- Newsroom
Η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής», η πιο ιστορική και έγκυρη εφημερίδα της Βορείου Ελλάδος, με 114 χρόνια πορείας στον ελληνικό Τύπο, από κοινού με το portal emakedonia.gr, διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα, 12 Μαΐου 2025, το Fast Forward Forum του 2025, μία ετήσια συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης, τοπικών φορέων και εκπροσώπων της παραγωγικής οικονομίας που φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός.
Σκοπός μας είναι όχι μόνο να θέσουμε την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, υποβάλλοντας καίρια ερωτήματα και παρέχοντας την ευκαιρία στους καθ' ύλην αρμόδιους να παρουσιάσουν στο κοινό το αναπτυξιακό τους όραμα, αλλά και να συμβάλλουμε στη διατύπωση προτάσεων και την προώθηση λύσεων για τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας. Γνωρίζουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν αλλά κάθε φορά, μέσα από τα συνέδρια και της ημερίδες του δημοσιογραφικού συγκροτήματος «Μακεδονία» θέλουμε να γίνεται ένα βήμα μπροστά για τον τόπο μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μία καμπή και αναζητά την πυξίδα της, για να πορευτεί στις επόμενες δεκαετίες. Διεκδικήσεις των προηγούμενων δεκαετιών έχουν κλείσει τον κύκλο τους είτε γιατί τα έργα ήταν για διάφορους λόγους ανέφικτα και δεν προχώρησαν είτε γιατί ολοκληρώθηκαν, έστω και με καθυστερήσεις. Από αυτόν τον κύκλο των έργων συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ανάπλαση της ΔΕΘ, για την οποία περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της ως προς τις προθέσεις της, και η πολυαναμενόμενη επέκταση του έκτου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που ευελπιστούμε ότι θα φέρει νέα πνοή στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής και θα αναβαθμίσει τη στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης. Το μείζον ερώτημα είναι πώς θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την ευημερία και την ανάπτυξη, για την παραγωγή πλούτου και την υγιή κατανομή του στην κοινωνία, για να υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους, ώστε αυτοί να παραμείνουν στον τόπο και να χτίσουν εδώ το μέλλον τους.
Οι τρεις ενότητες
Η αυριανή εκδήλωση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες:
α) Ανάπτυξη, μία διαρκής πρόκληση - Η προοπτική της Θεσσαλονίκης.
β) Υποδομές που χτίζουν το αύριο.
γ) Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στόχος είναι να συζητηθεί το πώς η Κεντρική Μακεδονία μπορεί να γίνει μία Περιφέρεια που δημιουργεί προοπτικές ευημερίας για τους κατοίκους της, βελτιώνοντας τα δίκτυα μεταφορών και επικοινωνιών, προσελκύοντας νέες επενδύσεις που ανοίγουν ευκαιρίες απασχόλησης και επενδύοντας στη βιωσιμότητα για το παρόν και το μέλλον.
Την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας, ο οποίος θα αναφερθεί στα μεγάλα έργα υποδομής που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, ενώ, παράλληλα, θα δώσει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. Παρέμβαση στο φόρουμ θα κάνει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Την εκδήλωση θα ανοίξει εκ μέρους της Μακεδονία Ενημέρωση Α.Ε., εκδότριας εταιρείας της «Μακεδονίας» και του emakedonia.gr, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Αθανάσιος Σαββάκης, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν η περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αθηνά Αηδονά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης.
Τo στοίχημα της ανάπτυξης
Η ανάπτυξη της πόλης μόνο εύκολη δεν είναι. Η Θεσσαλονίκη ψάχνει να βρει «τι θα γίνει όταν θα μεγαλώσει» και με ποιο τρόπο θα καταφέρει να φέρει πίσω τα παιδιά της, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης για να δουλέψουν και που σιγά σιγά έχουν αρχίσει και επιστρέφουν. Να δει και να βρει (κυρίως) την ταυτότητά της και εκείνο τον τομέα πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.
Γιατί η πόλη έχει ακούσει πολλά.«Μητρόπολη των Βαλκανίων», «Πόλη της γαστρονομίας», «Πρωτεύουσα της παιδείας» μέχρι «Silicon Valley της Μακεδονίας». Είχε, επίσης, να αντιμετωπίσει και πολλά εμπόδια. Ξεκινώντας από το αυτοκαταστροφικό «για όλα φταίει η Αθήνα» και φαινόμενα «μη συντονισμού» έως συχνά και «ανταγωνισμού των ανθρώπων και των φορέων της πόλης», και φτάνοντας μέχρι την υπαρκτή, πολλές φορές, κυβερνητική αδιαφορία για την εξέλιξη της πόλης. Συχνά, δε, η διεκδικητικότητα της Θεσσαλονίκης ήταν ενοχλητική σε κάποια κέντρα.
Όλα αυτά είναι πιθανόν να ήρθε η ώρα να τα βάλουμε στην άκρη, καθώς, όπως φαίνεται, κάποια έργα που συζητούνταν στην πόλη εδώ και χρόνια υλοποιούνται και, άρα, πρέπει να βρούμε το πού βαδίζουμε, έχοντας αυτήν τη στιγμή 4 βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Την ανάπλαση της Έκθεσης, που συζητιέται πάνω από 20 χρόνια, την πρόκληση της καινοτομίας που στο παρελθόν συχνά είχε αποτελέσει ένα στοίχημα που ποτέ δεν κερδήθηκε και που σήμερα με το ThessINTEC ίσως να έχει την τελευταία ευκαιρία για την καινοτομία, το λιμάνι και την επέκταση του 6ου προβλήτα, που ακούγεται εδώ και χρόνια, αλλά δεν υλοποιείται, και φυσικά το ισχυρό όπλο που είχε η πόλη τα παλιά χρόνια και το οποίο δεν ήταν άλλο από τη βιομηχανία της.
Αν κάτι αυτήν την περίοδο δείχνει ευοίωνο είναι μία γενική τάση των φορέων και των εκπροσώπων της πόλης να αποφεύγουν τους ανταγωνισμούς, να συνεργάζονται μεταξύ τους και να διεκδικούν χωρίς κραυγές και υπερβολές. Γιατί στο παρελθόν υπήρξαν εμπόδια, αλλά έπεσαν και αρκετές τρικλοποδιές. Και από την Αθήνα αλλά και μεταξύ μας.
Το ζήτημα, λοιπόν, σήμερα είναι η ταυτότητα και η πυξίδα για το αύριο και το πώς θα προχωρήσει με σίγουρα πόδια η ανάπτυξη της πόλης. Ένα θέμα που θα συζητήσουμε στο πρώτο πάνελ της ημερίδας της «Μακεδονίας» με ανθρώπους που έχουν λόγο, άποψη και βαρύτητα: τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, Κώστα Γκιουλέκα, τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσο Τζήκα, το διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ, Γιάννη Τσάρα, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΤhessΙNTEC, Νίκο Ευθυμιάδη, την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕΘ, Χρήστο Σαραντόπουλο, και τον τομεάρχη Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Πάρι Κουκουλόπουλο.
Οι υποδομές, μετά το Μετρό
Για πάρα πολλά χρόνια, όταν μιλούσαμε για υποδομές στη Θεσσαλονίκη, η συζήτηση άρχιζε και τελείωνε στο Μετρό. Ένα έργο ταμπού το οποίο ταλαιπώρησε την πόλη, αλλά συγχρόνως την εγκλώβισε στην επίτευξη αυτού του στόχου, αφήνοντας κατά μέρος όλες τις υπόλοιπες σοβαρές ανάγκες που είχε η περιοχή όσον αφορά τα μεγάλα έργα υποδομής. Αλλά και ό,τι σχεδιαζόταν κατά καιρούς, όπως για παράδειγμα η κατασκευή νέας εξωτερικής περιφερειακής, η δημιουργία νέου σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου στη Σίνδο, ο δυτικός προαστιακός κ.ά., συνήθως έμεναν σε επίπεδο προκαταρκτικών μελετών, οι οποίες εγκαταλείπονταν σε κάποια κυβερνητικά συρτάρια.
Πλέον, από τον περασμένο Νοέμβριο η βασική γραμμή του Μετρό είναι πραγματικότητα. Λίγους μήνες νωρίτερα ξεκίνησε το έργο της αναβάθμισης της ανατολικής περιφερειακής που περιλαμβάνει και την κατασκευή του υπερυψωμένου αυτοκινητόδρομου, γνωστού ως FlyOver. Αρκούν αυτά στη Θεσσαλονίκη; Ασφαλώς όχι. Η πόλη αλλά και η Κεντρική Μακεδονία γενικότερα έχουν μείνει πολύ πίσω τα προηγούμενα χρόνια. Όχι μόνο σε σύγκριση με το λεκανοπέδιο αλλά σε σχέση και με τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, στο βαθμό μάλιστα, που φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Είναι πολλά ακόμη εκείνα που πρέπει να γίνουν, και μάλιστα με ρυθμούς πολύ ταχύτερους απ' αυτούς που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Στον τομέα των Υποδομών και Μεταφορών έχουμε τις επεκτάσεις του Μετρό, την αναβάθμιση σημαντικών οδικών αξόνων, όπως ο δρόμος Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, ο οποίος παραμένει εδώ και πολύ καιρό ένα ανοιχτό εργοτάξιο. Επίσης, η αναβάθμιση του δρόμου Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών, στο τμήμα ως την Θέρμη, η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού που θα ανοίξει τον δρόμο για τη συντήρηση του αυτοκινητόδρομου, η περαιτέρω αναβάθμιση του στόλου του ΟΑΣΘ, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία ένα, δύο χρόνια κ.ο.κ.
Σημαντικά έργα τα οποία θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης είναι και αυτά των μεγάλων αστικών αναπλάσεων, όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων κ.λπ.
Μία άλλη ιδιαιτερότητα της Θεσσαλονίκης, σε σχέση με την Αθήνα, είναι ότι, με εξαίρεση το Μετρό, πολλά από τα έργα σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Τελευταίο παράδειγμα είναι το FlyOver αλλά και η προωθούμενη ανάπλαση της ΔΕΘ. Είναι το ΣΔΙΤ μία καλή και συμφέρουσα μέθοδος για την κατασκευή μεγάλων έργων;
Αυτά και άλλα πολλά θέματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο της 2ης ενότητας του αυριανού Fast Forward Forum 2025 που αφορά τις υποδομές, το οποίο διοργανώνει ο εκδοτικός Όμιλος της «Μακεδονίας». Σε αυτό θα συμμετάσχουν οι: Νίκος Ταχιάος, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Υποδομών, Πάρις Μπίλλιας, αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Ντίνος Μπενρουμπή, αντιπρόεδρος και CEO της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Αναστάσιος Αρανίτης, γενικός διευθυντής του Ομίλου ΑΚΤΟΡ, Αντώνης Μιτζάλης, εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρείας ΑΒΑΞ, Χρύσα Αράπογλου, δήμαρχος Καλαμαριάς, Κατερίνα Νοτοπούλου, βουλεύτρια Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ηλίας Περτζινίδης, πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ, Μαρία Τσιομπάνου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.
Βιωσιμότητα στην πράξη
H έννοια της βιωσιμότητας είναι κάτι ευρύ, ουσιαστικά αφορά το μέλλον. Περιλαμβάνει φυσικά την έννοια της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά όχι μόνο. Οι επιτυχημένες πόλεις είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, προσελκύουν ανθρώπινο κεφάλαιο, δημιουργούν ευκαιρίες, προάγουν την κοινωνική συνοχή, αξιοποιούν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και τη βελτίωση της ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Η περιφερειακή οικονομική και κοινωνική επιτροπή του ΟΗΕ για την Ευρώπη, UNECE, ορίζει ότι μία βιώσιμη πόλη είναι ταυτόχρονα και καινοτόμος, χρησιμοποιεί την τεχνολογία, για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι καλύπτει τις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών όσον αφορά τις οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές συνθήκες. Με αυτό το σκεπτικό εντάξαμε στην ημερίδα την τρίτη ενότητα, ομιλητές που έχουν να παρουσιάσουν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται στην Κεντρική Μακεδονία και συμβάλλουν στον στόχο της βιωσιμότητας.
Ένα καλό παράδειγμα είναι οι παρεμβάσεις για την απορρύπανση του δυτικού παράκτιου μετώπου, που αποτελεί μέρος μίας περιοχής Natura. Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένη και έπειτα από παρέμβαση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εξυγιαίνεται με σκοπό να αποδοθεί ξανά στους κατοίκους της πόλης- ένα μοντέλο για το πώς μία υποβαθμισμένη περιοχή μπορεί να πάρει νέα ζωή, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αλλού. Στην ημερίδα θα γίνει αναφορά και στο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, αλλά και σε έργα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με πόρους του Πράσινου Ταμείου. Επίσης, θα παρουσιαστεί η πρόοδος υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων, καθώς και καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας, η προσπάθεια διαφύλαξης του πολύτιμου πόρου του νερού, καθώς και καινοτόμες λύσεις για «πράσινα» καύσιμα.
Στην τελευταία ενότητα του φόρουμ θα συμμετάσχουν οι: Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,
Ιωάννης Ανδρουλάκης, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Άνθιμος Αμανατίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας Χορτιάτη και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Μούργος, πρόεδρος της ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε., Γιάννης Παπαηλιόπουλος, διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός και ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ και δρ Σπύρος Κιαρτζής, διευθυντής νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας της HELLENiQ ENERGY.
Το μέλλον της αυτοδιοίκησης
Σε μία χρονική στιγμή που είναι ανοικτή η διαβούλευση για τον νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, το θεσμικό εργαλείο για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η παρέμβαση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δημάρχου Αμπελόκηπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου. Η ΚΕΔΕ έχει ήδη θέσει τις βασικές προτεραιότητές της για την «επόμενη μέρα», όπως η οριστική επίλυση του προβλήματος της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ και επιστροφή των πόρων που αφαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια, το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ Κράτους, Περιφερειών και Δήμων, ώστε να μπει τέλος στις αλληλοεπικαλύψεις, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης με συγκεκριμένο πρόγραμμα προσλήψεων, η ενίσχυση της διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.
«Η Κεντρική Μακεδονία σε πορεία Fast Forward» - Το πρόγραμμα
Δευτέρα 12 Μαΐου 2025
Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», ΔΕΘ-Helexpο
Ώρα προσέλευσης 10:15
10:30-11:00 Χαιρετισμοί
Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος ΔΣ Μακεδονία Ενημέρωση Α.Ε.
Αθηνά Αηδονά, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
11:00 Εναρκτήρια ομιλία
Χρίστος Δήμας, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
11:30-13:00 1η Ενότητα: Ανάπτυξη, μια διαρκής πρόκληση - Η προοπτική της Θεσσαλονίκης
Κώστας Γκιουλέκας, Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης)
Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO Α.Ε.
Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος
Χρήστος Σαραντόπουλος, Β’ Αντιπρόεδρος ΕΒΕΘ
Ιωάννης Τσάρας, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΘ Α.Ε.
Νίκος Ευθυμιάδης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος ThessINTEC
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας
Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης, Υπεύθυνου ΚΤΕ Οικονομικών, ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Συντονισμός: Νίκος Οικονόμου, Δημοσιογράφος
13:00 Παρέμβαση: Απόστολος Τζιτζικώστας, Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού
13:00-14:30 2η Ενότητα: Υποδομές που χτίζουν το αύριο
Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Υποδομών
Πάρις Μπίλλιας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων
Ντίνος Μπενρουμπή, Αντιπρόεδρος & CEO, ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ
Αναστάσιος Αρανίτης, Γενικός Διευθυντής, Όμιλος AKTOR
Αντώνης Μιτζάλης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, ΑΒΑΞ
Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Ηλίας Περτζινίδης, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΚΜ
Μαρία Τσιομπάνου, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωση Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων
Συντονισμός: Νίκος Ηλιάδης, Δημοσιογράφος
14:30-15:00 Παρέμβαση: Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελόκηπων-Μενεμένης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ
Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης- Αρμοδιότητες, Πόροι
15:00-16:30 3η Ενότητα: Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης
Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης
Ιωάννης Ανδρουλάκης, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου
Άνθιμος Αμανατίδης, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΥΑΘ Α.Ε.
Μιχάλης Γεράνης, Πρόεδρος ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Μούργος, Πρόεδρος ΤΕΧΑΝ Α.Β.Ε.Ε.
Γιάννης Παπαηλιόπουλος, Ιδρυτικό Μέλος ΑΝΑΚΕΜ, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, Διευθυντής Νέων Τεχνολογιών & Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας, HELLENiQ ENERGY
Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία
Συντονισμός: Σοφία Χριστοφορίδου, Δημοσιογράφος
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Υπό την Αιγίδα: ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, ΚΕΔΕ, ΠΕΔΚΜ, ΤΕΕ/ΤΚΜ
Platinum Χορηγός: METKA ΑΤΕ
Μεγάλοι Χορηγοί: Όμιλος AKTOR, HELLENiQ ENERGY
Χορηγοί: ΕΥΑΘ Α.Ε., THESSΙNTEC, ΟΛΘ, ΤΕΧΑΝ ABEE,
ΔΕΘ-HELEXPO, ΤΜΕΔΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ PASS, ΑΝΑΚΕΜ Α.Ε., ΑΒΑΞ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ
Υποστηρικτής: DIMAND Α.Ε.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 11.05.2025