- Newsroom
Με βαθιά θλίψη έγινε γνωστή η απώλεια της Μαρίλιας Αϊζενστάιν-Αβέρωφ, μιας προσωπικότητας που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην ψυχανάλυση, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμεινε παρούσα, με έργο πλούσιο, πολυσχιδές και ουσιαστικό.
Την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία.
Η ανακοίνωση:
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας μεταφέρουμε την οδυνηρή είδηση της απώλειας της Μαρίλιας Αϊζενστάιν-Αβέρωφ.Η Μαρίλια Αϊζενστάιν-Αβέρωφ είχε μία σημαντική παρουσία στην ψυχανάλυση τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Προσέφερε πολλά σε θεσμικό, εκπαιδευτικό, θεωρητικό και κλινικό επίπεδο και παρέμεινε ενεργή μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής της.
Το ΔΣ θα απευθύνει τα συλλυπητήρια στους οικείους της και θα μεριμνήσει για την παρουσία της εταιρείας στην εξόδιο ακολουθία της.
Από την Αλεξάνδρεια...στο Παρίσι και στην Αθήνα
Η Μαρίλια Αϊζενστάιν γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και σε μικρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Παρίσι, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια σ’ ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Τη δεκαετία του '70 έκανε σπουδές Φιλοσοφίας στο Παρίσι, πριν αρχίσει το 1977 την ψυχαναλυτική της εκπαίδευση στο Ινστιτούτο της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού.
Έγινε διδάσκουσα αναλύτρια το 1992, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο Bouvet. Διατέλεσε πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού από το 1995 ώς το 1999 και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του Ψυχοσωματικού Ινστιτούτου Παρισιού.
Ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών μέλος της συντακτικής επιτροπής της Revue Française de Psychosomatique, εξελέγη αντιπρόσωπος για την Ευρώπη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης και ακολούθως πρόεδρος των Νέων Ομάδων της Διεθνούς Ένωσης.
Διδάσκουσα αναλύτρια από το 2004 της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, μοίραζε τις δραστηριότητές της ανάμεσα στο Παρίσι και στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 170 άρθρα μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και πολλά βιβλία, κυρίως γύρω από την ψυχοσωματική, την υποχονδρία, τον μαζοχισμό και τη μεταβίβαση.