Φάμελλος: «Συγκάλυψη είναι να σβηστούν τα ίχνη, οι ευθύνες και οι αιτίες της σύγκρουσης και της έκρηξης»

«Υπάρχουν σκοταδιστικές αντιλήψεις και μέσα στην ελληνική Βουλή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

- Newsroom

Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,  αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο Mega και την εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι!» με τη Σίσσυ Χρηστίδου

Ο κ. Φάμελλος ξεκίνησε την τηλεοπτική του παρουσία στέλνοντας ευχές στις γυναίκες που σήμερα γιορτάζουν. «Υπάρχει μια συνήθεια, και πολλοί το κάνουν, να πηγαίνουν λουλούδια σήμερα στις γυναίκες. Νομίζω ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιδιαίτερα για εμάς που συμμετέχουμε στην πολιτική, αλλά και εσάς που είστε στη δημόσια σφαίρα: Πρέπει πράγματι να έχουμε έναν κόσμο με ίσα δικαιώματα, και αυτό δεν το έχουμε καταλήξει. Και πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά για να μην έχουν όχι μόνο μπούλινγκ και διακρίσεις, αλλά να έχουν και δικαίωμα σε όλα οι γυναίκες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά περισσότερα, ιδιαίτερα στην πολιτική. Δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα των διακρίσεων και η πρόσβαση στα αγαθά της ζωής και στην προκοπή. Πρέπει να το πούμε με πολύ εμφατικό τρόπο: Δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα. Είναι μια μέρα που θυμόμαστε τις υποχρεώσεις μας. Θέλω να το πω με αυτό τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε, όπως ήταν φυσικό και στο χθεσινό χυδαίο σχόλιο του βουλευτή Δράμας, Δημήτρη Κυριαζίδη- διεγράφη το πρωί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ-, ο οποίος επιτέθηκε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας υποτιμητικά και με αήθη τρόπο «κάνε κανένα παιδί ή υιοθέτησε».

«Πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση διευρυμένη και να έχουμε ανοιχτά μυαλά. Γιατί δυστυχώς κλείνουν τα μυαλά. Θέλω να προσθέσω όμως ότι αυτό το οποίο συζητάμε είναι η ουσία της πολιτικής και της Δημοκρατίας. Πολλές φορές έχουμε ένα στίγμα στην πολιτική και μια κλειστή ανάγνωση της Δημοκρατίας, ότι είναι το να πηγαίνουμε κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφίζουμε. Δεν είναι αυτό πολιτική, δεν είναι αυτό Δημοκρατία. Δημοκρατία είναι αυτό που συζητάμε σήμερα: να έχουν ίσα δικαιώματα, σεβασμό και ασφάλεια όλες οι προσωπικότητες, όλα τα πρόσωπα. Παράδειγμα: γιατί η χώρα μας δεν προχωράει στη νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας; Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το έχει προτείνει πάρα πολλές φορές, γιατί αυτό είναι ένα έγκλημα που συνδέεται με το φύλο, το οποίο απεικονίζει μια βαθιά διαχωριστική τομή. Δεύτερο θέμα, μεγάλο, που πρέπει να το προσέξουμε για το μέλλον: Ξέρετε ότι γίνεται παγκόσμια μια συζήτηση για την αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών, η οποία είναι πλέον ανησυχητική; Υπάρχουν σκοταδιστικές αντιλήψεις και μέσα στην ελληνική Βουλή, εγώ το επισήμανα από την πρώτη μέρα που βγήκε αυτή η νέα Βουλή που συζητάει ακόμα και για την απονομιμοποίηση των αμβλώσεων. Αυτά είναι ακραία πράγματα».

Συνέχισε δε λέγοντας πως «πάρα πολλά πράγματα ξαναμπαίνουν μέσα σε ένα μεγάλο αλώνι. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι σημαίνει Δημοκρατία και τι σημαίνει πολιτική. Κάνουμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση, και μπράβο, αφορά στον πυρήνα του τι είναι δικαίωμα, τι είναι άνθρωπος, τι είναι ισότητα, τι είναι ελευθερία. Αυτή τη συζήτηση πρέπει να την κατοχυρώσουμε. Ξέρετε, δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης και στην τηλεόραση, πολλές φορές μια γρήγορη συζήτηση, λίγο επιφανειακή, που παρασύρεται από τη διάθεση του να πάμε στο γρήγορα αντιληπτό, χάνει την ουσία. Και το κάνει το λάθος αυτό και η πολιτική. Γι' αυτό και είμαστε σε μια περίοδο φθοράς και απαξίωσης της πολιτικής. Το να έχουν ίσα δικαιώματα όλοι οι πολίτες, αλλά δικαίωμα και στη δουλειά, δικαίωμα και στο σπίτι, δικαίωμα στο σχολείο, στην υγεία, αυτό είναι πολιτική. Γιατί απαξιώνεται η πολιτική και ανησυχώ ιδιαίτερα».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή διαδικασία τη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ανέφερε πως «υπάρχει μεγάλη ένταση στη Βουλή και πιστεύω ότι απεικονίζει την ένταση που υπάρχει και στην κοινωνία και την αγωνία. Υπάρχουν ερωτήματα αναπάντητα τα οποία πολλαπλασιάζονται. Ξέρετε, όσο περνάει ο καιρός, και όταν οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από ένα τραγικό δυστύχημα, το έγκλημα των Τεμπών - γιατί υπάρχουν ευθύνες, γι' αυτό και αναφέρεται ως έγκλημα και πιστεύω ότι είναι και κατοχυρωμένο - και δεν υπάρχουν απαντήσεις, προστίθεται μια αγωνία σε τι κοινωνία ζούμε, γιατί δεν υπάρχει αποκάλυψη της αλήθειας και κανονικά η απονομή της Δικαιοσύνης. Κι αυτό γίνεται ντόμινο αρνητικό, και παίρνει και την πολιτική, γιατί παίρνει την κυβέρνηση, παίρνει την Δικαιοσύνη. Και εδώ υπάρχει ένα ερώτημα, εγώ γι' αυτό το έθεσα: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να πούμε ποιοι φταίνε, τι πρέπει να αλλάξουμε. Δεν θα είναι ίδια η κοινωνία μας μετά από αυτό».

Σε ερώτηση για τη σύμβαση 717 και τυχόν ευθύνες των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «σαφέστατα υπήρχε καθυστέρηση στην υλοποίηση της 717 γιατί υπογράφηκε με σοβαρά ελλείμματα πριν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράφτηκε ελλειμματική αυτή η σύμβαση. Αυτό είναι πρόβλημα του ελληνικού κράτους και δεν θα παίξω εγώ παιχνίδι πάνω σε αυτό».

Επέμενε δε στη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και τις ευθύνες της κυβέρνησης τονίζοντας πως «είναι άλλο η ευθύνη υπουργών κι άλλο η βουλευτική ασυλία. Είναι δύο διαφορετικά ζητήματα. Ο κ. Καραμανλής και όλοι οι υπουργοί πρέπει να ελεγχθούν με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Διότι εδώ υπήρχε, δυστυχώς, και από το Σύνταγμα, ένα μικρό παράθυρο που απέτρεπε και κάλυπτε τους υπουργούς. Ουσιαστικά είχαν περισσότερα δικαιώματα από τους πολίτες. Υπήρχε αποσβεστική προθεσμία, μειωνόταν ο χρόνος που μπορούσε να κατηγορηθούν. Εδώ λοιπόν, οφείλω να το καταγγείλω. Στη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μην υπάρχει αυτή η αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή να υπάρχει δυνατότητα χρόνου ώστε να ελεγχθεί ένας υπουργός. Ψηφίστηκε από τη Βουλή, και ο κ. Μητσοτάκης έξι χρόνια δεν έχει φέρει τον εφαρμοστικό νόμο. Υπάρχει δηλαδή ένα μικρό παραθυράκι που μπορεί, το απεύχομαι, να τελειώσει αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο...» και επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξουν πολλές προανακριτικές επιτροπές.

Εξήγησε επίσης πώς εννοεί τον όρο συγκάλυψη στην τραγωδία των Τεμπών. «Συγκάλυψη είναι να σβηστούν τα ίχνη, οι ευθύνες και οι αιτίες της σύγκρουσης και της έκρηξης. Εκεί ήταν το μεγάλο πρόβλημα. Χθες είπα κάτι ξεκάθαρα: Η συγκάλυψη ήταν σχέδιο της κυβέρνησης μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που ερχόντουσαν, για να μην υπάρχει αποτύπωμα πολιτικού κόστους. Ένα το κρατούμενο. Τι είναι η συγκάλυψη; Συγκάλυψη είναι την πρώτη ώρα που πηγαίνει ο κύριος Μητσοτάκης να λέει για ανθρώπινο λάθος. Μια γρήγορη τοποθέτηση. Συγκάλυψη είναι ένα μονταρισμένο ηχητικό που βγήκε στα μέσα ενημέρωσης, που μπορεί να μην πήγε στις ανακριτικές αρχές, αλλά δημιούργησε παραπλάνηση. Συγκάλυψη είναι να έρχεται μια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και να λέει ο πρωθυπουργός ότι η πλειοψηφία, οι ίδιοι δηλαδή, δεν είχαν μια καλή στιγμή, δηλαδή ότι κρύψαν μάρτυρες».

Όσο για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις ο κ. Φάμελλος απάντησε: «Παραμένει ανοιχτή μία κουβέντα για τις προανακριτικές επιτροπές, διότι πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης αν θα έρθει και αν θα έρθουν υπουργοί και αν ο έλεγχος θα γίνει διευρυμένος με βάση τα στοιχεία του ανακριτικού έργου. Γιατί αυτό είναι ένα πρόβλημα. Όμως ήταν μια καλή στιγμή, θεωρώ, το ότι η κοινωνία μάς είπε "βρείτε τα γιατί υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, γιατί δεν πάει άλλο", γιατί η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτά ερωτήματα για την αλήθεια και τη Δικαιοσύνη, και μπορέσαμε τέσσερα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να βρούμε έναν τρόπο διαλόγου. Καταθέσαμε μια πρόταση δυσπιστίας, που ήταν μια θετική στιγμή. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Γιατί όταν καταθέτεις μια πρόταση δυσπιστίας, το ερώτημα είναι, την καταθέτεις μόνο γιατί έρχεται σε αντιστοίχιση με την κοινωνία ή γιατί βλέπεις σοβαρά προβλήματα δικαίου να υπάρχουν στη χώρα; Όχι, δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, γιατί δεν αντιστοιχεί και στους κανόνες της Δημοκρατίας, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ανάγκες της κοινωνίας. Και να σας πω την αλήθεια, δεν είναι μόνο τα Τέμπη. Είναι και οι υποκλοπές, αλλά βάλτε και την ακρίβεια, βάλτε το πρόβλημα με τις τράπεζες, με το ρεύμα, με την υγεία, με την παιδεία. Ο κόσμος που βγαίνει στις διαδηλώσεις έχει έναν θυμό και μια αγωνία και για τα υπόλοιπα αδιέξοδα της ζωής».

Loader