- Newsroom
Ως ενδεικτικό της στενής σχέσης των δύο χωρών και της βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους περιέγραψε ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε σήμερα ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε το Βερολίνο μετά την έναρξη της θητείας της νέας κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της ατζέντας βρέθηκαν θέματα οικονομίας και επενδύσεων, άμυνας και μετανάστευσης, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Η γρήγορη επίσκεψη υποδηλώνει ότι επιθυμούμε περαιτέρω καλές σχέσεις και στενή συνεργασία, προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα», τόνισε ο κ. Μερτς και επαίνεσε με ιδιαίτερη θέρμη τα «εντυπωσιακά επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας «τον τεράστιο σεβασμό» του. Αναφέρθηκε ακόμη στα ελληνικά πλεονάσματα, αλλά και στους κανόνες ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ δήλωσε επίσης ότι θα λάβει υπόψη τη συμβουλή του κ. Μητσοτάκη, για μεταρρυθμίσεις «γρήγορα και στην αρχή» της κυβερνητικής θητείας.
Στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο καγκελάριος ανέδειξε τη σημασία της εξεύρεσης κοινών ευρωπαϊκών λύσεων και τόνισε τη σημασία της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι μόνο εξωτερικά σύνορα των κρατών που βρίσκονται εκεί», αλλά και όλων των κρατών-μελών.
«Μιλήσαμε και για επιστροφές και συμφωνήσαμε να έχουμε ανταλλαγή απόψεων», σημείωσε ο καγκελάριος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τη σημασία που αποδίδει το Βερολίνο στο θέμα. «Γνωρίζει ότι το θεωρούμε μεγάλο πρόβλημα. Ότι οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί», είπε χαρακτηριστικά, αλλά υπογράμμισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα επιδιώξει κοινές λύσεις. Είμαστε δεσμευμένοι να λύσουμε από κοινού το μεταναστευτικό- και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα αποτελεί και δικό μας συμφέρον, προσέθεσε ο Φρίντριχ Μερτς.
Ερωτώμενος σχετικά με το ενδεχόμενο εισαγωγής νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μερτς δήλωσε επιφυλακτικός σχετικά με εργαλεία τα οποία συνδέονται με την ανάληψη νέου χρέους, αλλά αντιθέτως ανοιχτός σε αλλαγές σχετικά με την κατανομή εσόδων π.χ. από φόρους ή την τιμή στο διοξείδιο του άνθρακα. Τόνισε επίσης ότι τις νέες ανάγκες στην άμυνα «θα πρέπει να τις δεχτούμε πλέον ως τη νέα κανονικότητα» στην Ευρώπη και έκανε λόγο για «ανοιχτά αυτιά», όταν πρόκειται για την προοπτική συμμετοχής κρατών μη-μελών της ΕΕ στην ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, όπως π.χ. η Βρετανία ή η Νορβηγία. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη εξορθολογισμού και συντονισμού στην παραγωγή αμυντικών συστημάτων εντός Ευρώπης. «Έχουμε υπερβολικά πολλά και διαφορετικά εξοπλιστικά συστήματα», δήλωσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Φρίντριχ Μερτς επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις, εάν η Ρωσία δεν ανταποκριθεί εντός της εβδομάδας στην πρόταση των συμμάχων της Ουκρανίας. «Περιμένουμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να δεχτεί και συμφωνούμε ότι, εάν δεν υπάρξει πραγματική πρόοδος εντός της εβδομάδας, θέλουμε να εργαστούμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την σημαντική αυστηροποίηση των κυρώσεων», δήλωσε ο κ. Μερτς και ανέφερε ότι θα εξεταστούν και άλλοι τομείς, όπως της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών αγορών. Μιλώντας για την ουκρανική πλευρά, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος, όπως είπε, επέδειξε μεγάλη βούληση συμβιβασμού, αλλά «δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω παραχωρήσεις».