που καταλαμβάνει έκταση σχεδόν 4.000 στρεμμάτων (ισχύς 146 ΜW). Επιπλέον, τρία ακόμη μικρότερα πάρκα «απειλούν» συνολικά περίπου 2.000 στρέμματα αγροτοκτηνοτροφικών εκτάσεων στο Νικηφόρο (58 ΜW), την Μικρόπολη (65 ΜW) και τα Κοκκινόγεια (16 ΜW).

Η δημόσια παρέμβαση των οινοποιών φέρει τις υπογραφές εκπροσώπων της ένωσης οινοπαραγωγών Δράμας και των κτημάτων: Παυλίδη, Τέχνης Οίνου, Κώστα Λαζαρίδη, Νίκου Λαζαρίδη, Μανωλεσάκη, Μιχαηλίδη, Τσάλκου και Οίνωψ. Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, δεν θα πλήξει μόνο τον οινοποιητικό κλάδο αλλά θα συμπαρασύρει μεγάλο κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Κάνουν λόγο για «ολοκληρωτική απαλλοτρίωση και απαξίωση της τοπικής γης». Επιπλέον, εκφράζουν την απορία τους για το ότι δεν υπήρξε όχι απλώς καμία διαβούλευση για τα έργα, αλλά ούτε και η παραμικρή επίσημη γνωστοποίηση.

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκαθίστανται πέριξ κατοικημένων οικισμών και μάλιστα σε ζώνη ακτίνας μικρότερης των 500 μέτρων, κάτι που απαγορεύει και η νομοθεσία. «Κυριολεκτικά, περικυκλώνουν και στραγγαλίζουν ολόκληρα χωριά» λένε οι οινοποιοί, οι οποίοι θεωρούν ότι οι εταιρίες επιλέγουν τόσο κοντινές σε οικισμούς εκτάσεις ώστε να εκμεταλλευτούν υπάρχοντα δίκτυα και να περιορίσουν κατά πολύ το κόστος της επένδυσης. Υποστηρίζουν ότι τα πάρκα θα αχρηστεύσουν τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, κάτι που θα οδηγήσει σε διακοπή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής, ελλείψεις προϊόντων και απώλεια εισοδήματος για χιλιάδες ανθρώπους και μάλιστα σε παραμεθόριες περιοχές που συνεχώς φθίνουν δημογραφικά, με τον φόβο να ερημώσουν ακριτικά χωριά. Εκφράζουν φόβους για δραματικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα, τη χλωρίδα και την πανίδα αφού οι βιομηχανικού τύπου επεμβάσεις απαιτούν αποψιλώσεις, εκριζώσεις και εκχερσώσεις τεράστιων εκτάσεων με συνέπεια την αποσάθρωση του εδάφους και την αύξηση του κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.

Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί, οι οινοποιοί υποστηρίζουν ότι οι σχετικές μελέτες συντάσσονται με βάση περιβαλλοντικά στοιχεία και δεδομένα του παρελθόντος, τα οποία όμως μεταβάλλονται ραγδαία λόγω της κλιματικής κρίσης. Λένε ακόμη ότι δεν έχουν προβλεφθεί οι επιπτώσεις σε βάθος 5-10 ή περισσότερων ετών ενώ τονίζουν ότι σε κάθε μεμονωμένη αδειοδότηση δεν γίνεται από την πολιτεία εκτίμηση για τη συνδυαστική και σωρευτική περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επιφέρει το σύνολο των πάρκων σε μια ευρύτερη περιοχή.

Τα οινοποιεία της Δράμας απασχολούν αθροιστικά περί τους 500 εργαζόμενους και καταβάλλουν ετησίως περισσότερα από 7,5 εκατ. ευρώ για μισθοδοσία και ασφαλιστικές εισφορές, παρέχοντας έμμεσα απασχόληση και σε εκατοντάδες άλλους συνεργαζόμενους επαγγελματίες. Τα τελευταία χρόνια έχουν επενδυθεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή μόνο από τον οινοποιητικό κλάδο για προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Αντίθετη με τα φωτοβολταϊκά στη Δράμα είναι και η διοίκηση της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. «Ο ρόλος της περιφέρειας είναι μόνο γνωμοδοτικός. Όταν η τοπική κοινωνία εκφράζεται αρνητικά μέσα από τους κατά τόπους δήμους, αντίστοιχα θα πράξουμε κι εμείς. Είμαστε με τους πολλούς και όχι με τους λίγους» είπε με νόημα ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων προσκρούει και στις εκ διαμέτρου αντίθετες προβλέψεις του περιφερειακού χωροταξικού πλαισίου της περιφέρειας, που έχει δώσει στις επίμαχες περιοχές τον χαρακτηρισμό «έντονης γεωργικής ανάπτυξης». Στο ίδιο χωροταξικό υπάρχουν επιπλέον προβλέψεις για τη διαφύλαξη και ενίσχυση αμπελώνων στη Δράμα και το Παγγαίο αλλά και για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού ως στρατηγικού στόχου.

Οι οινοποιοί επισημαίνουν ότι σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία απαγορεύεται ακόμη και η οπτική επαφή φωτοβολταϊκών πάρκων με αμπελώνες καθώς θεωρείται επηρεάζει αρνητικά τον οινοτουρισμό. Απευθύνουν δε έκκληση στην κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα, αποτρέποντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δράμα.

Η αντίδραση των οινοποιείων έφτασε στη Βουλή με κατάθεση αναφοράς από τον βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλο Ξανθόπουλο και τους τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιλτιάδη Ζαμπάρα και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες αντιδράσεις συλλόγων, φορέων και δήμων, υπήρξαν και στις Σέρρες. Κοινό σημείο των δύο περιοχών είναι ότι τα φωτοβολταϊκά πάρκα που επιχειρείται να εγκατασταθούν, έχουν έκταση ίση με τον αστικό ιστό της κάθε πόλης. Τέλος, τη στήριξη δήμων και περιφέρειας έχουν εξασφαλίσει οι κάτοικοι της ορεινής Λεκάνης, στο νομό Καβάλας, για αντίστοιχα φωτοβολταϊκά που περικυκλώνουν την συνεχώς φθίνουσα δημογραφικά περιοχή, η οποία φημίζεται για την πατάτα και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.03.2024

Loader