Ημερίδα για την Παιδεία - Στ. Παραστατίδης: Η Παιδεία δεν χτίζεται με νομοθετικά τετελεσμένα αλλά με γνώση και εθνικό σχέδιο
Ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για θέματα Παιδείας, βουλευτής Κιλκίς ανέλυσε το όραμα του κόμματος για την Εκπαίδευση
- Newsroom
Στα δέκα χρόνια ζωής του το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε μια σειρά εκδηλώσεων δίνοντας δυναμικό παρών στα πολιτιστικά πράγματα της Θεσσαλονίκης. Η υπεύθυνη του ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης Μαργαρίτα Καλαφάτη μας μιλά για τη δημιουργική αυτή περίοδο αλλά και για τις νέες προοπτικές που προδιαγράφονται...Ο απολογισμός των δραστηριοτήτων του οργανισμού πλαισιώνεται από φωτογραφικό υλικό, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου. Η Μαργαρίτα Καλαφάτη θέλησε μέσα από αυτόν να ευχαριστήσει τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην εδραίωση του ΕΛΙΑ στην πόλη. "Όπως θα διαπιστώσατε, το κείμενο είναι λακωνικό και χωρίς πολλά σχόλια. Μέσα από αυτό θέλησα να αναγνωρίσουμε και επίσημα τη συνδρομή κάποιων ανθρώπων στο να γίνει το ΕΛΙΑ από άγνωστο γνωστό", προσθέτει.
Μια πορεία μαχητική
Το 1997 ο πρόεδρος του ΕΛΙΑ Μάνος Χαριτάτος εμπιστεύτηκε στον Γιάννη Στεφανίδη και τη Μαργαρίτα Καλαφάτη τη δημιουργία του ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη. Εκείνοι, με γνώμονα το έργο τους, χάραξαν τη δική τους πορεία. "Μια πορεία μαχητική με αντίπαλο τη ρουτίνα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας", λέει η Μαργαρίτα Καλαφάτη και προσθέτει κοιτάζοντας δέκα χρόνια πίσω: "Αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονταν στη δυσπιστία της πόλης που αντιμετώπισε πολύ στενά τον ερχομό του νέου φορέα, αλλά στο τέλος με τη βοήθεια όλων των πολιτιστικών παραγόντων έφτασε σε ένα πολύ καλό σημείο".
Οι στόχοι που τέθηκαν εξαρχής ήταν να επιτευχθεί η πρόσκτηση αρχείων που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να διατεθούν σε ερευνητές, η οργάνωση εκθέσεων και η συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα με σκοπό την αξιοποίηση των συλλογών του ΕΛΙΑ, η οργάνωση της βιβλιοθήκης που προήλθε αποκλειστικά από δωρεές, η προώθηση της εγγραφής νέων αρωγών μελών, αλλά και η συνεργασία με τοπικούς φορείς, ώστε να δοθεί στις πολιτιστικές δραστηριότητες του ΕΛΙΑ μια τοπική κοινωνική διάσταση.
Συγχώνευση με το ΜΙΕΤ
Ο σκοπός φαίνεται ως τώρα να έχει επιτευχθεί. Πρόσφατα μάλιστα (πριν από τα Χριστούγεννα) το ΕΛΙΑ συγχωνεύθηκε επισήμως με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. "Ήταν επιθυμία του Μάνου Χαριτάτου να μπορέσει ο οργανισμός να κατοχυρωθεί και να μπορέσει το ΕΛΙΑ να συνεχίσει την πορεία του και μετά τη δική του παρουσία, αλλά και να αποτελέσουν μαζί με το ΜΙΕΤ έναν πολύ ισχυρό πολιτιστικό φορέα. Επίσης, τον ενδιέφερε πάρα πολύ να εξασφαλίσει με κάποιον τρόπο τους εργαζομένους του", λέει η Μαργαρίτα Καλαφάτη.
Πέρα από την ίδια, που είναι υπεύθυνη διοίκησης και πολιτισμικών δραστηριοτήτων του ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη και από το 2005 μέλος του δ.σ. του ΕΛΙΑ, οι συνεργάτες του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη είναι ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ Γιάννης Στεφανίδης, η λέκτορας του ΑΠΘ Ελπίδα Βόγλη, ο ιστορικός Γιώργος Κουμαρίδης και η βιβλιοθηκονόμος Δάφνη Μιχαηλίδου.
Μεταξύ των ανθρώπων που ευχαριστεί η Μαργαρίτα Καλαφάτη για την εθελοντική συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του οργανισμού είναι ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Χατζής, ο μουσικός, συγγραφέας και φιλόλογος Θωμάς Κοροβίνης, ο υποψήφιος διδάκτορας Νεοελληνικών Σπουδών Λέων Ναρ, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χρίστος Ζαφείρης. Επίσης δεν ξεχνά ότι συνεργάτης στα πρώτα βήματα του ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ο καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Φρέρης, ενώ στην προβολή του ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη συνέβαλαν με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις οι καθηγητές του ΑΠΘ Γιώργος Αναστασιάδης, Ξενοφών Κοκόλης και Αντώνης Κωτίδης.
Δύο φίλοι που αναζητούν με πάθος πολύτιμο υλικό
Η υπεύθυνη διοίκησης και πολιτισμικών δραστηριοτήτων του ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης τονίζει την ευρύτερη πολιτιστική συμβολή του προέδρου του ΕΛΙΑ Μάνου Χαριτάτου, αλλά και του γενικού γραμματέα Δημήτρη Πόρτολου: "Αν ο πολιτισμός αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κοινωνίας μας, πέρα από τη λογική της οικονομικής ανταποδοτικότητας, τότε το έργο του Μάνου Χαριτάτου και του Δημήτρη Πόρτολου είναι αναμφισβήτητα ανεκτίμητο. Σε μια εποχή που οι αξίες αμφισβητούνται και καθετί έχει μεταμορφωθεί σε εμπορικό θέαμα, ο Μάνος Χαριτάτος και ο Δημήτρης Πόρτολος μας δίνουν παραδείγματα ευαισθησίας και σεβασμού ως προς τη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς και βέβαια οργανωτικής αποτελεσματικότητας. Είναι δύο φίλοι που από τα μαθητικά τους χρόνια αναζητούν με πάθος και συγκεντρώνουν πολύτιμο υλικό, το οποίο διαφορετικά θα είχε χαθεί. Είναι αυτοί που μετέτρεψαν σε επιστήμη και πεδίο έρευνας αρχεία, βιβλία, εφημερίδες, χάρτες και εφήμερα. Αρκεί να δει κανείς τους αριθμούς των συλλογών που βρίσκονται σήμερα στο ΕΛΙΑ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη".
Ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για θέματα Παιδείας, βουλευτής Κιλκίς ανέλυσε το όραμα του κόμματος για την Εκπαίδευση
Το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο στην περιοχή, με τους κατοίκους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις Αρχές
Το σχέδιο της Επιτροπής για ενιαία ταμεία και εθνικά σχέδια προκαλεί αντιδράσεις περί συγκέντρωσης εξουσιών και έλλειψης διαφάνειας
Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας