FFF 2025 – Σ. Κιαρτζής: Στόχος είναι το 2030 να έχουμε μειώσει τις απευθείας εκπομπές μας κατά 50%

Ο διευθυντής νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας της HELLENIQ ENERGY μίλησε για το πλάνο και τον ορίζοντα υλοποίησης του έργου τους

Ο Δρ. Σπύρος Κιαρτζής, διευθυντής νέων τεχνολογιών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας της HELLENIQ ENERGY, μίλησε από το βήμα του στο Fast Forward Forum που διοργανώνει η «Μακεδονία της Κυριακής» και το emakedonia.gr στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ για τους στόχους του ομίλου, τον ορίζοντα υλοποίησης των πλάνων τους, αλλά και τη μείωση που θα έχει η επένδυσή τους αυτή στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης στο ανθρακικό τους αποτύπωμα ως εταιρεία.

Αρχικά τόνισε πως «νομίζω ότι ως ενεργειακός όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους στην ανατολική Ευρώπη, η HELLENIQ ENERGY, η οποία ουσιαστικά είναι η συνέχεια της ‘Ελληνικά Πετρέλαια’ που γνωρίζαμε από παλιά έχει επικεντρωθεί στο κομμάτι που λέγεται νέες τεχνολογίες, καινοτομία, στο κομμάτι της ενέργειας και των καυσίμων. Ως ενεργειακός όμιλος προσπαθούμε να πετύχουμε για την ενέργεια, η οποία είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη, τα τρία βασικά κομμάτια: Το ένα είναι να έχουμε επαρκή και προσιτή ενέργεια, που είναι πολύ σημαντικό, να διασφαλίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και επιπλέον να μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα για να προστατεύουμε το περιβάλλον. Συνεπώς, για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε να διαφοροποιήσουμε το ενεργειακό μας δείγμα, να προσθέσουμε στη γκάμα που έχουμε καινούρια καύσιμα, μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος και καινούριες τεχνολογίες για τον τρόπο που παράγουμε τα συμβατικά, τα κλασικά καύσιμα, τα οποία έχουμε. Αυτό σημαίνει επενδύσεις. Αυτό σημαίνει στην περίπτωσή μας επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και αναφορικά με τη βόρεια Ελλάδα και με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης, έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι της τάξεως του 1 δισ. που έχει να κάνει με τη δημιουργία του λεγόμενου «Green Hub North» στον βορρά. Τι σημαίνει αυτό; Με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα έχουμε στην περιοχή της βορείου Ελλάδος, θα τροφοδοτούμε απευθείας το διυλιστήριο, επομένως θα το καταστήσουμε 100% στον ηλεκτρισμό του από ανανεώσιμες πηγές.

Για το τι ορίζοντα υλοποίησης έχει η συγκεκριμένη επένδυση επεσήμανε ότι «έχει ξεκινήσει, έχει αδειοδοτηθεί το κομμάτι της γραμμής, το κομμάτι των φωτοβολταϊκών πάρκων, το κομμάτι που έχει να κάνει με την αποθήκευση, γιατί συνδυάζεται και με αποθήκευση. Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και κάποια στιγμή θα παράγουμε πράσινο υδρογόνο, το οποίο σημαίνει ότι θα είναι χωρίς εκπομπές, θα είναι καθαρά από ηλεκτρόλυση με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, και το πράσινο υδρογόνο σκεφτόμαστε ακολούθως μετά – αυτό είναι το επενδυτικό πλάνο – να το μετατρέψουμε σε πράσινη αμμωνία. Η πράσινη αμμωνία είναι καύσιμο για την ακτοπλοΐα, για τις θαλάσσιες μεταφορές»

Για τη μείωση που θα έχει η επένδυσή τους αυτή στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης στο ανθρακικό τους αποτύπωμα σχολίασε πως «το ανθρακικό αποτύπωμα το δικό μας υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το ελέγξεις: 1) Οι απευθείας εκπομπές που έχεις και 2) οι έμμεσες εκπομπές. Εμείς, όμως, δεν βλέπουμε μόνο το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, αλλά σαν όμιλος βλέπουμε και τα τρία που έχουμε, και στον Ασπρόπυργο και στη Ελευσίνα, όπου αντίστοιχα οι επενδύσεις αγγίζουν τα 4 δισ. συνολικά. Άρα, εκείνο που έχουμε βάλει σαν στόχο είναι το 2030 να έχουμε μειώσει τις απευθείας εκπομπές μας κατά 50% και το 2050 να προσπαθήσουμε να τείνουμε να τις μηδενίσουμε. Και γι’ αυτό τον λόγο επενδύουμε ήδη, δεν είναι κάτι καινούριο που κάνουμε. Έχουμε τα τελευταία χρόνια ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές. Σήμερα που μιλάμε έχουμε 500MW σε λειτουργία ήδη, αιολικά και φωτοβολταϊκά. Μέσα στο επόμενο 12μηνο θα έχουμε άλλα τόσα σε λειτουργία που είναι ήδη σε φάση κατασκευής. Επομένως, στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του ’26, θα έχουμε ένα πολύ σημαντικό χαρτοφυλάκιο».

Loader