Γιώργος Γιάτσης: Ο Θεσσαλονικιός προπονητής και καθηγητής των ΤΕΦΑΑ που διδάσκει βόλεϊ σε όλο τον κόσμο

Ο νέος τεχνικός της γυναικείας ομάδας του ΠΑΟΚ μιλάει στο emakedonia.gr με αφορμή την απόφασή του να επιστρέψει στους πάγκους μετά από μια 10ετία

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΠΑΟΚ ανακοίνωσε προ ημερών την πρόσληψη του Γιώργου Γιάτση, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Χρήστο Πάτρα, αναλαμβάνοντας να καθοδηγήσει τις φιναλίστ του φετινού πρωταθλήματος τη νέα χρονιά στη Volley League.

Αυτή είναι η δεύτερη θητεία του έμπειρου προπονητή στον Δικέφαλο, καθώς έχει προηγηθεί η συνεργασία του με την ανδρική ομάδα του συλλόγου τη σεζόν 2013-’14. Την επόμενη σεζόν ο Γιάτσης είχε επιστρέψει στην ανδρική ομάδα του Άρη και αυτή ήταν η τελευταία του φορά σε κάποιον πάγκο, αφού έκτοτε αφιερώθηκε στο επιστημονικό του έργο, όντας παράλληλα καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος μίλησε στο emakedonia.gr με αφορμή την επιστροφή του στους πάγκους, αλλά και την δεκαετία που προηγήθηκε, η οποία ήταν γεμάτη ταξίδια σε όλο τον κόσμο, συναναστροφές με σπουδαίους προπονητές και αθλητές και γνωριμία με διάφορες κουλτούρες. Να σημειωθεί ότι ο Γιάτσης είναι ο μοναδικός, εν ενεργεία, Έλληνας Instructor της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (FIVB) και αυτό σίγουρα κάτι λέει.

giatsis-2.jpg

«Για μένα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος και ξεκινάει ένας άλλος: Βάζω προς το παρόν μια άνω τελεία στο ερευνητικό μου έργο, στο οποίο είχα αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια, και επιστρέφω στον πάγκο σε επίπεδο συλλόγου», σχολίασε αρχικά ο Γιώργος Γιάτσης, για να προσθέσει ότι: «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν έπαψα να είμαι ενεργά στο χώρο, υπηρετώντας τον όμως από άλλο πόστο. Η προπονητική δεν έφυγε ποτέ από μέσα μου και ήρθε η ώρα να την ασκήσω πλέον στο φυσικό της περιβάλλον. Το είχα πάντα στο μυαλό μου ότι μια μέρα θα επέστρεφα και τώρα θεωρώ ότι ήταν το κατάλληλο timing. Απλά είχα δώσει προτεραιότητα στην έρευνα τα προηγούμενα χρόνια και βλέποντας την κληρονομιά που μπορείς να αφήσεις στο άθλημα, θεωρούσα ότι ήταν πιο σημαντικό».

Ερωτηθείς για το ποιοι ήταν οι λόγοι που τον έκαναν να πει το «ναι» στον ΠΑΟΚ, παρ’ ότι είχε και άλλες προτάσεις στα χέρια του σχολίασε πως «στον ΠΑΟΚ υπάρχει μια εξαιρετική οργάνωση, που σου επιτρέπει να εργαστείς απερίσκεπτα. Επιπλέον, η παρουσία του Γιάννη Γιαννάκη (σ.σ. που είναι τζένεραλ μάνατζερ στην ομάδα) με τον οποίο συνεργάζομαι από το 2017 ήταν ένας επιπλέον λόγος, καθώς οι προηγούμενες συνεργασίες μας είχαν αποτελέσματα στη βελτίωση των παικτριών, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να δημιουργηθεί μια εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

giatsis-4.jpg

Ο Δικέφαλος την περσινή χρονιά έφτασε μέχρι τους τελικούς της Volley League. Τον επιφορτίζει αυτό με επιπλέον άγχος; «Η περσινή ομάδα επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει ο ΠΑΟΚ και ότι δουλεύει σε υψηλό επίπεδο. Το άγχος δεν το σκέφτομαι, δεν με απασχολεί. Η ομάδα θα έχει ένα καλό ρόστερ και υψηλούς στόχους», σχολίασε σχετικά ο Γιώργος Γιάτσης, ο οποίος τόνισε ότι «το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ έχει πολλά περιθώρια για να φτάσει ψηλότερα. Σημειώνει πρόοδο και θεωρώ ότι μπορεί να πάει ακόμα καλύτερο. Όλο αυτό που κάνει ο Πανιώνιος και με δεδομένες τις σταθερές παρουσίες των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού συν τον ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια αποδεικνύεται ότι το άθλημα έχει πλέον μια δυναμική, την οποία δεν είχε παλαιότερα. Πλέον έρχονται παίκτριες στην Ελλάδα, που τα προηγούμενα χρόνια δεν θα έρχονταν. Πιστεύω ότι εάν συνεχίσει να βελτιώνεται το επίπεδο, θα προσελκύσει και περισσότερο κόσμος και ενδεχομένως κάποιες από τις Ελληνίδες που αγωνίζονται στο εξωτερικό να επιλέξουν να επιστρέψουν».

Εξίσου αισιόδοξος δηλώνει συνολικά για το βόλεϊ της Θεσσαλονίκης. «Το βόλεϊ της πόλης είχε και έχει πάντα μια δυναμική. Η πόλη διαθέτει κορυφαίους συλλόγους στο άθλημα μεταξύ των οποίων είναι και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος διακρίνεται σε άνδρες και γυναίκες, ενώ τα τελευταία χρόνια πολλοί σύλλογοι έχουν επενδύσει και στις αναπτυξιακές ηλικίες, γεγονός που θα βοηθήσει πολύ. Είμαι αισιόδοξος ότι τόσο ο Άρης όσο και ο Ηρακλής είναι θέμα χρόνου να επιστρέψουν στη Volley League, ενώ κατά καιρούς βλέπουμε να γίνονται και εκπλήξεις από άλλες ομάδες της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο έμπειρος προπονητής.

giatsis-3.jpg

Οι εμπειρίες σε Κίνα και Ιαπωνία και η συμβολή στην εξέλιξη του αθλήματος

Ως καθηγητής πλέον στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, ο Γιώργος Γιάτσης είχε αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια στο επιστημονικό σου έργο, πραγματοποιώντας σεμινάρια για το βόλεϊ σε σχεδόν 50 χώρες ανά τον κόσμο. Τι έμαθε μέσα από αυτήν την εμπειρία; «αρχικά τα ευρήματα των ερευνών μου πάνω στην κινησιολογία τα κρατούσα για εμένα. Όταν, όμως, άρχισα να τα παρουσιάζω μέσω των Erasmus προγραμμάτων διαπίστωσα πόσο σημαντικό είναι, καθώς υπήρχε ενδιαφέρον. Κατάλαβα ότι το ερευνητικό κομμάτι μού άνοιγε ένα νέο δρόμο και έτσι έκανα σεμινάρια σε 50 χώρες περίπου σε συνδυασμό και με άλλες επισκέψεις», είπε αρχικά ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, για να εξηγήσει, λέγοντας: «Ήταν μια μοναδική εμπειρία, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστώ με κορυφαίους επιστήμονες, προπονητές, παίκτες, να ανταλλάξουμε γνώσεις, να δεις διαφορετικές κουλτούρες, να εξελιχθείς, να δεις άλλες προσεγγίσεις στο βόλεϊ. Ήταν μια πολύ απαιτητική περίοδος για εμένα, που απαιτούσε τρομερές θυσίες. Είμαι πολύ χαρούμενος με ό,τι έκανε. Προς το παρόν, βάζω μια άνω τελεία, καθώς την επόμενη χρονιά θα στραφώ στην προπονητική».

Έχοντας ταξιδέψει σε όλο σχεδόν τον κόσμο, τι είναι αυτό που του έχει μείνει; «Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θυμάμαι είναι ότι όταν βρέθηκα σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της Κίνας, το Φουντάν, και ανέλυσα στους φοιτητές εκεί πώς κέρδισε η Κίνα το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ή στην Ιαπωνία, όπου τους μίλησα για την κυκλική κίνηση και τα οφέλη που μπορούν να έχουν στο παιχνίδι τους. Πρόκειται για δύο λαούς που προσπαθούν να βελτιωθούν στο άθλημα. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις από την ανδρική ομάδα να χρησιμοποιεί κάτι που έχεις προτείνει εσύ», σχολίασε.

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με το εάν νιώθει τελικά περισσότερο προπονητής ή καθηγητής και εάν του αρέσει να είναι στην άκρη του πάγκου ή σε μια αίθουσα πανεπιστημίου, ο Γιώργος Γιάτσης απάντησε πως «αμφότερα είναι αναπόσπαστα κομμάτια της προσωπικότητάς μου. Ο προπονητής βιώνει τη δυναμική της ομάδας, τη χαρά της επίτευξης των στόχων και έχεις τη δυνατότητα τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει σε θεωρητική βάση να τις δεις να εφαρμόζονται στην πράξη. Από την άλλη πλευρά, η ακαδημαϊκή υπόσταση μού επιτρέπει να εμβαθύνω στη θεωρία του αθλήματος, να δημιουργώ νέες ιδέες και αυτές να συμβάλλουν στη εξέλιξη του μαθήματος και στη διδασκαλία. Καλλιεργεί την επόμενη γενιά προπονητών και αθλητών. Συνεπώς, δεν μπορώ να διαλέξω ή το ένα ή το άλλο. Είναι δύο αλληλοτροφοδοτούμενα στοιχεία μέσα μου».

Loader