ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΕΡΟΛΥΜΠΟΣ ΣΤΗ "Μ" Αναζητούμε τον τόπο όπου θα επιστρέψουμε

- Newsroom

Το 2008 ο φωτογράφος Γιώργης Γερόλυμπος προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη με δύο φωτογραφικές μηχανές κι ένα σημειωματάριο. Οδήγησε 16.994 χιλιόμετρα σε 61 ημέρες. Διέσχισε 27 πολιτείες, 35 πόλεις, 9 εθνικά πάρκα, 4 ερήμους και 3 θάλασσες. Έτσι… “είχα την ευκαιρία να με συναντήσω ξανά μετά από πολύ καιρό”, σημειώνει ο ίδιος.



Της Έλσας Σπυριδοπούλου
elsaspi@gmail.com


Τις εικόνες που γεννήθηκαν από αυτό το ταξίδι τις συναντάμε στην γκαλερί “TinT”, στην έκθεση “Road Trip. USA. 16994.61.2”. Εντάσσεται στη PhotoBiennale / 21η Φωτογραφική Συγκυρία του Μουσείου Φωτογραφίας, η θεματική της οποίας είναι “Τόπος”. Έναν τόπο διαφορετικό από τον δικό μας επέλεξε να μας παρουσιάσει ο κ. Γερόλυμπος.

Κατάλληλη έκθεση για τον “Τόπο” της PhotoBiennale. Ποιον τόπο άραγε θεωρείτε ότι αναζητούμε; Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση… Νομίζω αυτόν στον οποίο θα επιστρέψουμε. Όποιο ταξίδι κι αν κάνει κάποιος, νομίζω ότι, στην πραγματικότητα, το κάνει για να μπορέσει να δει τον δικό του τόπο καλύτερα όταν επιστρέψει. Όπου κι αν πάει -ανεξαρτήτως αν φωτογραφίζει ή όχι-, νομίζω ότι το ταξίδι είναι, κυρίως, για να αντιληφθεί τον δικό του χώρο και κυρίως τον εαυτό του μέσα σ’ αυτόν.

Σαν μια Ιθάκη... Σίγουρα. Γι’ αυτό και βλέπει κανείς διαφορά στους ανθρώπους που έχουν εμπειρία του έξω και σε όσους δεν έχουν. Για παράδειγμα, όποιος έχει κάνει σπουδές ή ζούσε ή εργαζόταν έξω, αυτές τις μέρες βλέπει με εντελώς διαφορετική ματιά όσα συμβαίνουν στο οικονομικό / κοινωνικό πεδίο από κάποιον που δεν έχει βγει από τα σύνορα. Ίσως πιο δίκαια, θα έλεγα.

Μια που μιλάτε για δικαιοσύνη, η φωτογραφία δικαιώνεται πλέον στον εικαστικό χώρο; Απολύτως! Ήρθε η ώρα της, νομίζω. Υπήρχαν εξαιρετικοί δημιουργοί πριν από τη δική μου γενιά οι οποίοι θέσανε τις βάσεις. Δεν τους προέκυψε η δημοφιλία και η αναγνωρισιμότητα που προκύπτει στην επόμενη γενιά -αλλά κάθε φορά έτσι είναι. Κάποιος αρχικά οδηγεί και μετά συνεχίζει -ή τουλάχιστον θα όφειλε- κάποιος άλλος. Νομίζω ότι τώρα υπάρχει ένας αριθμός ανθρώπων οι οποίοι σπρώχνουμε ο ένας τον άλλον. Και επίσης να σας πω ότι είμαστε σε πολύ υψηλό επίπεδο, και για τα ευρωπαϊκά και για τα παγκόσμια δεδομένα. Οι έλληνες καλλιτέχνες φωτογράφοι στέκονται επί ίσοις όροις πλάι στους ξένους, χωρίς καμία αμφιβολία.

Τους βοηθάει για τις εικόνες που θέλουν να αποτυπώσουν το φως και το τοπίο της Ελλάδας; Καθόλου! Ποιο τοπίο; Αυτό με τα καλώδια, με τους κάδους, με τις πινακίδες και τα σκουπίδια; Αν υπάρχει μια δυσκολία σ’ αυτή τη ρημάδα τη δουλειά, είναι να είσαι φωτογράφος στην Ελλάδα! Ήταν υπέροχη, εμείς απλά τη διαλύσαμε. Δεν αφήσαμε ραχούλα και πεδιάδα χωρίς να επέμβουμε. Ελάχιστες είναι οι καλαίσθητες επεμβάσεις που βρίσκουμε.

Τι διαθέτει, αλήθεια, η φωτογραφία που δεν υπάρχει σε άλλη εικαστική έκφραση; Τρομακτική δύναμη. Έχει ένα φοβερό χαρακτηριστικό η φωτογραφία: Δεν χαρακτηρίζεται τόσο άμεσα και αυτόματα ως τέχνη. Επειδή κάθε άνθρωπος έχει πρόσβαση σε μια μηχανή, θεωρεί ότι μπορεί να είναι και αυτός φωτογράφος, κι αυτό κρατά την τέχνη σε εγρήγορση. Πολλές φορές, καταξιωμένες μορφές τέχνης μπαίνουν σε ένα δικό τους δρόμο και αρχίζουν και αποκτούν απόσταση από την πραγματικότητα καθαυτή. Η φωτογραφία -επειδή ακόμη οφείλει να το αποδεικνύει- είναι ζωντανή. Δεν έχει εφησυχάσει. Νομίζω πως αυτό είναι που δεν θα με αφήσει να την αφήσω.

Mια που συμμετέχετε στη PhotoBiennale, πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο θεσμός; Αποτελεί ελπίδα ολωνών. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, διότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση, και όταν δεν υπάρχει χρηματοδότηση, οι ξένες παραγωγές μπορούν να έρθουν με την υποστήριξη, για παράδειγμα, των πνευματικών ιδρυμάτων. Όταν όμως θέλεις ανάπτυξη για σύγχρονους, νέους, ντόπιους καλλιτέχνες, δεν μπορεί να μη σου κάνει κάποιος την παραγωγή. Αντιλαμβάνεστε ότι η έκθεση που βλέπετε εδώ έχει πολύ μεγάλο κόστος για μένα, το οποίο καλύπτω εγώ. Άλλα παιδιά, πιο νέα από μένα, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Ευχή είναι, από τη στιγμή που υπάρχει κίνηση τόσα χρόνια στη φωτογραφία και εξελίσσεται, με κάποιο τρόπο να υποστηριχτεί, και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, από την πόλη καθαυτή, και από την πολιτεία.
 

  • Γκαλερί “TinT” (Χρυσ. Σμύρνης 13). Έκθεση Γιωργή Γερόλυμπου "Road Trip”, στο πλαίσιο της PhotoBiennale. Διάρκεια έως 22 Μαΐου.
Loader