Εμπορική γιορτή, ανθρώπινο κόστος

Πίσω από τα μεγάλα λόγια της FIFA και τα εντυπωσιακά νούμερα εσόδων από το Μουντιάλ συλλόγων, βρίσκεται μια σκληρή πραγματικότητα

Η απόφαση της FIFA να διοργανώσει Μουντιάλ συλλόγων με τη συμμετοχή 32 ομάδων έγινε -υποτίθεται- με σκοπό την «ανάπτυξη του ποδοσφαίρου παγκοσμίως». Ωστόσο, πίσω από τα μεγάλα λόγια και τα εντυπωσιακά νούμερα εσόδων, βρίσκεται μια σκληρή πραγματικότητα: οι ποδοσφαιριστές καλούνται να αγωνιστούν σε εξαντλητικές συνθήκες, μέσα στο απόγειο του καλοκαιριού και χωρίς επαρκή χρόνο ξεκούρασης, ως άλλοι «στρατιώτες» στον πόλεμο του χρήματος.

Το τουρνουά διήρκεσε περίπου έναν μήνα και διεξήχθη σε περίοδο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για ξεκούραση και αποκατάσταση, λίγο πριν την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την ήδη τεράστια αγωνιστική επιβάρυνση των παικτών από τις εθνικές και διασυλλογικές διοργανώσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα κινδύνου.

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές φτάνουν στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής τους, γεγονός που όχι μόνο μειώνει την ποιότητα του θεάματος, αλλά, κυρίως, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Η FIFA από την πλευρά της προβάλλει το επιχείρημα της «ισότητας» και της «παγκοσμιοποίησης του ποδοσφαίρου», όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για μια απόφαση με έντονο οικονομικό κίνητρο.

Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, οι χορηγίες και η εμπορική αξιοποίηση του θεάματος είναι τα πραγματικά κίνητρα πίσω από τη διοργάνωση. Και αν το κέρδος των συλλόγων και της FIFA είναι τεράστιο, το τίμημα το πληρώνουν εκείνοι που αγωνίζονται μέσα στο γήπεδο.

Ποδοσφαιριστές, προπονητές, ακόμη και ενώσεις παικτών, όπως η FIFPRO, έχουν ήδη εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους. Ζητούν μέτρα προστασίας, σαφή όρια στις αγωνιστικές υποχρεώσεις και κυρίως, σεβασμό στον άνθρωπο πίσω από τον αθλητή. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για έναν «κύκλο υπερβολής» που αργά ή γρήγορα θα σπάσει, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι μόνο αν αυτό το τουρνουά είναι βιώσιμο, αλλά κυρίως αν είναι ηθικό. Σε έναν κόσμο όπου το ποδόσφαιρο μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε προϊόν, η φωνή των ίδιων των πρωταγωνιστών του αθλήματος πρέπει να ακουστεί. Αν όχι τώρα, πότε;


* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 13.07.2025

Loader