Ευρωπαϊκό σχέδιο για οριστική απαγόρευση αγοράς ρωσικού αερίου έως το 2027, σύμφωνα με το Reuters

Η Ε.Ε. έχει επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές μεταφορές άνθρακα και πετρελαίου μέσω θαλάσσης, αλλά όχι στο φυσικό αέριο

- Newsroom

Σχέδιο για την απαγόρευση νέων συμφωνιών ρωσικού φυσικού αερίου έως το τέλος του τρέχοντος έτους και τη σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων συμβάσεων με τη Μόσχα έως το τέλος του 2027, προκειται να δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τρεις αξιωματούχοι της στο Reuters

Το «ευρωπαϊκό μπλοκ» είχε θέσει έναν μη δεσμευτικό στόχο να τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το 2022.

Το σχέδιο της Επιτροπής της Ε.Ε. θα προβλέπει, σύμφωνα με το Reuters, την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου στο πλαίσιο υφιστάμενων συμβάσεων έως το τέλος του 2027. Οι πιθανές νομικές προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις χώρες της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. έχει επιβάλει έως σήμερα κυρώσεις στις ρωσικές μεταφορές άνθρακα και πετρελαίου μέσω θαλάσσης, αλλά όχι στο φυσικό αέριο, λόγω της αντίθεσης της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες λαμβάνουν ρωσικές προμήθειες μέσω αγωγών και κρίνουν πως η μετάβαση σε άλλους προμηθευτές θα ανέβαζε τις τιμές της ενέργειας. Οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη έγκριση και από τις 27 χώρες της Ε.Ε.

  • Περίπου το 19% του φυσικού αερίου της Ευρώπης εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού TurkStream και των μεταφορών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
  • Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από το 40% περίπου που προμήθευε η Ρωσία πριν από το 2022. Αλλά οι Ευρωπαίοι αγοραστές εξακολουθούν να έχουν συμβάσεις «take-or-pay» με την Gazprom.

Η Επιτροπή φέρεται να έχει αξιολογήσει νομικές επιλογές για να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να σπάσουν τα υφιστάμενα ρωσικά συμβόλαια φυσικού αερίου χωρίς να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις. Αλλά, οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν διευκρίνισαν πώς σκοπεύουν να το πράξουν αυτό οι Βρυξέλλες. Η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για τις τιμές της ενέργειας και έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε μέτρα για τον περιορισμό των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών πρέπει να πλήττουν περισσότερο τη Μόσχα παρά την ΕΕ και να λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις στο κόστος των καυσίμων.

Καθώς προσπαθεί να κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς δεκαετιών με τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει πρόθυμη να αγοράσει περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, ένα βήμα που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απαιτήσει από την Ευρώπη, εν μέσω εμπορικού πολέμου και εξωφρενικών δασμών. 


Loader