- Newsroom
Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ την Πέμπτη (22.5) να ανακαλέσει τη δυνατότητα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ να εγγράφει διεθνείς φοιτητές, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή κοινότητα και έρευνα.
Εχθές, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ διέταξε τον τερματισμό της πιστοποίησης του Προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, απαγορεύοντας στο πανεπιστήμιο του Ivy League να φιλοξενεί ξένους φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν πάνω από το ένα τέταρτο του φοιτητικού πληθυσμού. Η κίνηση αυτή κλιμάκωσε δραματικά τη διαμάχη του πανεπιστημίου με τον Λευκό Οίκο σχετικά με την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, αφότου η κυβέρνηση Τραμπ πάγωσε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια τον περασμένο μήνα, όταν το Χάρβαρντ δήλωσε ότι δεν θα υποχωρούσε στα αιτήματά του, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του προγράμματος διεθνών φοιτητών.
Το Χάρβαρντ ήταν το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα που επέκρινε βασικές αλλαγές πολιτικής που ζήτησε η κυβέρνηση Τραμπ από τα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε «παράνομη» την ενέργεια του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS) να απαγορεύσει στο πανεπιστήμιο την εγγραφή διεθνών φοιτητών και λέει ότι εργάζεται «για την ταχεία παροχή καθοδήγησης και υποστήριξης στα μέλη της κοινότητάς μας».
Ποιος είναι ο διεθνής φοιτητικός πληθυσμός του Χάρβαρντ;
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ήταν εγγεγραμμένοι 6.793 διεθνείς φοιτητές, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 27% του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών. Η απόφαση του DHS θα επηρεάσει ένα σημαντικό μέρος της κοινότητας του πανεπιστημίου, με τον διεθνή ακαδημαϊκό πληθυσμό του να αποτελείται από 9.970 άτομα, ανέφερε το πανεπιστήμιο. Το Χάρβαρντ δήλωσε ότι «δεσμεύεται να διατηρήσει την ικανότητά του να φιλοξενεί διεθνείς φοιτητές και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 140 χώρες και εμπλουτίζουν το Πανεπιστήμιο και το έθνος», σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπό του.
Ποιες είναι οι επιλογές για τους διεθνείς φοιτητές που βρίσκονται σήμερα στο Χάρβαρντ;
Σε επιστολή της προς το Χάρβαρντ, η Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ δήλωσε ότι η ανάκληση της πιστοποίησης του προγράμματος Φοιτητών και Επισκεπτών Ανταλλαγής του πανεπιστημίου σημαίνει ότι απαγορεύεται η εγγραφή «αλλοδαπών με καθεστώς μη μετανάστη F- ή J-» για το επερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαθέτουν πιστοποίηση SEVP από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ, προκειμένου να δέχονται αιτούντες που έχουν φοιτητική βίζα F-1 ή M-1. Τα ιδρύματα υποχρεούνται να παρέχουν ενημερωμένες βασικές πληροφορίες για κάθε φοιτητή στο SEVP, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης και της ακαδημαϊκής του κατάστασης. Οι διεθνείς φοιτητές σε ιδρύματα που έχουν χάσει την πιστοποίηση SEVP συνήθως επιτρέπεται να προσπαθήσουν να μεταγραφούν σε διαφορετικό πιστοποιημένο σχολείο προτού αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα.
Οι οδηγίες που έχει ορίσει το ICE αναφέρουν ότι τα πανεπιστήμια με πιστοποίηση SEVP έχουν «σοβαρές νομικές υποχρεώσεις» απέναντι στον φοιτητή και την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Το SEVP θα ασκήσει πλήρως την εξουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να σας προστατεύσει και να επιβάλει κυρώσεις εναντίον οποιουδήποτε σχολείου αγνοεί τις ευθύνες του», σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ICE.
Εκατοντάδες διεθνείς φοιτητές έχουν δει τα φοιτητικά τους αρχεία - γνωστά ως αρχεία SEVIS - να ακυρώνονται και αργότερα να επανεισάγονται στη βάση δεδομένων που χρησιμοποιεί το DHS για την παρακολούθηση της μεταναστευτικής τους κατάστασης και τη διατήρηση πληροφοριών σχετικά με το SEVP. Ο Μπράντλεϊ Μπρους Μπάνιας είναι δικηγόρος που εκπροσωπεί πολλούς από τους φοιτητές που μήνυσαν τη διοίκηση για τον τερματισμό των φοιτητικών τους ιδιοτήτων. «Το ICE συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην πολιτική έναντι του κράτους δικαίου, προφανώς αγνοώντας τους δεσμευτικούς κανονισμούς και, για άλλη μια φορά, τρομοκρατώντας αλλοδαπούς φοιτητές», δήλωσε στο CNN την Πέμπτη.
Ο Μπάνιας, ο οποίος δεν εκπροσωπεί κανέναν φοιτητή στο Χάρβαρντ, άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένοι φοιτητές μπορεί να επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση για τουριστική βίζα, ώστε να μπορούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ καθώς εκτυλίσσεται η υπόθεση, με την ελπίδα ότι ένας δικαστής θα παρέμβει και θα εκδώσει προσωρινή περιοριστική εντολή για την «άνευ προηγουμένου» απόφαση.
Είναι νόμιμη η απόφαση για το Χάρβαρντ;
Η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης Τραμπ «έχει προχωρήσει τόσο πολύ που σίγουρα θα προκαλέσει μια πολύ ισχυρή νομική πρόκληση», δήλωσε ο Έλιοτ Γουίλιαμς, νομικός αναλυτής του CNN και πρώην σύμβουλος στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας. Υπάρχουν καθιερωμένες νομικές διαδικασίες για την ανάκληση της πιστοποίησης ενός σχολείου, σύμφωνα με τον Williams, ο οποιός είπε ότι δεν φαίνεται η διοίκηση να έχει συμμορφωθεί με αυτές. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε και πώς θα εφαρμοστεί η πολιτική, αλλά τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη - οι ηγέτες, οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου - θα έχουν μια «ισχυρή βάση» για μια νομική αμφισβήτηση εναντίον της, δήλωσε ο Williams.
Την Πέμπτη, ο περιφερειακός δικαστής Τζέφρι Γουάιτ του ομοσπονδιακού περιφερειακού δικαστηρίου στο Σαν Φρανσίσκο εμπόδισε την κυβέρνηση Τραμπ να τερματίσει το νομικό καθεστώς που επέτρεπε σε ξένους φοιτητές να σπουδάζουν σε κολέγια και πανεπιστήμια σε εθνικό επίπεδο. Ο ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε την προκαταρκτική διαταγή μετά την κίνηση της διοίκησης να παραποιήσει τα αρχεία SEVIS των φοιτητών, θέτοντάς τους σε κίνδυνο απέλασης.
Πώς θα επηρεάσει η απόφαση την έρευνα του πανεπιστημίου;
Ορισμένα μέλη του προσωπικού του Χάρβαρντ ανησυχούν ότι η εκδίωξη των ξένων φοιτητών θα αποδυνάμωνε την ακαδημαϊκή ικανότητα, τόσο του ιδρύματος όσο και, ενδεχομένως, του αμερικανικού ακαδημαϊκού χώρου στο σύνολό του. «Εργαζόμαστε γρήγορα για να παρέχουμε καθοδήγηση και υποστήριξη στα μέλη της κοινότητάς μας. Αυτή η απόφαση απειλεί με σοβαρές ζημιές την κοινότητα του Χάρβαρντ και τη χώρα μας και υπονομεύει την ακαδημαϊκή και ερευνητική αποστολή του Χάρβαρντ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Τζέισον Νιούτον.
Ο καθηγητής οικονομικών του Χάρβαρντ και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζέισον Φέρμαν, χαρακτήρισε το μέτρο «φρικτό από κάθε άποψη». «Είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς το Χάρβαρντ χωρίς τους καταπληκτικούς διεθνείς φοιτητές μας. Αποτελούν ένα τεράστιο όφελος για όλους εδώ, για την καινοτομία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ευρύτερα», δήλωσε ο Φέρμαν. «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι μία από τις μεγάλες εξαγωγές της Αμερικής και βασική πηγή της ήπιας δύναμής μας. Ελπίζω ότι αυτό θα σταματήσει γρήγορα πριν η ζημιά επιδεινωθεί».
Ένας άλλος καθηγητής που γνωρίζει την κατάσταση δήλωσε στο CNN ότι εάν η πολιτική τεθεί σε ισχύ, φοβάται ότι «πολλά εργαστήρια θα αδειάσουν». Ορισμένες έρευνες του Χάρβαρντ αντιμετωπίζουν ήδη άμεσες επιπτώσεις από το πάγωμα της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης τον περασμένο μήνα: Η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ προετοιμάζεται για πιθανές απολύσεις και η Σχολή Δημόσιας Υγείας, η οποία στη συνέχεια έλαβε τρεις εντολές διακοπής της έρευνας, τερματίζει δύο μισθώσεις σε κτίρια εκτός πανεπιστημιούπολης.
Πώς θα επηρεάσει οικονομικά το Χάρβαρντ;
Οι διεθνείς φοιτητές είναι πιο πιθανό να πληρώσουν πλήρη δίδακτρα σε κολέγια των ΗΠΑ, εν μέρει επειδή οι περισσότεροι δεν είναι επιλέξιμοι για ομοσπονδιακή οικονομική βοήθεια. Περισσότεροι από τα τρία τέταρτα των διεθνών φοιτητών χρηματοδοτούν κυρίως οι ίδιοι την εκπαίδευσή τους, μέσω της οικογένειάς τους ή μέσω της τρέχουσας απασχόλησής τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης. Λιγότερο από το ένα πέμπτο έλαβε πρωτογενή χρηματοδότηση από το κολέγιο ή το πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
Η Νόεμ δήλωσε τον Απρίλιο ότι το Χάρβαρντ «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση ξένων φοιτητών... για να χτίσει και να διατηρήσει το σημαντικό του κεφάλαιο». Ενώ το Χάρβαρντ είναι το παλαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο της χώρας με ένα τεράστιο κονδύλι ύψους 53,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα μπορούσε να βοηθήσει στην συμπλήρωση τυχόν περικοπών, οι ειδικοί και μια ανασκόπηση των οικονομικών του Χάρβαρντ δείχνουν τις προκλήσεις σχετικά με την αξιοποίηση αυτού του κονδυλίου.
Το Χάρβαρντ έχει ένα κονδύλι άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γιατί λοιπόν έχουν σημασία οι ομοσπονδιακές περικοπές μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων;
Το Χάρβαρντ αναφέρει ότι χρηματοδοτεί τα δύο τρίτα των λειτουργικών του εξόδων από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών ερευνητικών επιχορηγήσεων και των διδάκτρων των φοιτητών. Περίπου το 80% των κονδυλίων του Χάρβαρντ προορίζεται για οικονομική βοήθεια, υποτροφίες, θέσεις καθηγητών, ακαδημαϊκά προγράμματα ή άλλα έργα, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Το υπόλοιπο 20% προορίζεται για τη συντήρηση του ιδρύματος για τα επόμενα χρόνια. Μέρος των χρημάτων είναι δεσμευμένο σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, όπως σε hedge funds, ιδιωτικά κεφάλαια και ακίνητα που δεν μπορούν να πωληθούν εύκολα.
Θα μπορούσε το Χάρβαρντ να ανακτήσει την ικανότητά του να εγγράφει ξένους φοιτητές;
Ο μόνος τρόπος με τον οποίο το Χάρβαρντ μπορεί να ανακτήσει την ικανότητά του να εγγράφει διεθνείς φοιτητές θα ήταν να υποβάλει στο DHS λεπτομερή αρχεία τέτοιων φοιτητών που συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θεωρούνται «παράνομες», «επικίνδυνες» και απειλητικές τα τελευταία πέντε χρόνια. Το πανεπιστήμιο θα έχει 72 ώρες για να το πράξει, προειδοποίησε η Νόεμ στην επιστολή της την Πέμπτη. Η Νόεμ διευκρίνισε ότι τα αρχεία θα πρέπει να περιλαμβάνουν τυχόν πειθαρχικά μέτρα, καθώς και ηχητικό και βιντεοσκοπημένο υλικό «οποιασδήποτε διαμαρτυρίας» που αφορά ξένους φοιτητές στην πανεπιστημιούπολη.
Πηγή: CNN