Ν. Σταυρέλης: «Με το "Δίκτυο Πόλεων Αποστόλου Παύλου" η Ελλάδα γίνεται φάρος πνευματικής ακτινοβολίας»
Το Μνημόνιο υπόγραψαν δήμαρχοι από πόλεις στις οποίες δίδαξε τον χριστιανικό λόγο ο Απόστολος των Εθνών -
H Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα υπενθυμίζει την ανάγκη προστασίας και ορθής διαχείρισης των θαλάσσιων οικοσυστήματων
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, η θάλασσα υπήρξε μοχλός ανάπτυξης, πηγή ζωής και έμπνευσης και σύνορο γεμάτο υποσχέσεις αλλά και προκλήσεις. Στις ακτές της γεννήθηκαν πόλεις, άνοιξαν εμπορικοί δρόμοι και χτίστηκαν πολιτισμοί. Πίσω από την ομορφιά της, όμως, κρύβεται και μια εύθραυστη ισορροπία που δοκιμάζεται καθημερινά από την κλιματική αλλαγή, τη θαλάσσια ρύπανση και την υπερεκμετάλλευση των πόρων της με αποτέλεσμα η ανάγκη για προστασία και ορθή διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων να γίνεται επιτακτική.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσα από τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, εστιάζει στην ευαισθητοποίηση και στην ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε επιστήμονες, φορείς και πολίτες - με κοινό στόχο έναν ζωντανό, υγιή και βιώσιμο θαλάσσιο κόσμο.
«Οι Ευρωπαϊκές Μέρες Θάλασσας είναι μια πάρα πολύ καλή αφορμή να προσεγγίσουμε τους πολίτες και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για το πόσο στενά συνδεδεμένοι είναι οι άνθρωποι ιστορικά αλλά και στις σύγχρονες κοινωνίες με το θαλάσσιο περιβάλλον. Να αναδείξουμε δηλαδή το πόσο αλληλεξαρτόμαστε από το θαλάσσιο περιβάλλον. Γι' αυτό και οι δράσεις που γίνονται κυρίως εστιάζουν στο να γνωρίσουμε τη θάλασσα, να γνωρίσουμε τι απειλές αντιμετωπίζει, να γνωρίσουμε την αξία της, τη φυσική της ομορφιά αλλά και να προστατεύσουμε αυτό το θαλάσσιο περιβάλλον», τονίζει στο emakedonia.gr η Αναστασία Χαρίτου, υπεύθυνη επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποίηση σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.
«Φέτος στις 12 Μαΐου υλοποιήσαμε παράκτιο εθελοντικό εθελοντικό καθαρισμό στο ρέμα των Νέων Επιβατών μαζί με 70 μαθητές του Γυμνασίου της περιοχής και τους εκαπιδεύσαμε στη συλλογή μικροπλαστικών συνδέοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Θάλασσας με ένα ζήτημα που έχει αρχίσει να γίνεται πολύ γνωστό τα τελευταία χρόνια, που είναι η ρύπανση συνολικά από μικροπλαστικά», επισημαίνει η κα. Χαρίτου.
Αναδεικνύοντας την οικολογική, οικονομική και πολιτισμική αξία της θάλασσας η κα. Χαρίτου εξηγεί ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που είναι σε άμεση αλληλεξάρτηση με τη θάλασσα και ιστορικά. «Πλέον γνωρίζουμε και τα τελευταία χρόνια, έχει αρχίσει να γίνεται ακόμα πιο γνωστό ότι ο αέρας που αναπνέουμε και το οξυγόνο που έχουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό του προέρχεται από τη θάλασσα».
«Τα θαλάσσια δάση, όπως τα Λιβάδια Ποσιδωνείας, που πλέον είναι ως γνωστά ως ο Αμαζώνιος της Μεσογείου, είναι ένας οικότοπος που πρέπει να προστατεύσουμε, γιατί συνδέεται ακόμα και με το καθαρό αέρα, ακόμα και αυτό δεν είναι κάτι που το διαπιστώνουμε άμεσα».
«Η θάλασσα και για την Ελλάδα και για άλλους πληθυσμούς παρέχει τροφή. Μεγάλο ποσοστό της διατροφής μας βασίζεται σε θαλασσινά και σε πηγές που προέρχονται από τη θάλασσα. Επίσης, παρέχει εισοδήματα σε πολλούς πληθυσμούς. Έχουμε, βέβαια, τώρα το φαινόμενο του υπερτουρισμού, αλλά σαν χώρα έχουμε επενδύσει κι εμείς οι ίδιοι στο να προωθήσουμε και να διαφημίσουμε τις όμορφες μας παραλίες και όλη αυτή τη φυσική ομορφιά. Και εκτός από βασικά αγαθά και είδη επιβίωσης, η θάλασσα πάντα είναι και ένα τοπίο ευχαρίστησης. Οι παραλιακές πόλεις είναι σε όλο τον κόσμο από τις πιο όμορφες και τις πιο γνωστές. Και φυσικά δίνοντάς μας όλες αυτές τις υπηρεσίες της θάλασσας, είναι και ο λόγος που οι μεγαλύτερες πόλεις ανά τον κόσμο έχουν αναπτυχθεί στο παράκτιο περιβάλλον».
Το iSea είναι αστική μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση και αποτελείται από μία ομάδα με νέους επιστήμονες, κυρίως περιβαλλοντολόγους, ωκεανογράφους με βασικό στόχο την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων και τις δράσεις που προωθούν την αναθεώρηση της σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.
«Οραμα του iSea αποτελεί μία υγιής Μεσόγειος που θα υποστηρίζει την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων κοινοτήτων που εξαρτώνται έμμεσα και άμεσα από τη θάλασσα. Δραστηριοποιούμαστε στα ευάλωτα είδη, έχοντας συστηματική ενασχόληση καρχαρίες, σαλάχια, δελφίνια και με τα Λιβάδια Ποσειδωνίας. Ασχολούμαστε με τα υδάτινα απορρίμματα, δηλαδή με τη ρύπανση της θάλασσας, κυρίως από πλαστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως και στις άλλες δράσεις, δίνουμε πολλή βάση στην επιστημονική έρευνα, στη συλλογή δεδομένων και στη συνέχεια στην αξιοποίηση αυτής της γνώσης για τις ορθές αποφάσεις διαχείρισης. Επίσης, ασχολούμαστε με θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έχοντας πολύ σημαντική δράση στο εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος, στον Αμβρακικό κόλπο, στη Λήμνο και σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και φυσικά και στο Θερμαϊκό κόλπο», εξηγεί η Αναστασία Χαρίτου.
Το Μνημόνιο υπόγραψαν δήμαρχοι από πόλεις στις οποίες δίδαξε τον χριστιανικό λόγο ο Απόστολος των Εθνών -
Συμβουλές για στήριξη με ουσία και ενσυναίσθηση από τα Φροντιστήρια ΜΠΑΧΑΡΑΚΗ
Το πλοίο Green Admire είχε αποπλεύσει από ένα λιμάνι της Εσθονίας - Συνεχίζει τον πλου του προς το ολλανδικό λιμάνι του Ρότερνταμ
Αναστέλλονται τα μαθήματα - Θα γίνουν με τηλεκπαίδευση