Εμπορική Τράπεζα: Λουκέτο σε 57 καταστήματα, στην έξοδο 1.500 εργαζόμενοι

- Newsroom

five_col_2Για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον τραπεζικό κλάδο κάνουν λόγο συνδικαλιστές. "Μεμονωμένο περιστατικό" το χαρακτηρίζουν, μιλώντας στη “Μ”, στελέχη της τραπεζικής αγοράς.

Γαλλικό "ηλεκτροσόκ" στην Εμπορική Τράπεζα

Του Γιώργου Χρηστίδη

Το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων και η δραστική μείωση του προσωπικού και των δαπανών είναι τα βασικά στοιχεία της θεραπείας-σοκ που επέλεξε η γαλλική διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας για να ξαναφέρει την εταιρεία σε τροχιά κερδοφορίας.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της Εμπορικής, με στόχο να επιστρέψει η τράπεζα στα κέρδη το 2011, είναι συνοπτικά τα εξής:  

- Ο ένας στους πέντε από τους 7.500 περίπου εργαζόμενους θα αποχωρήσει με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μέσα στην επόμενη τριετία.

- Θα κλείσουν 57 από τα συνολικά 350 καταστήματα που αποτελούν σήμερα το δίκτυο της Εμπορικής. Πρόκειται για καταστήματα που εμφανίζουν κακές επιδόσεις και μικρή δυνατότητα ανάπτυξης ή είναι ευθέως ανταγωνιστικά με άλλα καταστήματα της τράπεζας λόγω γειτνίασης. Ταυτόχρονα θα γίνει μετεγκατάσταση 33 καταστημάτων. Όμως παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας σχεδιάζει το άνοιγμα 22 νέων καταστημάτων στις τραπεζικές περιοχές-φιλέτα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

- Θα μπει μαχαίρι στις γενικές και διοικητικές δαπάνες που αναμένεται να μειωθούν κατά 21% έως το 2011.

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Μόνο ως κεραυνός εν αιθρία όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί το “ηλεκτροσόκ” στο οποίο θα υποβάλουν την Εμπορική Τράπεζα τα εκ Γαλλίας ορμώμενα αφεντικά της.

Οι γάλλοι μάνατζερ της Credit Agricole -ο γαλλικός κολοσσός απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Εμπορικής προ τριετίας αντί 3 δισ. ευρώ και ελέγχει σήμερα το 82,5% του μετοχικού κεφαλαίου- έβλεπαν εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό τη φθίνουσα πορεία του νέου αποκτήματός τους. Από την πρώτη μέρα προσπάθησαν να αλλάξουν τα πράγματα, όμως η νέα στρατηγική τους δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.   Το 2008, ειδικά, ήταν μία κάκιστη χρονιά, με τις ζημίες της Εμπορικής να ξεπερνούν τα 490 εκατ. ευρώ και να “αγγίζουν” και τη μητρική, που ενέγραψε ζημίες ύψους 309 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2008. Εν μέσω κρίσης, το 2009 ξεκίνησε επίσης με κακούς οιωνούς για την Εμπορική, που αποτυπώθηκαν στις ζημίες των 168 εκατ. ευρώ που ενέγραψε η τράπεζα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

ΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΛΑ

Όλο αυτό το διάστημα οι Γάλλοι ξεκαθάριζαν με κάθε ευκαιρία ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησής τους από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, δήλωναν καθαρά ότι χρειάζονται δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και ακόμη πιο δραστικές περικοπές στις δαπάνες, για να ορθοποδήσει η άλλοτε κραταιά τράπεζα, να ανακτήσει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο και να γυρίσει σύντομα στα κέρδη.

Χθες, λοιπόν, απλώς αποκρυσταλλώθηκαν οι προθέσεις και ο σχεδιασμός τους, με στόχο η Εμπορική να γίνει ξανά κερδοφόρα μέχρι το 2011.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

“Η Credit Agricole έχει δεσμευθεί απέναντι στην Εμπορική Τράπεζα και την ελληνική αγορά. Οι πρωτοβουλίες αυτές, τις οποίες υποστηρίζει πλήρως ο μέτοχος πλειοψηφίας, εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν στην τράπεζά μας να καταστεί και πάλι κερδοφόρα έως το 2011. Θα επιτύχουμε το στόχο μας μέσα από τις βελτιωμένες εσωτερικές διαδικασίες και την περαιτέρω βελτίωση της διαχείρισης κινδύνου, ενώ στοχεύουμε στη μείωση του κόστους κινδύνου κάτω από τις 100 μονάδες βάσης μέσω της μείωσης της βάσης κόστους κατά 13% τουλάχιστον. Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση του λόγου εξόδων-εσόδων και την εναρμόνισή του με τα δεδομένα τόσο της Credit Agricole όσο και του εγχώριου ανταγωνισμού”, τόνισε ο Αλέν Στραμπ, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας.

Η τράπεζα αποδίδει την ανάγκη για τη λήψη των μέτρων στη διεθνή κρίση και στις συνέπειές της για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η χώρα μας “έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, γεγονός μάλιστα που οδήγησε στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης”.

Η ΚΡΙΣΗ “ΘΕΡΙΖΕΙ” ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Ένας και μόνο αριθμός αρκεί για να δείξει το μέγεθος του πλήγματος που δέχθηκαν οι τράπεζες σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της κρίσης: Τα κέρδη των 1.000 κορυφαίων τραπεζικών ιδρυμάτων του κόσμου κατέρρευσαν το 2008 στα 115 δισ. δολ., καταγράφοντας πτώση 85,3%.

Η προσγείωση ήταν κάτι παραπάνω από απότομη, δεδομένου ότι ο παγκόσμιος τραπεζικός κλάδος αναπτυσσόταν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες (πάνω από 20% αύξηση κερδών ετησίως) τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού “The Banker”, στα 39 χρόνια που τηρεί τη λίστα με τις 1.000 μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη, η περσινή χρονιά ήταν η μοναδική κατά την οποία οι 25 κορυφαίες τράπεζες ενέγραψαν συνολικά ζημίες, οι οποίες άγγιξαν τα 32,4 δισ. δολ. Τις μεγαλύτερες ζημίες ενέγραψε η βρετανική Royal Bank of Scotland (59,3 δισ. δολ.), ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η αμερικανική Citigroup (53 δισ. δολ.).

 

Ποια μέτρα λαμβάνονται

- Ο ένας στους πέντε εργαζομένους (εκ των περίπου 7.500) φεύγει με εθελουσία εντός της τριετίας.

- Κλείνουν 57 από τα συνολικά 350 καταστήματα του σημερινού δικτύου. - Μετεγκαθίστανται 33 καταστήματα ενώ σχεδιάζεται το άνοιγμα 22 νέων στις τραπεζικές περιοχές-φιλέτα.

- Μπαίνει “μαχαίρι” στις γενικές και διοικητικές δαπάνες που αναμένεται να μειωθούν κατά 21% έως το 2011.

 

Credit Agricole: Το προφίλ της Νο1 τράπεζας της Γαλλίας

Η Credit Agricole είναι ένας τραπεζικός κολοσσός που κατέχει τα ηνία στον κάδο λιανικής τραπεζικής της Γαλλίας και είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης με βάση τα έσοδα από το συγκεκριμένο κλάδο. Απασχολεί περισσότερους από 160.000 εργαζομένους σε 74 χώρες, ενώ εκτός από την Ελλάδα έχει παρουσία με θυγατρικές και στην Ιταλία. Ο συνολικός αριθμός των πελατών της αγγίζει τα 58 εκατομμύρια που εξυπηρετούνται από περισσότερα από 11.850 καταστήματα σε 20 και πλέον χώρες.

 

Αλέν Στραμπ: Ο γάλλος επικεφαλής της Εμπορικής

Ήταν δεδομένο εξαρχής ότι η εντολή που είχε λάβει από τη μητρική ήταν να εξυγιάνει την Εμπορική με κάθε τρόπο και, κυρίως, στο μικρότερο δυνατό χρόνο. Ο λόγος για τον 55χρονο Αλέν Στραμπ, τον υψηλόβαθμο μάνατζερ της Credit Agricole, που ανέλαβε τα ηνία της Εμπορικής από τις θέσεις του διευθύνοντος συμβούλου και του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Ως μάνατζερ, είναι γέννημα θρέμμα της Credit Agricole, και η Εμπορική είναι η πρώτη του… εξόρμηση στα αχαρτογράφητα ύδατα της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Πρόσφατα επέβλεψε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Η σταδιοδρομία του ξεκινά το 1977 από το τμήμα Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της περιφερειακής τράπεζας Loiret. Στον πυρήνα του ομίλου της Credit Agricole πέρασε το 2004, στη Διεύθυνση Περιφερειακών Τραπεζών, ως επικεφαλής της Ανάπτυξης των Περιφερειακών Τραπεζών. Την 1η Ιανουαρίου του 2006 τοποθετήθηκε επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Κινδύνων και Διαρκούς Ελέγχου του Ομίλου, ενώ στη συνέχεια “μετακόμισε” στην ελληνική θυγατρική της Credit Agricole.

 

_______________________________________________________________

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ Καταγγέλλουν ανατροπή των εργασιακών σχέσεων

Της Μπέττυς Κυριακίδου

Για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον τραπεζικό κλάδο και για επιδείνωση της θέσης και του μέλλοντος των εργαζομένων κάνουν λόγο οι τραπεζικοί υπάλληλοι, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της Εμπορικής Τράπεζας να κλείσει 57 υποκαταστήματά της και να ξεκινήσει πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 1.500 εργαζομένων.

Όπως τόνισε -μιλώντας στη “Μ”- η υπεύθυνη του γραφείου Βόρειας Ελλάδας της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και μέλος της εκτελεστικής γραμματείας και του προεδρείου της Ομοσπονδίας Βάσω Βογιατζοπούλου, η εν λόγω κίνηση της Εμπορικής ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις στον κλάδο και κινείται στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου πειραματισμού.

“Η ΟΤΟΕ αντιδρά στην απόφαση αυτή, καθώς πιστεύει ότι δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και οι επιπτώσεις της δεν αφορούν μόνο την Εμπορική. Θα επηρεάσουν όλο το τραπεζικό σύστημα, καθώς ο κλάδος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός”, διευκρίνισε η ίδια, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά γίνονται “γιατί κάποιοι επιδιώκουν να μετατρέψουν την οικονομική κρίση σε άλλοθι για την κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και να την αξιοποιήσουν ως ευκαιρία για αποκόμιση νέων υπερκερδών σε βάρος των πολιτών και της κοινωνίας”.  

Σύμφωνα με την κ. Βογιατζόγλου, πρόκειται για ολοκληρωτική κατεδάφιση ενός πλέγματος συνολικής λειτουργίας της τράπεζας και αντικατάστασή του με ένα άλλο, άγνωστο επί του παρόντος.  

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της Εμπορικής, ο πρόεδρος των εργαζόμενων στην τράπεζα Γιώργος Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι η απόφαση για νέα εθελούσια έξοδο στρέφει τον κόσμο προς τη συνταξιοδότηση επιβαρύνοντας τα ήδη λαβωμένα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα θεωρεί πως πρέπει και η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής.  

“Η πολλά υποσχόμενη Credit Agricole και οι γάλλοι επενδυτές, που όταν εξαγόραζαν την Εμπορική Τράπεζα υπόσχονταν ανάπτυξή της σε Ελλάδα και Βαλκάνια, δυστυχώς, μετά από τρία χρόνια, αντιλήφθηκαν ότι είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν το business plan και προχωρούν σε συρρίκνωσή της, μέσα από κλείσιμο καταστημάτων και μείωση προσωπικού”, τόνισε ο ίδιος.  

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη ο σύλλογος εργαζόμενων στην Εμπορική θα συναντηθεί με εκπροσώπους της διοίκησης, προκειμένου να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις, ενώ μετά θα συνεδριάσει, προκειμένου να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Μεμονωμένο περιστατικό αποτελεί η κίνηση της Εμπορικής Τράπεζας να προχωρήσει στο κλείσιμο των 57 υποκαταστημάτων της και σε καμιά περίπτωση δεν απηχεί την καλή εικόνα του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα.  

Αυτό υπογράμμισαν -μιλώντας στη “Μ”- στελέχη της τραπεζικής αγοράς καθησυχάζοντας τους τραπεζικούς υπαλλήλους, που θορυβήθηκαν χθες από την ανακοίνωση της Εμπορικής.

Ειδικότερα επισημαίνουν ότι η απόφαση τής εν λόγω τράπεζας συνδέεται αφενός με την επί έτη ζημιογόνα πορεία της και αφετέρου με τις επιλογές του βασικού μετόχου, της Credit Agricole.

Μάλιστα στέλεχος της Εμπορικής υπογραμμίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια η νέα διοίκηση της τράπεζας προχωρά στην αναδιάρθρωσή της, ώστε να περάσει στην κερδοφορία. “Η απόφαση για το κλείσιμο των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων εντάσσεται στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού”, διευκρίνισε, συμπληρώνοντας επίσης ότι στην απόφαση αυτή συνέβαλε και η οικονομική κρίση που συρρίκνωσε τις τραπεζικές εργασίες και οδήγησε σε μείωση των κερδών των τραπεζών εν γένει.  

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη ανέφερε ότι η κρίση “χτύπησε” σοβαρά τις τραπεζικές εργασίες, και κυρίως τον όγκο των στεγαστικών δανείων, ενώ για το μέλλον προβλέπει περαιτέρω μείωση των κερδών των τραπεζών με δεδομένη τη σημερινή πτώση της ζήτησης.

Από την πλευρά του υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης ελληνικής τράπεζας επισημαίνει ότι η κίνηση της Εμπορικής σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτική της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο έχει μια πολύ καλή εικόνα.   “Σαφώς η οικονομική κρίση οδήγησε στον εξορθολογισμό των εξόδων των τραπεζών, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει συρρίκνωση δικτύου καταστημάτων”, διευκρίνισε.

Περαιτέρω, ο υπετριπλασιασμός των σφραγισμένων επιταγών που παρατηρείται στην αγορά (στο 1,5 εκατ. το πρώτο πεντάμηνο του 2009 από 370-400 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2008) επαναπροσδιορίζει τις πολιτικές των τραπεζών αναφορικά με τη διαχείριση κινδύνων. Το παραπάνω, σε συνδυασμό με τα φοβικά σύνδρομα που έχουν παρατηρηθεί τελευταία, οδήγησε σε μείωση της ζήτησης. “Πάντως δεν είναι τραγικά τα πράγματα. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη”, κατέληξε ο ίδιος.

 

Έντονη η αντίδραση της ΟΤΟΕ

Έντονα αντέδρασε και η ΟΤΟΕ στις ανακοινώσεις της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς θεωρεί πως τα μέτρα που δημοσιοποιήθηκαν επηρεάζουν καθοριστικά τις εργασιακές σχέσεις, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερή τη θέση των εργαζομένων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, οι μειώσεις δαπανών, το κλείσιμο δικτύου καταστημάτων, η συγκέντρωση υπηρεσιών, η μείωση κατά 1.500 εργαζόμενους των θέσεων εργασίας (εθελουσία έξοδος) και οι νέες διαδικασίες αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού δεν οδηγούν την τράπεζα σε αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά σε συρρίκνωση, και πλήττουν ευθέως τις εργασιακές σχέσεις, τις αμοιβές και τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων.

 

ΑΠΟΨΗ

Μεμονωμένο γεγονός

Γράφει ο Κώστας Σταματογιάννης, οικονομολόγος  

 Θεωρώ ότι η κίνηση της Εμπορικής Τράπεζας να μειώσει το δίκτυο των καταστημάτων της αποτελεί μεμονωμένο γεγονός και δεν αντιπροσωπεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Είναι αλήθεια ότι σημειώθηκε πτώση των τραπεζικών εργασιών τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ωστόσο όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε να οδηγεί τις τράπεζες σε δραστική μείωση του δικτύου τους. Ανάλογες κινήσεις θα μπορούσαν ίσως να παρατηρηθούν μόνο σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων. Πάντως, σήμερα η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη για τις τράπεζες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, τα περιθώρια κέρδους σαφώς μικρότερα, ενώ η επιφυλακτικότητα του κόσμου οδήγησε σε μείωση του δανεισμού. Ωστόσο, το επόμενο διάστημα ο μεγάλος δανειζόμενος και πελάτης των τραπεζών θα είναι το δημόσιο, που έχει τεράστιες δανειακές ανάγκες. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, πιστεύω ότι μέχρι και το 2010 θα είμαστε μάρτυρες επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας. 

Loader