Η fast track 2ετής διαγραφή φοιτητών, οι δίκες «ανέκδοτο» των αδελφών Ψωμιάδη και η απάντηση των γραφείων κηδειών για τα κοιμητήρια Ευόσμου

Πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια από τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν οι αδερφοί Ψωμιάδη

Τρία ήταν τα κύρια ζητήματα τα οποία απασχόλησαν τη Σύνοδο των Πρυτάνεων η οποία ολοκληρώθηκε προχθές Παρασκευή στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική.

Το πρώτο αφορούσε τους λεγόμενους «αιώνιους» φοιτητές. Οι πρυτάνεις ζήτησαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (Ζαχαράκη, Παπαϊωάννου) η οποία ήταν παρούσα, να εξαιρεθούν από την οριζόντια διαγραφή που προβλέπει ο νόμος Κεραμέως, όσοι φοιτητές έχουν υπερβεί μεν το ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2, ν+3), αλλά πασχίζουν αποδεδειγμένα να πάρουν το πτυχίο τους, δίνοντας μαθήματα.

Το αίτημα αυτό, το οποίο είναι ορθό και δίκαιο, γίνεται αποδεκτό από το υπουργείο, αλλά μένει να φανεί υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνουν οι εξαιρέσεις. Εάν, για παράδειγμα, τεθεί ως προϋπόθεση ο αριθμός των οφειλομένων μαθημάτων να μην υπερβαίνει το 20% ή 25% του συνόλου. Λογικό φαίνεται καθώς, εάν ένας φοιτητής μετά έξι, επτά χρόνια φοίτησης χρωστά, ας πούμε, τα μισά μαθήματα, είναι σχεδόν αδύνατο να περάσει τα υπόλοιπα μισά μέσα στα επόμενα ένα, δύο χρόνια.

Το δεύτερο ζήτημα είναι οι αλλαγές στον τρόπο εκλογής των οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίω
ν, δηλαδή του Συμβουλίου Διοίκησης και των πρυτανικών αρχών. Το θέμα αυτό τίθεται σχεδόν από όλα τα πανεπιστήμια, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ, ταλαιπωρήθηκαν πάρα πολύ έως ότου εκλέξουν τα όργανα διοίκησης με βάση το νόμο Κεραμέως. Επίσης, από κάποιους πρυτάνεις μπαίνει θέμα αλλαγής των αρμοδιοτήτων που έχουν τα Συμβούλια Διοίκησης, θεωρώντας ότι πολλές απ' αυτές οι οποίες αφορούν θέματα καθημερινής λειτουργίας των πανεπιστημίων, θα πρέπει να περάσουν στο πρυτανικό συμβούλιο και στη Σύγκλητο.

Το τρίτο θέμα είναι αυτό της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαμήνυσε προς τους πρυτάνεις πως όσα πανεπιστήμια δεν έχουν υποβάλει ακόμη σχέδια ασφαλείας, θα πρέπει να το κάνουν ως το τέλος Ιουλίου. Μεγάλη συζήτηση έγινε και όσον αφορά τις κυρώσεις που θα επιβάλλονται σε φοιτητές οι οποίοι θα εμπλέκονται σε παράνομες πράξεις εντός των πανεπιστημίων. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έδωσε κάποιες διευκρινίσεις για το τι πρόκειται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σχετικά με αυτό.

Είπε ότι οι φοιτητές που συλλαμβάνονται για έκνομες πράξεις στα πανεπιστήμια θα χάνουν άμεσα την ιδιότητα του φοιτητή για δύο χρόνια. Δεν θα περιμένει το πανεπιστήμιο την απόφαση της δικαιοσύνης, καθώς αυτή μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια. Διευκρίνισε, επίσης ότι εάν ακολουθήσει απόφαση δικαστηρίου και αθωωθεί ο φοιτητής, τότε θα επανέρχεται η ιδιότητά του. Ωστόσο, αν καταδικαστεί, θα τη χάνει οριστικά.

Συγγνώμη αλλά εδώ υπάρχει θέμα. Από τη μια λες ότι “εγώ δεν μπορώ να περιμένω πότε θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη για να λάβω πειθαρχικά μέτρα, γι' αυτό και αναστέλλω άμεσα τη φοιτητική ιδιότητα” και από την άλλη, εάν ο φοιτητής αθωωθεί από τα δικαστήρια, θα μπορεί να επιστρέψει στις σπουδές του. Στο μεταξύ, όμως, θα έχει χάσει τρία, τέσσερα χρόνια περιμένοντας την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Το βρίσκει πολύ λογικό αυτό η κυβέρνηση; Μήπως, πριν να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις θα ήταν χρήσιμο να φροντίσει, προηγουμένως, η απονομή Δικαιοσύνης να γίνεται ταχύτερα; Κι επίσης, πως είναι δυνατόν να επιβάλεις ένα τόσο σοβαρό πειθαρχικό μέτρο, όπως η διετής διαγραφή, χωρίς επαρκή στοιχεία ενοχής, με μόνο το γεγονός ότι κάποιος συλλαμβάνεται εν ώρα επεισοδίων; Θέλω να πιστεύω ότι η τελική διατύπωση του νομοσχεδίου στο σημείο αυτό θα είναι περισσότερο τεκμηριωμένη.

Είκοσι χρόνια και βάλε...

Μιας και ο λόγος περί του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης δέστε τι γίνεται με την περίπτωση των αδελφών Ψωμιάδη.

Πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια από τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν και ακόμη οι δίκες εκκρεμούν. Συνεπώς, για ποια Δικαιοσύνη μιλάμε; Στην ουσία πρόκειται για αρνησιδικία, αν όχι ατιμωρησία. Αλλά αυτή η πρωτοφανής βραδύτητα είναι σε βάρος και των ίδιων των κατηγορουμένων οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς ομηρίας καθώς, στο μεταξύ, σε κάποιους εξ αυτών έχουν επιβληθεί και περιοριστικοί όροι.

Θυμήθηκα ξανά τις υποθέσεις των αδελφών Ψωμιάδη με αφορμή την προ ημερών απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου με την οποία το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον περασμένο Οκτώβριο με την οποία έπαυσε η δίωξη σε βάρος τους χάρη σε έναν νόμο του 2020 που είχε φέρει στη Βουλή ο Θεοδωρικάκος. Ο νόμος αυτός ήρε το αξιόποινο των πράξεων αιρετών α΄ και β΄ βαθμού που αφορούσαν σε πληρωμές ενταλμάτων οι οποίες είχαν γίνει μέχρι την 31η Ιουλίου 2019 έπειτα από ελέγχους των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή τότε ότι ο νόμος αυτός ξέπλενε δεκάδες σοβαρά αδικήματα, και κάναμε μάλιστα ειδική αναφορά στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις των αδελφών Ψωμιάδη, λέγοντας ότι ουσιαστικά τους αθωώνει, χωρίς δίκη. Αλλά ο Θεοδωρικάκος έλεγε πως αυτό δεν ισχύει.

Κατά της απαλλακτικής απόφασης του Οκτωβρίου άσκησε αναίρεση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης. Η αναίρεση έγινε δεκτή, αρχικά από το Ζ' Τμήμα του Αρείου Πάγου όπου κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη Θεοδωρικάκου με το σκεπτικό ότι υποκρύπτει συγκεκαλυμμένη αμνηστία. Την περασμένη Τετάρτη ίδια απόφαση εξέδωσε και η ολομέλεια του Αρείου Πάγου καθώς αντίστοιχες απαλλακτικές αποφάσεις εκδόθηκαν για πολλούς ακόμη αιρετούς σε όλη την Ελλάδα.

Κατόπιν αυτών οι αδελφοί Ψωμιάδη καλούνται να καθίσουν εκ νέου στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για να δικαστούν για την υπόθεση των 81 προσλήψεων υπαλλήλων με συμβάσεις έργου σε έργα της πάλαι ποτέ Νομαρχίας τα οποία χαρακτηρίστηκαν έργα φαντάσματα, διότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα έργα αυτά δεν έγιναν ποτέ.

Στο μεταξύ εκκρεμεί η σοβαρότερη δίκη σε βάρος τους η οποία αφορά τα διαβόητα 45αρια, δηλαδή εκατοντάδες έργα τα οποία έγιναν (αν έγιναν...) με απευθείας αναθέσεις προς “ημετέρους” προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημία στην τότε Νομαρχία. Η υπόθεση αυτή έχει πάρει ήδη επτά αναβολές και η επόμενη δικάσιμος είναι για τον προσεχή Οκτώβριο. Στο μεταξύ ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, καθώς και από τους μάρτυρες, έχουν ήδη αποβιώσει...

Δεν φταίνε τα γραφεία κηδειών

Το emakedonia.gr είχε προχθές ένα ρεπορτάζ για το πρόβλημα κορεσμού που αντιμετωπίζουν τα κοιμητήρια Ευόσμου με αποτέλεσμα οι ταφές να καθυστερούν ακόμη και έως τέσσερις, πέντε μέρες.

Πρόβλημα το οποίο επιχειρήθηκε να λυθεί με την υλοποίηση ενός έργου προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ που προβλέπει τη διάνοιξη 3.226 τάφων. Το έργο όμως κόλλησε εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εξαιτίας της αβελτηρίας που επέδειξε ο Σύνδεσμος Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει την ευθύνη λειτουργίας των κοιμητηρίων και πλέον οδεύει προς ακύρωση.

Μιλώντας στο emakedonia.gr ο πρόεδρος του ΣΔΔΘ Σάββας Καλαϊτζίδης άφησε υπαινιγμούς σε βάρος των γραφείων κηδειών λέγοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις στις ταφές έχουν να κάνουν κυρίως με εκείνους που προτιμούν να διατηρούν τις σορούς σε ψυκτικούς θαλάμους προκειμένου να κερδίζουν κάποια επιπλέον χρήματα.

Για το θέμα αυτό απέστειλε απάντηση ο Νέστωρας Νικολόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Λειτουργών Γραφείων Κηδειών και Ταριχευτών Μακεδονίας. Σε αυτήν αναφέρει τα ακόλουθα:
“Με ιδιαίτερη έκπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Καλαϊτζίδη στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ότι τα γραφεία κηδειών σχετίζονται με την ολιγωρία που παρατηρείται στις διανοίξεις τάφων. Είναι λυπηρό να γίνονται τέτοιες δηλώσεις ειδικά όταν το Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών & Ταριχευτών Μακεδονίας, έχει επισημάνει από τον Απρίλιο του 2024 το πρόβλημα κορεσμού που παρατηρείται στα κοιμητήρια δυτικής Θεσσαλονίκης στον Εύοσμο και την αναγκαιότητα διάνοιξης νέων ταφώνων.

Επίσης δεν υπάρχει νυχτερινή φύλαξη στα κοιμητήρια από τις 20:30 μ.μ. έως της 6:00 π.μ. με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα οι λειτουργοί κηδειών να φέρνουν τις σορούς για φιλοξενία στους ψυκτικούς θαλάμους του κοιμητηρίου, με αποτέλεσμα οι σοροί να μένουν εκτός ψυκτικών θαλάμων.

Και τις ώρες που είναι ανοιχτά τα κοιμητήρια και τοποθετούνται σοροί στους ψυκτικούς θαλάμους η χρέωση είναι 40€ το 24ωρο. Οπότε τα κοιμητήρια έχουν οικονομικό όφελος για την περαιτέρω καθυστέρηση και όχι τα γραφεία τελετών.

Το «θέμα» που έχει προκύψει με τις ταφές δεν το ορίζουν τα γραφεία κηδειών διότι το προσωπικό του κοιμητηρίου για τις ταφές/εκταφές είναι ελλιπές και γι' αυτό το λόγο και μόνο δεν μπορούν να κάνουν παραπάνω από επτά ταφές ημερησίως.

Τα γραφεία τελετών αντιμετωπίζουν χρόνια αυτά τα προβλήματα και σίγουρα δεν προτιμούν να συσσωρεύονται σοροί και να καθυστερούν οι ταφές, όπως εσφαλμένα δήλωσε ο κ. Καλαϊτζίδης.

Ως Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας, ζητούμε εκ νέου να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη διάνοιξη νέων ταφώνων, κι αν αυτό καθίσταται χρονοβόρο, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα, οφείλει ο Σύνδεσμος να προχωρήσει στην εξεύρεση λύσεων όλων των θεμάτων».

Loader