Θεσσαλονίκη: "Πλημμύρισε" με μοτοσικλέτες το κέντρο της πόλης
"Μαγνήτισαν" τα βλέμματα των περαστικών
Η Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος παρουσίασε την πρόταση της για το μέλλον του εκθεσιακού κέντρου- Τα 6+5 κτίρια που προτείνεται να διατηρηθούν
- Newsroom
Ένα πάκο υψηλής βλάστησης στο οποίο μόνο το 13% της έκτασης θα είναι δομημένος χώρος είναι η πρόταση της Οργανωτικής Επιτροπή Δημοψηφίσματος με τίτλο: «Η ΔΕΘ που θέλουμε». Η πρόταση, αποτέλεσμα μελέτης αρχιτεκτονικής ομάδας, περιλαμβάνει έντεκα συνολικά κτίρια. Πέρα από αυτά που έχουν ήδη κηρυχθεί διατηρητέα -το περίπτερο της ESSO PAPPAS, το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MOMUS), ο Πύργος του ΟΤΕ και το Παλέ ντε Σπορ, όπως και η μνημειακή νότια πύλη της ΧΑΝΘ)-, προτείνεται η διατήρηση ακόμη πέντε μεγάλων εκθεσιακών περιπτέρων (1, 2, 6, 7 και 8), καθώς και του Κτιρίου Διοίκησης της ΔΕΘ. Οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν τελική πρόταση για την κατασκευή του Πάρκου της ΔΕΘ. Το δημιουργικό ανήκει στους αρχιτέκτονες Juan Cano Gonzalez και Βεατρίκη Δεμερρτζίδου, με βάση τις προτάσεις της ομάδας αρχιτεκτόνων σχετικά με τα κτίρια που πρέπει να διατηρηθούν.
Τα κτίρια αυτά συγκεντρώνονται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της έκτασης, κοντά σε οδικούς άξονες, απελευθερώνοντας τον υπόλοιπο χώρο για τη μετατροπή της σε ένα μεγάλο, ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου. Η κάλυψη τους φτάνει τα 26 στρέμματα, δηλαδή μόλις το 13% της συνολικής επιφάνειας παρέμβασης, ενώ ο δομημένος χώρος που προτείνεται να διατηρηθεί ανέρχεται σε 52.200 τ.μ., Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κατάλληλο για εκθεσιακή χρήση, «για την οποία άλλωστε και κατασκευάστηκε εξ αρχής, καλύπτοντας τις ανάγκες των μικρότερων, κλαδικών εκθέσεων» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η διατήρηση, αποκατάσταση και επανάχρηση των προτεινόμενων κτιρίων «θα προσφέρει στην πόλη ένα εκθεσιακό κέντρο-αρχιτεκτονικό μνημείο, ενταγμένο σε ένα μητροπολιτικό πάρκο υψηλού πρασίνου. Μια τέτοια λύση θα αναβαθμίσει πρώτα από όλα την ίδια την εκθεσιακή δραστηριότητα και την προοπτική της ΔΕΘ. Παράλληλα, θα προσφέρει στην πόλη τους ελεύθερους χώρους που χρειάζεται, αποτρέπει από την όχληση ενός ακόμα πολυετούς εργοταξίου στην καρδιά της, θα την προφυλάξει από ρύπους, θόρυβο και σκόνη, θα μειώσει τη συνεισφορά της στην κλιματική κρίση. Πρόκειται για την μόνη σύγχρονη και λογική επιλογή.
Το Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ είναι άρρηκτα δεμένο με την ιστορία και τη λειτουργία της πόλης. Οι μνήμες που κουβαλούν οι Σαλονικιοί και οι Σαλονικιές από τις διεθνείς εκθέσεις είναι βαθιά εντυπωμένες στην ταυτότητα της πόλης και δεν πρέπει να χαθούν. Οι μνήμες αυτές, όμως, συνδέονται όχι μόνο με τη θέση, αλλά κυρίως με τα ιστορικά περίπτερα της Έκθεσης. Τα σπουδαία αυτά αρχιτεκτονικά μνημεία έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από κακοσχεδιασμένες παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να κρύβεται σήμερα η αισθητική και αρχιτεκτονική τους αξία. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά, για να αντικατασταθούν από τα απρόσωπα, φαραωνικά περίπτερα της λεγόμενης "επί τόπου ανάπλασης".
Στην εποχή της κλιματικής κρίσης είναι αδιανόητο να ξοδεύονται φυσικοί πόροι και δημόσια χρηματοδότηση για να γκρεμιστούν κτίρια και να χτιστούν άλλα στη θέση τους. Οι διεθνείς τάσεις επιβάλλουν, αντίθετα, την επανάχρηση των κτιριακών αποθεμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά έχουν αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η θέση των φορέων που απαρτίζουν την Οργανωτική Επιτροπή Δημοψηφίσματος, όπως αποτυπώνεται και στη διατύπωση του ερωτήματος, είναι η εξής:
- Διατήρηση και αποκατάσταση εντός της σημερινής έκτασης της ΔΕΘ ορισμένων αρχιτεκτονικά και ιστορικά σημαντικών περιπτέρων, ώστε να συνεχίσουν να φιλοξενούν ήπιες εκθεσιακές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
- Δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε κατάλληλο χώρο εκτός αστικού ιστού, και συγκεκριμένα στη δημόσια έκταση στη Σίνδο και μεταφορά εκεί των βαριών εκθεσιακών δραστηριοτήτων, όπως η Agrotica και η Zootechnia.
"Μαγνήτισαν" τα βλέμματα των περαστικών
Τα παράδοξα του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου με τις προκηρύξεις και τους πτυχιούχους λαϊκατζήδες
Από τις 14 Ιουλίου και μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να αυξηθούν τα δρομολόγια
Η πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο