Έρχεται… δύσοσμο καλοκαίρι για τη Σίνδο

- Newsroom

Όταν πέφτει το βράδυ και έρχεται η στιγμή της χαλάρωσης, οι κάτοικοι της περιοχής της Σίνδου δεν μπορούν να ξεκουραστούν, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας που κατακλύζει την περιοχή.

Δυστυχώς, οι οσμές δεν καταγράφονται από τον φωτογραφικό φακό. Δυσκολεύουν όμως μέρα με τη μέρα την καθημερινότητα εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι δηλώνουν ότι η κατάσταση είναι αφόρητη.


"Την τελευταία πενταετία που μένω στην περιοχή, το πρόβλημα της δυσοσμίας είναι έντονο. Η κατάσταση επιδεινώνεται τις βραδινές ώρες και ειδικά το καλοκαίρι. Η μυρωδιά μάς ενοχλεί όλη την ημέρα, απλώς είναι λιγότερο έντονη", λέει στη "Θ" ο Σπύρος Πετρίδης, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος αναρωτιέται: "Τι παραπάνω μπορεί να κάνει ένας πολίτης, από το να διαμαρτυρηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες;".
Την ίδια ακριβώς άποψη έχει και η Μαργαρίτα Κουσκούτη, η οποία λέει: "Εγώ μένω από παιδάκι στη Σίνδο. Το πρόβλημα τότε δεν υπήρχε, ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια".


Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά σαράντα δύο κάτοικοι της Σίνδου έκαναν την περασμένη εβδομάδα μια επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία απηύθυναν και πρωτοκόλλησαν προς την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του δήμου Εχεδώρου. Το θέμα συζητήθηκε για ακόμη μία φορά στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου και διαπιστώθηκε και πάλι ότι η υπομονή όλων των κατοίκων της περιοχής έχει εξαντληθεί.

Ψάχνουν την πηγή της δυσοσμίας.


"Σας αναφέρουμε ένα καθημερινά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο δυσοσμιών, με ποικίλη προέλευση, το οποίο υποβαθμίζει το περιβάλλον διαβίωσής μας και συνεπώς υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής μας.


Συγκεκριμένα: Κάθε μέρα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που αρχίζει λίγο πριν από τη δύση του ήλιου και εκτείνεται μέχρι τις 8 με 9 το πρωί της επόμενης μέρας, υπάρχει μια ποικιλία οσμών, από ανεκτών μέχρι ανυπόφορων, οι οποίες- κατά τη δική μας εκτίμηση- προέρχονται:


1) Από τη ΜΚΑ (βιολογικός της ΕΤΒΑ), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτήν τη στιγμή υπολειτουργεί ή δεν λειτουργεί.


2) Από την ανοιχτή τάφρο της Σίνδου, στην οποία διοχετεύονται ανεπεξέργαστα τα βοθρολύματα του δήμου Αγίου Αθανασίου.


3) Από τη ΒΙΠΕΘ δίπλα στη Σίνδο, όπου γίνονται καθημερινά πολλές βιολογικές επεξεργασίες και όπου λειτουργούν αδιάκοπα βιοτεχνίες - βιομηχανίες φυτοφαρμάκων.


4) Από τον αγωγό ομβρίων υδάτων της "ΕΤΒΑ" μέσα στον οποίο "ρίχνουν" τα απόβλητά τους οι βιομηχανίες - βιοτεχνίες της ΒΙΠΕΘ, αλλά και ο κάθε πικραμένος.


5) Από το "εσωτερικό" του δημοτικού διαμερίσματος Σίνδου, στο δίκτυο ομβρίων του οποίου διοχετεύουν χωρίς κάποια άδεια τα υγρά λύματα τους, πάμπολλα νοικοκυριά!


6) Από το κέντρο επεξεργασίας βοθρολυμάτων της μείζονος Θεσσαλονίκης στο Γαλλικό ποταμό (βιολογικός καθαρισμός υγρών αποβλήτων).

"Μέρος της καθημερινότητάς μας".


"Κάθε παραγωγική διαδικασία γίνεται χωρίς επεξεργασία. Η μόνη εξαίρεση είναι τα αστικά απορρίμματα", εξηγεί στη "Θ" ο δήμαρχος Εχεδώρου Γιώργος Αρβανιτίδης. Το πρόβλημα είναι γνωστό και χρόνιο. Έχει πλέον γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας και ασχολούμαι με αυτό κάθε μέρα. Εμείς ως δήμος θα κάνουμε αυτά που πρέπει ανάλογα με τις αρμοδιότητες που έχουμε. Το θέμα όμως είναι ότι θα πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κάνοντας έργα υποδομής, που απαιτούν πολλά χρήματα. Για παράδειγμα, το ζήτημα της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙΠΕΘ γνωρίζω ότι απαιτεί 4 εκατομμύρια ευρώ και ήδη στο άμεσο διάστημα υπάρχει συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του βιολογικού", καταλήγει ο κ. Αρβανιτίδης.


Σ.Μ.


Loader