Δύσκολη υπόθεση το... διαζύγιο από τον ΟΤΕ

- Newsroom

five_col_3Οι εναλλακτικοί πάροχοι κατηγορούν τον ΟΤΕ ότι καθυστερεί επίτηδες την επεξεργασία των αιτήσεων και ο οργανισμός επικαλείται τεχνικά προβλήματα και ελλείψεις προσωπικού.


Με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ, αλλά και τη δυνατότητα απαλλαγής του πελάτη από το… μισητό πάγιο, οι εναλλακτικοί πάροχοι κερδίζουν κάθε μήνα χιλιάδες συνδρομητές από τον ΟΤΕ.
 
Η απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, που σήμανε την κατάργηση του μονοπωλίου του ΟΤΕ, μετρά ήδη έξι χρόνια ζωής και έχει αποδώσει αναμφισβήτητα σημαντικούς καρπούς. Αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο από το γοργό ρυθμό αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων, αλλά και από το γεγονός ότι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που γίνονται φτηνότερα κάθε χρόνο στην Ελλάδα είναι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Πώς μοιράζεται η αγορά

Οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο (Forthnet, Vivodi, Tellas, OnTelecoms, NetOne, Altec, Teledome, HOL) εμφανίζονται αποφασισμένες να διεκδικήσουν όλο και μεγαλύτερο "κομμάτι" της αγοράς, προσφέροντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πακέτα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θυσιάζουν τα κέρδη στο βωμό της ανάπτυξης. Ήδη οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν κατακτήσει μερίδιο 35% στην αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων, ενώ στόχος τους είναι να εδραιώσουν τη θέση τους ευρύτερα στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών, ο τζίρος της οποίας άγγιξε πέρυσι τα 6,2 δισ. ευρώ.

Τα όπλα των παρόχων

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν στους πελάτες τους ταχύτατη σύνδεση στο Ίντερνετ και απεριόριστες τοπικές κλήσεις σχεδόν στο ήμισυ του κόστους που επιβαρύνει τον πελάτη του ΟΤΕ (40 ευρώ έναντι 60 ευρώ το μήνα αντίστοιχα). Παρόλα αυτά, η αλλαγή παρόχου παραμένει μία "πονεμένη" υπόθεση και το πέρασμα των καταναλωτών από τον ΟΤΕ σε κάποια από τις ιδιωτικές εταιρείες αποδεικνύεται ιδιαίτερα κοπιαστικό και χρονοβόρο. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι ίδιες οι εταιρείες, αλλά και από τις καταγγελίες των καταναλωτών, χιλιάδες Έλληνες περιμένουν ακόμα και μήνες για να γίνει η σύνδεσή τους, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταφορά στον εναλλακτικό πάροχο πολλοί μένουν χωρίς Ίντερνετ (ή ακόμα και χωρίς τηλέφωνο για 4-5 μέρες). Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των αιτήσεων που έχουν δεχθεί από τις αρχές του έτους οι ιδιωτικές εταιρείες, μόλις το 10% έχει καταλήξει στο ποθητό αποτέλεσμα της αποδέσμευσης από τον ΟΤΕ.

Αλληλοκατηγορίες

Γιατί συμβαίνει αυτό; Εδώ ξεκινά ο χορός των αλληλοκατηγοριών ανάμεσα στον ΟΤΕ, τις ιδιωτικές εταιρείες και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Οι εναλλακτικοί πάροχοι κατηγορούν τον ΟΤΕ ότι καθυστερεί επίτηδες την επεξεργασία των αιτήσεων, παίζοντας "κατενάτσιο" για να διαφυλάξει τα έσοδά του (μόνο από το πάγιο εισρέουν στα ταμεία του οργανισμού περί τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως). Ο ΟΤΕ απαντά ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλη ζήτηση από τη μια στιγμή στην άλλη, επικαλείται τεχνικά προβλήματα και ελλείψεις προσωπικού, ενώ δεν είναι μυστικό ότι η διοίκηση του οργανισμού πνέει μένεα κατά των ιδιωτικών εταιρειών που του χρωστάνε εκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΕΤΤ από την πλευρά της συγκρούεται συχνά πυκνά με τον ΟΤΕ και εμφανίζεται αποφασισμένη να υποχρεώσει το πρώην μονοπώλιο να ικανοποιεί ταχύτερα τα αιτήματα των πελατών του και να μην τους αφήνει χωρίς τηλέφωνο για περισσότερο από 24 ώρες. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΕΤΤ εξέδωσε απόφαση με την οποία ο ΟΤΕ και οι πάροχοι οφείλουν να ολοκληρώνουν τις απαραίτητες ενέργειες εντός της ίδιας ημέρας. Επίσης, ο ΟΤΕ υποχρεούται να παραδώσει κάθε τοπικό βρόχο στον ενδιαφερόμενο τηλεπικοινωνιακό πάροχο, ενώ προβλέπεται καταβολή ρήτρας προς τους παρόχους αν δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Υστερεί η Θεσσαλονίκη

Πέραν τούτων, πολλοί Θεσσαλονικείς δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα νέα πακέτα των ιδιωτικών παρόχων, καθώς αυτά περιορίζονται σε ορισμένες μόνο περιοχές της πόλης και στην Αττική. Στην περίπτωση της Forthnet, για παράδειγμα, η υπηρεσία "2play" στην υψηλή ταχύτητα των 10Mbps, που συνοδεύεται από την απαλλαγή του παγίου του ΟΤΕ, προσφέρεται μόνο στις περιοχές όπου έχει αναπτύξει ιδιόκτητο δίκτυο η εταιρεία (Καλαμαριά, Τούμπα, κέντρο και Χαριλάου). 
Για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάλυψη για το δικό σας σπίτι, μπορείτε να επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες των εταιρειών και εκεί να δώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας. Ο ΟΤΕ είναι πάντως υποχρεωμένος μέχρι το τέλος του 2007 να έχει αναπτύξει τις υποδομές του, ώστε να τετραπλασιαστεί ο αριθμός των περιοχών που καλύπτονται από τους εναλλακτικούς παρόχους (από 40 σε 160). 
Παράλληλα, ο ΟΤΕ δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Πέραν του ότι παραμένει η μεγαλύτερη δύναμη στην ελληνική αγορά, ο οργανισμός φροντίζει σε τακτά διαστήματα να ρίχνει τις τιμές και να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του. Είναι ενδεικτικό ότι, αφού διπλασίασε το περασμένο καλοκαίρι την ταχύτητα πρόσβασης των πελατών του διατηρώντας σταθερές τις τιμές, προχώρησε από την 1η Φεβρουαρίου σε μείωση των μηνιαίων τελών ADSL πρόσβασης κατά 5% έως 7%.

"Παρθένα" η ελληνική αγορά

Παρά τα μεγάλα βήματα προόδου των τελευταίων ετών, η ελληνική αγορά παραμένει σχετικά "παρθένα", καθώς μόλις το 4,5% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο γρήγορο Ίντερνετ. Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο μεν σε σχέση με ένα χρόνο πριν, πολύ υποδεέστερο όμως αν συγκριθεί με τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι Έλληνες είμαστε εξάλλου ουραγοί και στη χρήση του απλού Ίντερνετ, καθώς μόλις το 23% του πληθυσμού της χώρας διαθέτει σύνδεση στο Διαδίκτυο, έναντι 52% που είναι ο κοινοτικός μέσος όρος. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νικήτας Αλεξανδρίδης, θεωρεί εφικτό πάντως τον τριπλασιασμό του αριθμού των συνδέσεων γρήγορου Ίντερνετ στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του χρόνου (στο 1,5 εκατομμύριο συνδέσεις).
Στοίχημα για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας έχει βάλει και η κυβέρνηση, η οποία θα αφιερώσει περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ μέχρι το 2008 προκειμένου 800.000 Έλληνες (το 7% του πληθυσμού) να έχουν ως τότε πρόσβαση στο γρήγορο Ίντερνετ. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών σε 75 δήμους της ελληνικής περιφέρειας, την υλοποίηση παρεμβάσεων για την ανάπτυξη "έξυπνων οικισμών" με τη χρήση ευρυζωνικών υποδομών και τη χρηματοδότηση προγράμματος εξοικείωσης των πολιτών με 11,5 εκατ. ευρώ σε 85 σημεία ανά τη χώρα. Στόχος είναι η πληθυσμιακή κάλυψη των ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέλθει στο 90% του πληθυσμού τουλάχιστον έως το 2008.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Loader