- Newsroom
Πόδια πρησμένα, κουρασμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο είναι τα κύρια συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, η οποία «χτυπά» 1.500.000 Έλληνες. Απ’ αυτούς, το 10%-20% είναι άνδρες και το 60%-70% γυναίκες.
Της Νικολέττας Μπούκα
Ειδικότερα, το 10% των εργαζομένων εμφανίζει κιρσούς, ενώ το 25% απ’ αυτούς έχει ήδη συμπτώματα κι επιπλοκές της νόσου. Το 1%-2% των ασθενών παρουσιάζει βαριά συμπτώματα, όπως άτονα φλεβικά έλκη και άλλα.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στο ΑΠΘ, Κυριάκος Κτενίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή την επιστημονική εκδήλωση για τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι φλεβικές παθήσεις εξελίσσονται σε μάστιγα, αφού το 50% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως έχει κάποια μορφή φλεβικής ανεπάρκειας και το 15% έχει κλινικά σημαντική φλεβική ανεπάρκεια, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με θεραπευτική αγωγή.
Για την εμφάνιση της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας ευθύνεται η κληρονομικότητα, σε ποσοστό 70%-80%, ενώ με μεγαλύτερη συχνότητα πλήττει τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας 18-44 ετών. Περίπου το 20% των γυναικών χωρίς παιδιά παρουσιάζουν πρωτοπαθείς κιρσούς, ενώ μετά από κάθε κύηση το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατά περίπου 10%.
Σύμφωνα με τον κ. Κτενίδη, τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι τα πρησμένα και κουρασμένα πόδια, με αίσθημα βάρους, κράμπες και πόνο. Μετά το αρχικό στάδιο ακολουθεί η εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών (μικρά κόκκινα επιφανειακά φλεβίδια) και η εμφάνιση οιδήματος (πρησμένα πόδια). Στα επόμενα στάδια αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις με μια χαρακτηριστική μελάχρωση του δέρματος. Μακροπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας φλεβικού έλκους, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε ακρωτηριασμό του άκρου.
Η θεραπεία
Η απώλεια βάρους και η τακτική άσκηση αποτελούν τη βάση της θεραπείας της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Επίσης, η εφαρμογή κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης, η κινησιοθεραπεία και η λήψη βιοφλαβονοειδών σκευασμάτων και φαρμάκων είναι συντηρητικά μέτρα που συχνά προηγούνται των επεμβατικών μεθόδων θεραπείας. «Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η χρήση βιοφλαβονοειδών, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis Vinifera), όχι μόνο ανακουφίζει από τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως αίσθημα βάρους και πόνο, αλλά διατηρεί την καλή φλεβική λειτουργία, μειώνει την εμφάνιση οιδημάτων και ενδυναμώνει τις φλέβες», τόνισε η χημικός Ειρήνη Καπελώνη.