Τον ολιστικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε σήμερα, από το δημαρχείο της Θέρμης ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.Ε.Ν) Μανώλης Γραφάκος, παρουσία δημάρχων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση Απορριμμάτων στην Κεντρική Μακεδονία - Πολιτικές και Επόμενα Βήματα» που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της ανακύκλωσης, για την οποία είπε ότι στόχος είναι το 50% έως το 2030, λέγοντας όμως ότι «παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ως και εκ τούτου είμαστε πολύ μακριά από αυτό το στόχο, όμως είναι εφικτός».
«Κάνουμε», είπε «παρεμβάσεις του ολιστικού σχεδίου χωριστής συλλογής μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η χώρα είχε κάνει λανθασμένη διαστασιολόγηση, αλλά με νέους πόρους από τους υπόχρεους παραγωγούς και την εφαρμογή του "ο ρυπαίνων πληρώνει" θα μπορέσουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανακύκλωση», είπε ο κ. Γραφάκος.
Η αυτοδιοίκηση, είπε, αν μπορέσει να συλλέξει το 40% των βιοαποβλήτων «θα έχουμε πετύχει αύξηση της ανακύκλωσης κατά 30% -με το 20% που έχουμε σήμερα θα πάμε στο 50%».

Αναφερόμενος συνολικά στη διαχείριση των αποβλήτων, είπε, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η εικόνα της χώρας μας δεν είναι καλή, μπορεί να έγιναν βήματα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο για τον ευρωπαϊκό στόχο. Οπότε ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Και για την αλλαγή αυτή θα δουλέψουμε όλοι μαζί, καθώς αυτό το στοίχημα δεν έχει κομματική φανέλα» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας. Μιλώντας για το σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, υποστήριξε ότι είναι ένα καλό σχέδιο, τονίζοντας ότι «είναι ότι καλύτερο υπάρχει τα τελευταία 35 χρόνια. Είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των αποβλήτων».
Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε και στους ΦοΔΣΑ, λέγοντας ότι έχουν πιστοποιηθεί οι 12 από τους 14 στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι ισχυροί ΦοΔΣΑ είναι αναγκαιότητα. «Ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι παράδειγμα του ισχυρού ΦοΔΣΑ. Η δική σας αυτοδιοίκητή συνεργασία γράφει ιστορία, γιατί όλοι μαζί βάλατε φραγμό στις σειρήνες της δημαγωγίας και του λαϊκισμού» είπε χαρακτηριστικά.
Καϊτεζίδης: Γίνεται μεγάλη προσπάθεια
Την άποψη ότι σήμερα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
«Στην Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες, η διαχείριση των απορριμμάτων έμεινε πολύ πίσω, ενώ αντίθετα σήμερα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, γίνονται γρήγορα βήματα για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ. Αναφέρθηκε ακόμη στα μεγάλα προβλήματα στην ανακύκλωση κα τη διαχείριση ογκωδών, λέγοντας ότι «είναι ανάγκη να μπει μια τάξη και να γίνει μια πιο ορθολογική και λειτουργική διαχείριση. Ως ΠΕΔΚΜ και ως δήμαρχοι είμαστε σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια. Έχουμε αγωνία και θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο και προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις. Παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω, σε σχέση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα πίσω, αλλά είναι μπροστά, όπως είπε, σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν μια δεκαετία. «Ήδη κατασκευάζονται νέες μονάδες και έγιναν βήματα και πρώτος στα βήματα της προόδου για να πλησιάσουμε στα ισχύοντα στην Ευρώπη είναι ο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Φιλόδοξο χαρακτήρισε το νέο σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ωστόσο εκτίμησε ότι «έχουμε καθυστερήσει πολύ, χάσαμε πολύ χρόνο, αλλά βλέπω ότι γίνεται προσπάθεια να γίνουν βήματα μπροστά».
Υποστήριξε ότι η ανακύκλωση δεν λειτουργεί σωστά και τα νούμερα που παρουσιάζονται δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οι άξονες του εθνικού σχεδίου
Παρουσιάζοντας τους άξονες του ολιστικού σχεδίου ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων είπε ότι παροβλέπουν:
- Όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) θα πρέπει να έχουν ολιστικά σχέδια χωριστής συλλογής αποβλήτων και ο σχεδιασμός τους να αποτυπώνεται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ αυτή τη στιγμή 9 από τις 13 περιφέρειες της χώρας το έχουν καταθέσει και απομένουν άλλες τέσσερις. Και αυτό γιατί τα ολιστικά σχέδια είναι προϋπόθεση για την υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ.
- Προβλέπεται η οργάνωση, εκ μέρους των ΦΟΔΣΑ, ρευμάτων χωριστής συλλογής για λογαριασμό κάποιων δήμων. Παράλληλα, η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών θα γίνεται σε ζεύγος δύο κάδων ανά 60 κατοίκους, ενώ πριν προβλεπόταν ένας ανά 75, οι δήμοι θα ανακουφιστούν ώστε να αξιοποιήσουν το προσωπικό τους καλύτερα και η πολιτεία θα χρηματοδοτήσει ένα μεγάλο κομμάτι του εξοπλισμού.
- Για τα βιοαπόβλητα που προκύπτουν από τον κλάδο της εστίασης, των ξενοδοχείων και του τουρισμού, και φτάνουν σε ποσοστό το 10% των αστικών αποβλήτων, έχει ολοκληρωθεί μια μελέτη που προβλέπει τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης από τους ίδιους τους παραγωγούς των αποβλήτων.
- Προβλέπεται η απόδοση ποσοστού που απομένει από το τέλος ταφής στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους και η δημιουργία και άλλων συλλογικών συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης ώστε να πληρώνει ο υπόχρεος παραγωγός των αποβλήτων αυτών.