Ούτε στα πιο αισιόδοξα όνειρα που έβλεπε το 2015 η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 10 χρόνια θα τύχαινε τέτοιας υποδοχής στην Ελλάδα. Η αίθουσα, όπου την Πέμπτη το απόγευμα η πρώην Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε, ήταν κατάμεστη, ενώ είναι χαρακτηριστική και η σκηνή που βάζει τα χέρια πάνω από τα μάτια της για να δει μέχρι πού πάει ο κόσμος.
Και δεν θα μπορούσε να το φανταστεί γιατί ήταν ένας πολιτικός που γνώριζε τι λέει ο κόσμος γι’ αυτήν. Ακόμα και αν κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα των μνημονίων όλη η Αθήνα ήταν αστυνομοκρατούμενη αντιλαμβανόταν ότι δεν ήταν αγαπητή στην Ελλάδα. Βέβαια τα χειρότερα τα άκουσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τα χιτλερικά μουστάκια στις γνωστές και απαράδεκτες αφίσες εκείνης της εποχής. Παρόλα αυτά εν έτει 2025 στην εκδήλωση στο «Σταύρος Νιάρχος» ο κόσμος γέμισε την αίθουσα, με τη συστημική πολιτική αλλά και οικονομική ελίτ της χώρας να είναι παρούσα. Αντίθετα απουσίαζαν ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τρεις πρώην. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε γιατί προφανώς σκέφτηκε ότι δε θέλει να έχει σχέση με αυτή την περίοδο, όπου η Mέρκελ πρωταγωνίστησε στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Γιατί θέλει να γυρίσει σελίδα, χωρίς να αφήσει να ξεχαστούν αυτά που περάσαμε και γιατί θέλει να κοιτάξουμε μπροστά. Φρόντισε δε να έχει ένα σημαντικό ραντεβού εκείνη τη βραδιά, όπως ήταν η ομιλία του στο συνέδριο του Εconomist, για να μην παρεξηγηθεί η απουσία του, αλλά και να δει την πρώην καγκελάριο, προσφέροντάς την επομένη πρωινό καφέ στο σπίτι του. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι η χημεία του με τον Φρίντριχ Μερτς, το νέο Γερμανό καγκελάριο, είναι κάτι παραπάνω από καλή.
Η Μέρκελ βέβαια δεν εξέπληξε με αυτά που είπε. Ουσιαστικά επανέλαβε αυτά που γράφει στο βιβλίο της, ενώ δεν έκρυψε τις πολιτικές της συμπάθειες αλλά και αντιπάθειες σε ότι αφορά στους Έλληνες πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου. Τον Τσίπρα τον χαρακτήρισε ειλικρινή, αλλά λίγο ατίθασο, καθώς θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στο Βερολίνο όταν πήγε να χαιρετήσει πρώτα τους οπαδούς του που ήταν παρατεταγμένοι στο αεροδρόμιο και μετά την ίδια. Για τον Σαμαρά η ψυχράδα ήταν δεδομένη, παρά την κομματική συγγένεια που υπήρχε μεταξύ τους και η Μέρκελ επανέλαβε ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ τους είχε διαρραγεί. Για τον Γιώργο Παπανδρέου έδειξε για άλλη μία φορά την αδυναμία που είχε τότε να τον κατανοήσει. Όσο για τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο η Γερμανίδα πολιτικός είχε συναντηθεί τα χρόνια της δικής του διακυβέρνησης, ήταν σα να μην υπήρχε. Ούτε στην εκδήλωση ούτε στον πολιτικό της απολογισμό για την Ελλάδα.
Ίσως να ήταν και η τελευταία παράστασή της στην Ελλάδα με τόσα φώτα δημοσιότητας να πέφτουν επάνω της. Και αυτό είναι μάλλον καλό για την Ελλάδα.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.07.2025