Η δεξιά ατζέντα της κυβέρνησης

Η σκληρή στάση για το μεταναστευτικό, η επίσκεψη στο Όρος και το κόμμα Σαμαρά

Ως γνωστόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποφεύγει τις συνεντεύξεις και όταν τις κάνει υπάρχει πάντα κάποιος λόγος. Αυτό συνέβη και αυτήν την εβδομάδα με τη δήλωση του πρωθυπουργού στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Με θέμα το μεταναστευτικό, καθώς η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη, βρίσκονται αντιμέτωπες με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων διά της θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφές και απευθυνόταν και προς το εξωτερικό αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας.

Πρώτον ότι η αύξηση των ροών είναι δεδομένη και αναγκάζει την Ελλάδας να πάρει μέτρα, «δύσκολα αλλά αναγκαία», όπως είναι η προσωρινή αναστολή των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν από τη θάλασσα στη χώρα μας.
Δεύτερον ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ανοιχτή οδό διέλευσης. «Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.
Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές Αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τρίτον ότι απαιτείται άμεσα μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα.
«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μία δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης», κατέληξε στη δήλωσή του στην «Bild» ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία δήλωση που ήταν η απάντηση σε μία νέα κατάσταση.

Η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη αποτέλεσε το έναυσμα, για να ξεδιπλωθεί η νέα αυστηρή πολιτική που έχει σχεδιάσει εδώ και καιρό και επί υπουργίας Μάκη Βορίδη η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό.

Το δόγμα μηδενικής ανοχής απέναντι στην παράνομη μετανάστευση που θέλει να εφαρμόσει συνοψίζεται στη φράση «φυλακή ή έξοδος από τη χώρα», που χρησιμοποίησε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ο αρμόδιος νέος υπουργός, Θάνος Πλεύρης.

Η αναστολή χορήγησης ασύλου για τρεις μήνες σε όσους φτάνουν με πλωτά μέσα στην Κρήτη είναι η αρχή μίας σειράς μέτρων που προβλέπουν τη μετατροπή σε ποινικό αδίκημα της παράνομης παραμονής στη χώρα, που θα οδηγεί σε φυλάκιση έως πέντε έτη, με μοναδική εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης, τη δραστική μείωση των επιδομάτων και την αλλαγή του μενού σίτισης. Θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, ενώ άμεσα θα οριστικοποιηθεί και η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στο νησί.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις μεταναστευτικές ροές από τη Βόρεια Αφρική ως «επιχείρηση εισβολής μεταναστών στην Ευρώπη» και λαμβάνει μέτρα αντίστοιχα με αυτά που είχε λάβει με επιτυχία το 2020 στον Έβρο. Στο πνεύμα αυτό υπερασπίστηκε τη νομική αρτιότητα της ρύθμισης για το πάγωμα του ασύλου απέναντι στην κριτική για παραβίαση του Συντάγματος που πρώτος ανέδειξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ακολούθησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ακολουθεί το πλαίσιο της ρύθμισης που είχε θεσπιστεί το 2020, όταν υπήρξε η υβριδική απειλή στον Έβρο και είχε λάβει το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων δικαστηρίων», είπε ο κ. Πλεύρης. «Αυτήν τη στιγμή υπάρχει απειλή», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι σε συνεννόηση με την ΕΕ και δεν υπάρχει ζήτημα συνταγματικότητας ή νομιμότητας.

Σε πολιτικό επίπεδο οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η σύγκρουση μαζί τους δεν είναι κάτι που ενοχλεί την κυβέρνηση. Το αντίθετο μάλλον συμβαίνει, καθώς της δίνεται η δυνατότητα να αναδείξει τη διαφορετική αντίληψη που υπάρχει για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που απασχολεί έντονα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και να επενδύσει στην ατζέντα της ασφάλειας, όπου θεωρεί πως έχει πλεονέκτημα. Φιλοδοξεί επί της ουσίας να κερδίσει πολιτικό κεφάλαιο, όπως συνέβη το 2020, διαχειριζόμενη μία ανάλογη κρίση.

Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Ιταλίας-Μάλτας

Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η διαφορά είναι πως σήμερα υπάρχει κατανόηση και στήριξη από την Ευρώπη, καθώς «έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και τις δυσκολίες που υπάρχουν». Υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρουνέρ και -όπως τονίζεται χαρακτηριστικά- «κοινή αντίληψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των παράνομων μεταναστευτικών ροών».

Τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό συζήτησαν την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, και Μάλτας, Ρόμπερ Αμπέλα, στο περιθώριο της Διάσκεψης στη Ρώμη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Στον απόηχο του διπλωματικού επεισοδίου στη Βεγγάζη όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη επαναπροσέγγισης με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης και αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας στη Λιβύη.

Ταυτόχρονα, οριστικοποιείται και η χωροθέτηση των κλειστών δομών μεταναστών στην Κρήτη. Στην πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί το παλιό στρατόπεδο στο Καστέλι, ενώ σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί και δεύτερη δομή, επίσης σε χώρο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο Ρέθυμνο.

Η επίσκεψη στο Όρος και το κόμμα Σαμαρά

Το μεταναστευτικό και η αντιμετώπισή του είναι ένα κομμάτι του παζλ της δεξιάς ατζέντας που προωθούν το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αθωνική Πολιτεία, όπου η κυβέρνηση φάνηκε γενναιόδωρη απέναντι στα αιτήματα των ηγουμένων των Μονών. Το πουγκί με τα λεφτά θα ανοίξει για την περίοδο μέχρι το 2030, με το συνολικό ποσό που θα διατεθεί από την Πολιτεία να φτάνει τα 100 εκατομμύρια, ενώ ανεβασμένη σημαντικά θα είναι και η ετήσια επιχορήγηση ανά Μονή που θα φτάνει τα 3 εκατομμύρια.

Δίπλα σε όλα αυτά υπήρξε και η διαβεβαίωση διά στόματος πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει το Άγιο Όρος στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό. Έτσι, το κλείσιμο του ματιού προς τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που στις ευρωεκλογές του 2024 επέλεξαν Νίκη, Ελληνική Λύση, Φωνή Λογικής ή ακόμη-ακόμη και την αποχή του καναπέ είναι εμφανές.

Όλα αυτά τα κομμάτια της κυβερνητικής τακτικής συνθέτουν μία δεξιά ατζέντα και κουμπώνουν με την κινητικότητα που παρατηρείται στον παραδοσιακό χώρο δεξιά της ΝΔ. Έρχονται δε σε μία περίοδο που οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι έπονται κινήσεις από τη μεριά του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στην κατεύθυνση δημιουργίας νέου κόμματος. Η εκδήλωση της «Ομάδας Πολιτών» στην Αθήνα, μέλη της οποίας κάλεσαν τους δύο πρωθυπουργούς να κινητοποιηθούν, ιδρύοντας ένα νέο κόμμα, είναι αρκετά ενδεικτική. Και η κυβέρνηση είναι έτοιμη και από άποψη πολιτικών να την αντιμετωπίσει…

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.07.2025

Loader