Ιάσονας Φωτήλας: "Η Art Thessaloniki International Contemporary Fair είναι ένας θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη σε όλη τη Ν.Α Ευρώπη

"Η Θεσσαλονίκη δεν σταματά ποτέ να είναι μπροστά και να δίνει τον προορισμό και το μέγεθος για τον πολιτισμό μας", είπε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού

- Newsroom

Η Art Thessaloniki International Contemporary Fair είναι ένας θεσμός, ένας μεγάλος σταθμός όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, αλλά για τη σύγχρονη τέχνη σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Ιάσονας Φωτήλας, ο οποίος επισκέφθηκε την 8η Art Thessaloniki International Contemporary Fair, στα Περίπτερα 10, 9 και 8 της ΔΕΘ-Helexpo.

"Για άλλη μια φορά, μέσα σε ελάχιστες μέρες, στη Θεσσαλονίκη, μετά τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, έχουμε την 8η Art Thessaloniki International Contemporary Fair, έναν θεσμό πλέον, έναν μεγάλο σταθμό, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο για την Ελλάδα, θα έλεγα για τη σύγχρονη τέχνη σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ευχαριστούμε όλους όσοι εργάζονται γι αυτή την Εκθεση. Στηρίζουμε με κάθε προσπάθεια, ως υπουργείο και με την αρμοδιότητα του Σύγχρονου Πολιτισμού, που έχω εγώ. Η Θεσσαλονίκη δεν σταματά ποτέ να είναι μπροστά και να δίνει τον προορισμό και το μέγεθος για τον πολιτισμό μας", δήλωσε ο κ. Φωτήλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά την άφιξη του στην Εκθεση τον υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo Αλέξης Τσαξιρλής, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Art Thessaloniki International Contemporary Fair Παντελής Τσάτσης και ο ιστορικός Τέχνης Μάνος Στεφανίδης, οι οποίοι τον ξενάγησαν στους χώρους της Εκθεσης.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού παρέστη στην εκδήλωση απονομής των Βραβείων "MATAROA" σε νέους καλλιτέχνες, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.

Συνολικά βραβεύτηκαν δέκα νέοι καλλιτέχνες. Ο κ. Φωτήλας απένειμε το πρώτο Βραβείο (1.500 ευρώ) στον Λέανδρο-Μάριο Μπαστέα.

Το δεύτερο (700 ευρώ) απονεμήθηκε στη Δήμητρα Κωνσταντινίδη, το τρίτο (700 ευρώ) στη Μαρία Τσεσμελή, ενώ απονεμήθηκαν και 7 Βραβείο (500 ευρώ το καθένα στους Georgi Yanchen (Βουλγαρία), Λίλη Ζουμπουλάκη, Ειρήνη Καραμανλή, Στέφανο Ζαφειρίου, Γιώργο Νάθενα, Ελευθερία Προφητηλιώτη, Ευριδίκη Σουλιώτη.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός επισήμανε: "Οι εκθέσεις αυτές δεν είναι απλώς εκθέσεις έργων τέχνης. Είναι χώροι διαλόγου, όπου δημιουργείται πολιτισμός από τη βάση. Από εκείνους που έχουν το προνόμιο, αλλά και την ευθύνη, να έρχονται πρώτοι σε επαφή με τη δημιουργία στην πιο άγουρη, σε πρωτόλεια και συχνά ευάλωτη μορφή της, που είναι η γκαλερί, οι επιμελητές, οι τοπικοί θεσμοί, οι πρώτοι υποστηρικτές των καλλιτεχνών που λειτουργούν ως καταλύτες της τέχνης αλλά και φύλακες της ποιότητας. Αυτοί αναγνωρίζουν κι αναδεικνύουν νέες δημιουργικές δυνάμεις με συνέπεια, διορατικότητα και πίστη.

Τα βραβεία που δίνουμε απόψε δεν είναι παρά οι πρώτοι σταθμοί σε πορείες που εύχομαι πραγματικά να είναι μακρές, τολμηρές και ουσιαστικές. Και είναι αναγνώριση, αλλά είναι και υπενθύμιση πως το ταλέντο χρειάζεται κι εκείνους που θα το πιστέψουν, θα το στηρίξουν και θα του δώσουν τη δυνατότητα να γίνει έργο".

Χαιρετισμό απηύθυναν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Παντελής Τσάτσης, ο οποίος τόνισε πως οι βραβευθέντες επιλέγονται από εκατό και πλέον υποψήφιους νέους καλλιτέχνες έως 33 ετών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος Σταύρος Ανδρεάδης, οι οποίος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίηση του για την παρουσία των νέων καλλιτεχνών.

Loader